‘İslam halklarının sağlam kardeşlik ipi…’
16 Mayıs 1919’da Kaptan İsmail hakkı (Dursun) idaresindeki köhne Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmak üzere İstanbul’dan ayrılan Mustafa Kemal, bu kente, sekiz yıl sonra, bağımsızlığını kazanmış bir ülkenin Cumhurbaşkanı olarak geliyordu. Halk, karşılama törenini izleyebilmek için sadece sokak ve caddeleri değil denizi de doldurmuştu.
Karşılama Kurulu’nun 800 üyesine tahsis edilmiş Burgaz Vapuru, saat 12.00’de Büyükada İskelesi’ne yanaştı. Burgaz’ı izleyen diğer vapurlar da ada etrafında demir attılar. Mustafa Kemal’i getirecek olan Ertuğrul Yatı bekleniyordu. Saat 15.00’de, Ertuğrul Yatı’yla birlikte, Hamidiye Kruvazörü, Berk-i Satvet, Peyk-i Şevket zırhlıları ve Taşöz, Samsın, Yarhisar torpidosundan kurulu filo da gözüktü. Burgaz Vapuru Ertuğrul Yatı’na yanaşırken, Atatürk de güverteye çıkmış, kendilerini çılgınca alkışlayan, vapurlardaki, motorlardaki halka beyaz mendilini sallayarak karşılık veriyordu.
Ertuğrul Yatı, kruvazörler eşliğinde Heybeliada açıklarına doğru ilerledi. Hemen arkasından, deniz Komutanı miralay Mehmet Ali Bey ve diğer kurmay heyetini taşıyan Ankara motoru geliyordu. Heybeliada açıklarına gelindiği zaman, bütün vapurlar, düdükleriyle, bayraklarını bir indirip bir göndere çekerek, büyük misafirlerini selamlamaya başladılar. Törene, bazı yabanca bayraklı gemiler de katıldı.
Kaynaklar
- Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
- Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
- S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
- Atatürk’ün, Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, AKDTYK.
- Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder