4 Temmuz 2011 Pazartesi

3 Temmuz 2011 'İslam halklarının sağlam kardeşlik ipi...'



‘İslam halklarının sağlam kardeşlik ipi…’

 Mustafa Kemal’in TBMM Hükümeti’ne 30 Haziran 1922’de ülkesinin güven mektubunu sunan İran Elçisi Mümtazüddevle’ye teşekkür konuşması…
“İran devletinin ve İran halkının içten duygularını Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’ne ve Türk halkına bildirmek (…) Türkiye halkının gerçek ve tek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisi’ni oldukça memnun etmiştir.
İran’ın soylu milletinin Türk halkı hakkında beslediği iyi dileklerine teşekkür eder yüce şahsınıza Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Başkanı sıfatıyla hoş geldiniz derim. (…) Ortaya koyduğu özel duygulara karşılık milletimizin teşekkürlerinin dindaşımız İranlılara bildirilmesini de özellikle rica ederimi. Memleketimize ayak bastığınız günden beri halkımız tarafından temsil buyurduğumuz İran milletine karşı gösterilen dostça gösteriler ve kardeşliğin devam edeceğine ve iki Müslüman devletin dostluğunun arttırılması ve sağlamlaştırılması ve birliğine yönelik elçilik görevinizi yerine getirmenizde Büyük Millet Meclisi Hükümeti tarafından her türlü yardım ve kolaylık gösterileceğine kesinlikle güvenebiliriz.
Sayın Elçi Allan hemen aynı durum ve dertte olan bütün İslam halklarını sağlam kardeşlik ipine hakkıyla tutunarak bolluğa, başarıya ve kurtuluşa ulaştırsın ve mutlu eylesin.”

Kaynaklar
                 -   E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
                 -  Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
                 -  S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
                 -  Salih Bozok, Hep Atatürk ile Beraber, Cumhuriyet Yayınevi.
                 -  Mazhar Müfit Kansu, Atatürk’le Beraber, Türk Tarih Kurumu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder