11 Mayıs 2012 Cuma

Balkan Savaşlarının 100. Yıldönümü

Balkan Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla
Uluslararası Balkan Sempozyumu düzenleniyor
Balkan Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla Uluslararası Balkan Sempozyumu düzenleniyor. Üç gün devam edecek sempozyum kapsamında, Türkiye'nin yanı sıra 11 ülkeden katılacak 78 bilim insanı ve uzman Balkan Savaşlarının farklı yönleri ve etkilerine ilişkin sunumlar yapacak.
Bağcılar Belediyesi, Kırklareli Üniversitesi ve Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformu'nun ortaklaşa organize ettiği sempozyum 11–13 Mayıs tarihleri arasında Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirilecek. Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Romanya, Yunanistan, İsrail ve Japonya'dan sempozyuma katılacak çok sayıda akademisyen, Balkan Savaşlarının farklı etki ve sonuçlarına ilişkin sunumlar yapacak.
Yaklaşık 80 Bilim İnsanı Ve Uzman 14 Oturumda Konuşacak
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından açılışı yapılacak ve 3 gün devam edecek sempozyum kapsamında farklı salonlarda eşzamanlı toplam 14 oturum gerçekleştirilecek ve 78 bilim insanı, uzman ve tanık sunumda bulunacak. Balkan Savaşlarını ve etkilerini gösteren fotoğraflardan oluşan sergi açılışının yapılacağı sempozyum 13 Mayıs'ta sonuç bildirisinin okunmasıyla sona erecek.
Göçün Tanıkları Da Sempozyuma Katılıyor
Balkan Savaşlarının sonucu olarak yüz binlerce Müslüman topraklarını terk etmek zorunda kalmıştı. Balkan Savaşlarını takip eden günlerde doğan ve o günlerin olumsuzluklarını yaşayan canlı tanıklar Lütfü Karadağ, Vedia Elgün ve Ali Doğukan o günlerde neler yaşadıklarını anlatacak.
Bağcılar'ın göçlerle kurulan bir ilçe olduğunu hatırlatan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Balkan Savaşlarının Türk tarihinde büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Bağcılar'ın 1924'te Selanik'ten gelen Türkler tarafından kurulmaya başladığı ifade eden Çağırıcı, daha sonra Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinden Türkiye'ye göç eden on binlerce kişinin Bağcılar'da yaşamaya başladığını belirtti.
"Balkan Savaşlarının hem Balkanlar için hem de Türkiye için, bugünleri de etkileyen çok önemli sonuçları olmuştur" diyen Çağırıcı, "Kırklareli Üniversitesi ve Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformu ile ortaklaşa, çok değerli bilim insanlarının sunum yapacağı Uluslararası Balkan Sempozyumumumuzu gerçekleştiriyoruz" dedi.
Balkan Savaşları
1912'de Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ'dan oluşan Balkan ülkeleri kendi aralarında kurdukları ittifakla Osmanlı Devleti'ne savaş açmıştı. Siyasi çalkantılar içerisinde bulunan Osmanlı Ordusu bozguna uğradı ve Edirne de dahil olmak üzere bütün Balkan toprakları kaybedildi. Balkan ülkelerinin Osmanlı topraklarının bölüşümünde yaşadıkları anlaşmazlık II. Balkan Savaşı'nın yaşanmasına sebep oldu. Fırsatı değerlendiren Osmanlı Devleti Edirne'de dâhil bugünkü sınırlarımızı oluşturan Trakya topraklarını geri almayı başardı. Balkan Savaşları'nın bugünlere kadar uzanan çok yönlü sonuçları oldu.
Cihan
2012–05–04 http://www.kircaalihaber.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder