17 Mayıs 2012 Perşembe

Bulgaristan Kırcaali Mayıs Festivali Proğramı Belli Oldu

Kırcaali
Mayıs Festivali Programı
Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan “Kırcaali 2012 Geleneklerle Geleceğimiz” adlı Mayıs Festivali, 26 Mayıs tarihinde okullardan, anaokullardan ve kreşlerden 200’den fazla çocuk ve öğrencinin katılımıyla Kırcaali’de başlayacak. Festivale katılacak olan öğrenciler tiyatro binasından merkez şehir parkındaki anıta kadar yürüyüşe katılacaklar. Öğrenci kortejinin başında da Kırcaali Otets Paisiy Lisesi bando takımı bulunacak.
Festivalin resmi açılışından sonra anıt önüne kurulan sahnede Kırcaali bölgesinden amatör folklor sanatçılarının yanı sıra, Sofya, Plovdiv, Blagoevgrad ve ülkenin başka yerlerinden halk oyunları grupları yer alacak. Kırcaali ilindeki 7 ilçenin yerli halkın yaşayış tarzı ve maddi kültür ürünleri, folkloru, etnografya ve mutfak çeşitliliğini sergilenebileceği bir pavyonu olacak.
Geçen yılki festivalde 10 kategoride verilen ödüller için yarışmaya katılan, otantik tarifler üzere hazırlanan yaklaşık 200 çeşitli börek tanıtıldı. Bu yıl böreklerin yanı sıra bal, şifalı otlar, arı ürünleri ve onlarla hazırlanan yiyecekler de sergilenecek.
“Yeni Trakya Altını” projesinin pavyonunda çiftlik sahipleri biyolojik ürünlerini tanıtıp, tarım alanında yapılan yenilikleri gösterecekler, Kırcaali Turizm Lisesi öğrencileri ise ziyaretçilere meyve ve bal kokteylleri ikram edecekler.
Bu yıl da “Ninenin Mutfağı” adındaki bir sergi, ziyaretçilerin de katılımına açık olacak. Burada usta kadınlar gençlere çeşitli börek ve pidelerin yapılışını gösterip, gelenekleri genç nesle aktaracaklar.
Festivalde yerel zanaat ustalarından başka, Smolyan, Plovdiv, Zlatograd ve ülkenin başka bölgelerinden ustalar da becerilerini gösterecekler. Zlatograd Etnografya Merkezinden bir çömlekçi çarkı monte edilecek ve ziyaretçilerin gözleri önünde geleneksel kil kaplar üretilecek.
Çocuk sanat atölyesine uygulamalı sanatlarla ilgilenen 10'a aşkın ilköğretim okulundan çocuklar katılacak. Anaokul öğrencileri, maskeler, yarı değerli taşlardan panolar, boyalı seramik ürünleri, alçı kalıplar, atık maddelerden hediyelik eşyalar ve başka şeyler yapacaklar.
Festivalde Doğu Rodopların kültürel tarihi mirasının tanıtıldığı bir fotoğraf sergisi düzenlenecektir. "Mayıs Festivalinden Mühürlü Anılar" adlı fotoğraf yarışması düzenlenecek. Yarışmaya katılmak isteyenler fotoğraflar, internet üzerinden 15 Haziran 2012 tarihine kadar may.festival.kardzhali@gmail.com adresinden başvuru yapabilirler.
En iyi eserler, düzenlenecek olan bir sergide yer alacaktır. Festival akşamı, gençlerin yer aldığı rock ve rap gruplarının gösterileriyle sona erecek. Ertesi gün 27 Mayıs’ta /pazar/ ise turistlerin bölgedeki kültürel tarihi yerleri görebileceği bir gezi düzenlenecek.
Mayıs Festivali Kırcaali Valiliği tarafından ve GERB partisinin partnerliğiyle düzenleniyor.
Kaynak Kırcaali Haber http://www.kircaalihaber.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder