22 Şubat 2011 Salı

23 Şubat 2011 Savaşta Kararsızlığa Yer Yoktur…


Genç Türkiye Cumhuriyetinde
Mustafa Kemal’in Görüşü

Savaşta Kararsızlığa Yer Yoktur…

Mustafa Kemal, 22 Şubat 1924’te, İzmir Orduevi’nde düzenlenen askeri toplantıda, Savaş Oyunları’ndan sonra ordunun öğretim ve eğitimi üzerine bir değerlendirme konuşması yapmıştı…

“Memleketin savunması ve milletin yüksek yaranın korunması sorumluluğunu yüklenen büyük kumanda makamlarının sahi oldukları bütün kuvvetleri ve bütün araçları en önemli amaç üzerinde toplanması gerektiğine ait herkesçe bilinen kıralı hatırlatmak isterim. Birinci derecede önem taşıyan amacı ortaya çıkarmak, gerçekten araştırma ve düşünceye değer. En önemli amaç üzerinde elde edilecek başarı ikinci, üçüncü derece amaçlar üzerinde başlamada katlanılacak özverileri daima karşılar. Bu kural, bütün zamanların korunma düzen ve çarelerine sahip olan ve düzün ve çarelerine sahip olan ve sözü geçen bir kuraldır ve savaşın başlangıcından sonuna kadar göz ardı edilmemesi gereken bir noktadır. Bu gerçeğe göre kurulacak ve karar altına alınacak önlem ve düzenlerin uygulanmasına engel durumlar önemle göz önüne alınmalıdır. Şüpheli önlemleri, kadere bırakmaktan son derece kaçınmak gerekir. (…) Benim için ordumuzun kıymetini ifadede tek ölçü şudur: Türk ordusunun tam birliği, dengini derhal yener; iki mislini durdurur, ilerletmez. Şimdilik bundan fazlasını istemiyorum. Çünkü fazlasını milletimizin doğal savaşçılığı zaten sağlamaktadır.
Kesin sonuç daima taarruzla alınır; fakat savunma ile yerine getirilen birçok görev de vardır. Bu noktada bütün arkadaşlarımın dikkatlerini bu konuya çekmek isterim.”

Kaynaklar
              -  Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
              -  Mazhar Müfit Kansu, Atatürk’le Beraber, Türk Tarih Kurumu.
              -  Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
              -  S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
              -  Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
              -  Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
              -  E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder