15 Şubat 2011 Salı

15 Şubat 2011 Ülkenin Kurtuluşuna Dogru Birinci İnönü Savaşı



Birinci İnönü Savaşı

15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden Yunan ordusu, devamla Milne Hattı olarak ifade edilen Ayvalık-Soma-Akhisar-Aydın hattına ulaşmış, 22 Haziran 1920’de iki koldan ilerleyerek, Kuzey Grubu ile 30 Haziran 1920’de Balıkesir’i, 8 Temmuz 1920’de Bursa’yı işgal etmiş, Salihli-Afyon istikametinde ilerleyen Güney Grubu ile de, 29 Ağustos 1920’de Uşak bölgesini ele geçirmişti.
6 Ocak 1921 tarihine kadar Uşak ve Bursa bölgesinde hazırlıklarını sürdüren Yunan ordusu, Türk Batı Cephesi birliklerinin düzenli orduya karşı çıkan Çerkez Ethem, kuvvetlerinin isyanını bastırmak amacıyla mevzilerinden uzaklaşarak Gediz’e kadar çekilmesinden de yararlanarak, Afyon-Eskişehir istikametinde ilerlemeye başlamıştı. 8 Ocak 1921’de Çivril ve Pazarcık, 9 Ocak sabahı da Bilecik ve Bozöyük düşmüştü… Afyon ve Eskişehir demiryolları kavşaklarının ele geçirilmesi, Ankara yolunun açılması anlamına geliyordu.
Daha yeni kurulmuş olan düzenli Türk ordusu, Çerkez Ethem kuvvetlerini takibe ara verip, hızla iki koldan ilerleyen işgal ordusunu karşılamak üzere, adını Bursa ile Eskişehir arasındaki küçük bir köyden alan İnönü mevzisine hareket etti.
Birinci İnönü Savaşı, 9 Ocak 1921 günü öğleden sonra Yunan ordusunun Bozüyük yönünden şiddetli saldırısı ile başladı. Albay İsmet Bey komutasındaki Batı cephesi, karşısında boş cepheler bulacağı umudundaki Yunan ordusunu durdurmayı başarmış, 11 Ocak sabahına kadar aralıksız süren çarpışmalar sonrası Bursa yönünde geri çekilmeye zorlanmıştı.
Kaynaklar
           -   E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
                -   E. Behnan Şapolyo, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1950, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi
                -   S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
                -   Salih Bozok, Hep Atatürk ile Beraber, Cumhuriyet Yayınevi.
                -   Mazhar Müfit Kansu, Atatürk’le Beraber, Türk Tarih Kurumu.
                -   Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder