26 Ocak 2011 Çarşamba

27 Ocek 2011 Atatürk'ür Annesinin Mezarında İçtiği And


Atatürk’ün 
Annesinin Mezarında
İçtiği And
Mustafa Kemal, bağımsızlık ve cumhuriyet mücadelesine hayatını, bütün varlığını koyarken, annesiyle yeterince ilgilenememişti. Bu uğurda cenazesine bile gelemediği annesinin İzmir’de ki mezarını, 12 gün sonra, 27 Ocak 1923’te kalabalık bir grupla ilk kez ziyaret etti. Annesinin mezartaşına bakarak, şunları söyledi.

“Zavallı annem, bir zamanlar kurtuluşu bütün bir ulus için ülkü olmuş İzmir’in kutsal topraklarına vücudunu emanet etmiş bulunuyor. Ölüm, yaradılışın en doğal yasasıdır. Böyledir, ama gene de üzüntü verici belirtileri vardır. Burada yatan annem, zulmün, zorbalığın, bütün ulusu uçuruma götüren kuraldışı yolsuz yönetimin kurbanlarından biridir…
Mütareke yıllarında ben Anadolu’ya geçince de annemi yine kaygılı ve kuşkulu olarak İstanbul’a bırakmak zorunda kaldım. (…) Benim için Padişah’ın verdiği “asılsın” fermanının yerine getirildiğini sanıp inmeli oldu. (…) Oturduğu evler, bin türlü nedenlerle ikide bir basılırdı, aranırdı. (…)
Annemin mezarı önünde ve Tanrı’nın yüce katında söz verip and içiyorum ki, ulusumun bu kadar kan dökerek elde ettiği egemenliğin korunması ve savunulması için, gerekirse annemin yanına gitmekte asla duraksamayacağım. Ulus egemenliği uğrunda canımı vermek, benim için vicdan borcu olsun, namus borcu olsun.”

 Kaynaklar
                   - Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
                   - Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
                   - S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
                   - N. Ahmet Banoğlu-K. Zeki Gencosman, Atatürk Ansiklopedisi, 10 Cilt,  May Yayınları.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder