29 Mayıs 2012 Salı

"Rodoplar'dan 16-19. Yüzyıl İkonoları" Edirne Deveci Han'da Sergileniyor.

“Rodoplar’dan 16–19. Yüzyıl İkonoları”
Sergisi Edirne Deveci Han'da Açıldı

Türkiye Kültürlerarası Diyalog Müzeler Hibe Programı çerçevesinde yürütülen Arda Nehrinin Aynasında Müzelerimiz projesi kapsamındaki Edirne Müzesinin ve küratörlüğünü Sofya Müzesi’nden Mariela Staykova’nın yaptığı, “Rodoplar’dan 16–19. Yüzyıl İkonoları” sergisi Edirne Deveci Han’da açıldı.
Sergide yer alan ikonlar, Rodoplar’dan derlenmiştir. Batılı anlamda resim sanatının önemli örnekleridir. Bu eserlerden birkaçı ilimize ait Enez ve Edirne okulunda üretilmiş olması ile de ayrıca dikkat çekicidir. Edirne kentimizin her zaman sanat üretiminde önemli bir merkez olduğunun tanıklarıdır. Bu nadide eserler Bulgaristan dışında ilk kez sergilenmektedir. İlk kez sergileniyor olması bu serginin önemini bir kez daha arttırmıştır.

Küratörlüğünü Sofya Müzesi’nden Mariela Stoykova’nın yaptığı, “Rodoplar’dan 16–19. Yüzyıl İkonalar”ın sergisindeki eserler Kırcaali Bölge Tarih Müzesi, Kırcaali Sanat Galerisi ve Haskova Tarih Müzesi işbirliği ile buraya ulaşmıştır. Sergideki eserlerin büyük kısmı az bilinmekte olup yarısından fazlası ise ilk defa sergilenmektedir. Kültürlerarası Diyalog Müzeler Hibe Programı projesinin ikinci sergisi olan “Hilye-i Şerifler Sergisi” ise Bulgaristan Kırcaali’nde yapılacaktır.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen AB_Türkiye Kültürlerarası Diyalog-Müzeler Hibe Programı (ICD-MUZE) kapsamında yürüttüğü Arda Nehrinin Aynasında Müzelerimiz adlı projeyi Kırcaali ve Edirne’nin, birbirlerinin kültürünü tanıma, işbirliği yapma ve kültürler arası diyalogun arttırılması için ilk adımlar olarak görülmektedir. Edirne şehrimizde Deveci Handa düzenlenen “Rodoplar’dan 16–19. Yüzyıl İkonaları” sergisi oldukça önem taşımaktadır.
Edirne Müzesi ile Kırcaali Bölge Tarih Müzesi, Kırcaali Sanat Galerisi, Haskova Tarih Müzesi işbirliğiyle yapılan sergi 3 Haziran tarihine kadar sürecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder