31 Temmuz 2011 Pazar

22 Temmuz 2011 Enver Paşa’dan Mustafa Kemal’e mektup


Enver Paşa’dan Mustafa Kemal’e mektup

Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllardaki en etkili isimlerinden biri de Enver Paşa olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun Almanya’nın yanında savaşa girmesinde en etkin rollerden birini üstlenmiş olan ve İttihat ve Terakki Partisi’nin Talat ve Cemal ile birlikte üç liderlerinden iri olan Enver Paşa, 1918’de kaçtığı Sovyetler’den Mustafa Kemal’e 16 Temmuz 1921 1821’de tehdit dolu bir mektup yazıyordu:
“Şimdi sen, ben başta olmak üzere arkadaşların memlekete gelmemesini istiyorsun değil mi? Sebep de güya bizim gemlemezle memlekette bir ikilik çıkacak diyorsun öyle mi? Hâlbuki ben ve arkadaşlarım memlekete bulunsaydık, belki de bugün devam eden lüzumsuz tazyiklere hiç hacet kalmayacaktı. Fakat bunu da itiraf etmemiz lazım ki hiçbir sebeb-i kanuni (yasal sebep) olmayarak memleket haricine nef’i (sürülmek) şeklindeki arzunuza ilelebet tahammül bize hakikaten pek ağır ve sefilane gelir. Mamafih, vatan için buna şimdilik katlanıyoruz.
Binaenaleyh hariçte kalmanın maksadı umumimiz olan başta Türkiye olmak üzere kurtarmaya çalıştığımız İslam alemi için faydasız ve belki de tehlikeli olduğunu hissettiğimiz anda memlekete gireceğiz. İşte o kadar.” Ancak, Sakarya Savaşı kanılınca İttihatçılar da artık Mustafa Kemal ile birlikte olmak mecburiyetini anlamışlar ve Enver Paşa’nın Anadolu’ya geçmesini engellemişlerdi.
Batum’da Enver Paşa 4 Ağustos 1922’de Tacikistan’da, Belçivan yakınlarında bir çarpışmada mitralyöz kurşunlarıyla öldürüldü.

Kaynaklar
  • S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
  • N. Ahmet Banoğlu, Atatürk’ün İstanbul’daki Hayatı, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder