19 Mayıs 2012 Cumartesi

Yunanistan'da iki büyük parti hezimete uğradı


Yunanistan'da İki Büyük Parti 
Hezimete Uğradı, Meclis Kan Tazeledi
6 Mayıs Pazar günü gerçekleşen erken seçimler, ülkeyi 38 yıl yöneten iki büyük siyasi partinin hezimetiyle sonuçlandı. İlk kez yemin ederek göreve başlayacak milletvekili sayısı da 146 oldu.
6 Mayıs Pazar günü gerçekleşen erken seçimler, ülkeyi 38 yıl yöneten iki büyük siyasi partinin hezimetiyle sonuçlandı. PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi'nin yüzde 77 olan toplam gücü yüzde 32'lere düştü. Seçimin sürprizi ise ırkçı Altın Şafak Partisi'nin yüzde 7 oy alarak parlamentoya girmesi oldu.
Yeni Demokrasi Partisi (YDP) yüzde 18,85 ile 108, Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) yüzde 16,78 ile 52, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) yüzde 13,18 ile 41, Bağımsız Yunanlılar yüzde 10,6 ile 33, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 8,48 ile 26, Altın Şafak (Hrisi Avgi) yüzde 6,97 ile 21, Demokratik Sol Parti yüzde 6,11 ile 19 milletvekili çıkardı.
Çevreci-Yeşiller, Ortodoks Halk Partisi (LAOS) ve Demokratik İttifak yüzde 3 barajını aşamayarak parlamento dışında kaldı.
İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre seçimlere katılım oranı yüzde 65,1 oldu.
Basın: “Hezimet”
Basında çıkan haberlerde, seçim sonuçları "siyasi deprem" olarak yorumlandı.
Ethnos gazetesi, "Değişiklikler getiren siyasi deprem" manşetiyle çıktı. Seçimlerde muazzam değişiklikler kaydedildiğini belirten gazete, "Siyasi sahne kökten değişti. Yeni güç dengeleri ise kalıcı hükümet hedefini birçok belirsiz boyutu olan bir denkleme dönüştürdü" değerlendirmesinde bulundu.
Gazete, birinci parti durumundaki YDP'nin 2009'a kıyasla yaklaşık 14 puan kaybederek, oyların yüzde 18,8'ini elde etmesinin, bu parti açısından Yunan tarihinde bir ilk olduğunu kaydetti.
Tarihinin en düşük oranına gerileyen PASOK’un durumunu da değerlendiren gazete, bu partinin bir önceki seçime göre yaklaşık 30 puan kaybettiğine işaret ederek, PASOK'un 1974'teki yüzde 13,58'lik oranın dahi gerisine düştüğünü belirtti.
Ethnos gazetesi, SİRİZA’nın başarısının ise seçimlerin büyük bir sürprizi olduğunun altını çizerek, SİRİZA'nın iki büyük partinin arasına girmesinin, oy oranını iki kat artırmasının ve şehirlerin büyük bölgelerinde oy çokluğunu elde ederek ikinci olmasının önemli bir başarı olduğunu ifade etti.
Meclis Kan Tazeledi
6 Mayıs Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde, meclise 146 yeni milletvekili girmeye hak kazandı. İlk kez yemin ederek görev alacak 146 vekilin yanısıra, 23 aday da küçük veya büyük bir aradan sonra yeniden meclise dönmeyi başardı.
190 yeni milletvekilinin göreve geldiği 1974 seçimlerinden sonra ilk kez böylesi bir yenilenmenin yaşandığına dikkat çekildi. 1989 seçimlerinde ise 139 yeni milletvekili meclise girmeye hak kazanmıştı.
Haberin yayına hazırlandığı ana kadar elde edilen seçim sonuçlarına göre, mecliste yerini koruyan vekiller azınlığı oluşturuyor. Bir önceki mecliste görev alan sadece 130 milletvekili yeniden seçilmeyi başarabildi. Seçim kaybeden vekillerin sayısının ise 132 olduğu belirtildi.
YDP’nin kazandığı 108 sandalyenin 70’ini daha önceki mecliste görev alan vekiller doldururken, 38 yeni adayın da seçimlerden galip çıktığı görüldü.
En büyük yenilenme ise yeni meclis oluşumunda 52 milletvekilliği kazanan SİRİZA’da yaşandı. SİRİZA’nın 39 milletvekili ilk kez seçiliyor.
Pazar günkü seçimlerden büyük darbe alarak çıkan ve sadece 41 milletvekilliği kazanan PASOK partisinde ise 34 aday yeniden seçilmeyi başardı. PASOK partisinden ilk kez meclise giren milletvekillerinin sayısının ise 7.
Bağımsız Yunanlılar partisinden meclise giren 12 milletvekili bir öncesi mecliste de (YDP kanadında) yer alıyordu. Partiyi yeni mecliste, ilk kez seçilen 21 milletvekili daha temsil edecek.
KKE de 14’ü eski, 12’si yeni olmak üzere 26 milletvekiliyle mecliste temsil edilecek.
Demokratik Sol Parti’nden de 11 yeni milletvekili mecliste yer alacak. Barajı aşan aşırı sağcı Altın Şafak partisinin 21 milletvekili de ilk kez meclise girenler arasında yer alıyor.
2009 seçimlerinde meclise giremeyen 23 milletvekili, son yapılan seçimlerde yeniden görev başına dönmeyi başardı.
Bu arada, 300 kişilik yeni meclise sadece 53 kadın milletvekili seçilebildi.
14–05–2012 Kaynak Ozan Ahmetoğlu gündem Gazetesi Sayı 0785
http://www.gundemgazetesi.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder