4 Temmuz 2011 Pazartesi

2 Temmuz 2011 İşgalcilere Futbol Dersi


İşgalcilere Futbol Dersi

Fenerbahçe takımı yalnız işgal kuvvetlerine mensup takımları peş peşe yenerek halkın milli duygularını şahlandırıyordu. İşgal ordularının İngiliz Başkomutanı General Harrington, Fenerbahçe’ye, acı bir darbe indirebilmek için ortaya altın madalyalar konulmuş bir turnuva sonunla üç takım ön plana çıkmıştı: Irish Guards, Grenadiers Guards ve Goldstream Guards…
Bu üç takımın en seçkin elemanları sıkı bir çalışmaya tabi tutulmuş, Cebelitarık ve Mısır’daki İngiliz askeri kuvvetlerinden, hepsi de profesyonel futbolcu olan dört önemli oyuncu getirilmiş ve adeta bir “İngiltere Milli Takımı” oluşturulmuştu. Ve bundan sonra General Harrington, İstanbul gazetelerine şöyle bir ilan vermişti:
“Gardler Muhteliti, Türk kulüplerine meydan okuyor.”
Fenerbahçeliler bu meydan okumanın karşılığını hemen vermişti:
“Nerede ve ne zaman isterseniz, Fenerbahçe Kulübü, yalnız kendi kadrosuyla bu maçı şartsız olarak kabul eder.”
İstanbul’da büyük heyecan uyandıran bu maç 29 Haziran 1923 günü Taksim Stadı’nda çok büyük bir seyirci topluluğu önünde oynanmıştı.
Maçın ilk yarısını 1-0 yenik kapatan Fenerbahçe, ikinci yarıda coşmuş ve Zeki Rıza’nın (Sporel) iki golüyle güçlü rakibini yenmişti.
Lozan Konferansı’nda bulanan Tür heyetine de bu galibiyet haberi ulaştığında, İsmet Paşa tarafından Fenerbahçe kulübüne bir kutlama telgrafı gönderilmişti.

Kaynaklar
               -   Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
               -   E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
               -   Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder