11 Mayıs 2012 Cuma

Rusçukta Hıdrellez Şenliği ve 9 Mayıs Gününün Kosova da Önemi

Rusçuk’ta Hıdrellez şenliği

Bulgaristan’ın Rusçuk kentinde Hıdrellez Bahar Şenlikleri düzenlendi.

4–6 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen etkinliğe Batı Trakya’dan BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah da katıldı.
Türkiye ile Kültürel İlişkiler Derneği “Güneş” tarafından organize edilen etkinlikler çerçevesinde “Hıdrellez Kutlamaları, Açık Hava Konseri ve Gelenek Uygulaması ile ‘Balkanlarda ve Bulgaristan’da Bahar Gelenekleri’ konulu Uluslararası Sempozyum” yer aldı.
Etkinliğe Türkiye’nin Bulgaristan Büyükelçisi İsmail Aramaz, Emekli Büyükelçi Ümit Pamir, Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosu Cem Ulusoy ve Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç’ın eşi Esin Sarnıç onur konukları olarak katıldı.
5 Mayıs 2012 tarihinde Rusçuk kentinin Semerciköy’de açılış konuşmalarıyla başlayan etkinliklerde selamlama konuşmalarından sonra Hıdrellez geleneği – nişan çıkarma, çeşitli yörelerin halk dansları gösterileri ve TRT Sanatçısı Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık’ın kısa bir konseri yer aldı.
Semerciköy’de yapılan etkinliklerden sonra Rusçuk Tarih Müzesi’nde ‘Balkanlarda ve Bulgaristan’da Bahar Gelenekleri’ konulu sempozyum gerçekleştirildi.
Sempozyumun
1. Oturumunda Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk “Tarihte Rusçuk’un İlk İzleri ve 1530 Tarihli Muhasebe-i İcmal Defterine Göre Çernovi Kazası”, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah “Batı Trakya’da Bahar Kutlamaları”, ve Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık “Rumeli Türkülerinde ve Trakya Bektaşi Nefeslerinde ‘Bahar’” konulu başlıklı tebliğ sundu.
2. Oturumda Rüstem Aziz, Sabri Salimov, Nevena Gramatikova ve Emel Balıkçı Bulgaristan’da Türk Toplumunun Bahar Kutlamaları konusunda kendi yöreleri ile ilgili bildirilerini sundular.
Sempozyumun 6 Mayıs Pazar günü gerçekleşen 3. Oturumunda Rusçuk’ta yaşayan farklı etnik grupların bahar gelenekleri tartışıldı.
Rusçuk Tarih Müzesi Folklor Uzmanı Desislava Tiholova, Rus Kulübü Başkanı Mavlüha Stançeva, ve Rusçuk Tarih Müzesi Osmanlı Dönemi Uzmanı Tarihçi Teodora Bakırcieva 3. Oturumda tebliğlerini sundular.
Etkinlikler kapanış konuşmaları ve katılım belgelerinin sunumuyla sona erdi.
Kaynak Ozan Ahmetoğlu 9 Mayıs 2012 www.gundemgazetesi.com

Thaçi 9 Mayıs Kosova İçin Önemli Bir Tarih
9 Mayıs Avrupa Günü’nün tüm Avrupa için olduğu gibi, Kosova için de büyük bir önemi vardır. Bu gün birleşik Avrupa’nın doğuşunun başlangıcını sembolize ederek, Avrupa ülkeleri arasında savaşları imkânsız kılmaktadır. Bu açıklamayı Kosova Başbakanı Hashim Thaçi bugün 9 Mayıs Avrupa Günü vesilesiyle yaptı.
9 Mayıs Avrupa Günü’nün tüm Avrupa için olduğu gibi, Kosova için de büyük bir önemi vardır. Bu gün birleşik Avrupa’nın doğuşunun başlangıcını sembolize ederek, Avrupa ülkeleri arasında savaşları imkânsız kılmaktadır. Bu açıklamayı Kosova Başbakanı Hashim Thaçi bugün 9 Mayıs Avrupa Günü vesilesiyle yaptı.
Bu gün vesilesiyle sunduğu mesajında Başbakan Thaçi, Kosova’nın 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığı ilan etmekle yüzyıllar süren bu rüyayı yerine getirmeye başladığını söyledi. Thaçi, “Kosova Hükümeti ve şahsım adına Kosova’nın Büyük Avrupa ailesi ülkeleri arasında hak ettiği yeri alması için gerekli kriterler ve standartların yerine getirilmesinde çalışmakta kararlıyım” dedi.
Hükümet Başkanı, Kosova Cumhuriyetinin Balkan ülkeleri arasında yeni bir devlet olarak bu bölgede Avrupa değerlerinin oluşturulması ve güçlenmesinde çalıştığını belirtti. Thaçi, Kosova için bu gün halklar arası eşit ilkeler esasına dayanarak, Avrupa ruhunda bölgenin gelişmesi için büyük bir önem taşıdığını, devletler arası karşılıklı işbirliği, devletlerin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin saygılanması ve tüm halklarımız için ilerici bir geleceğe doğru ilerlemek için bir sembolik olarak faydalı olacağını vurguladı.
Mesajının devamında Başbakan Hashim Thaçi, “Kosova, Avrupa devleti olarak Avrupa Gününde kurtuluştan günümüze kadar sunduğu destek ve yardımı için Avrupa Birliğine teşekkür ediyor” diyerek, Avrupa Birliğinin desteği sayesiyle Kosova’nın yapılanma safhasını başarıyla atlattığını da kaydetti.
Kaynak http://kosovahaber.net/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder