2 Ağustos 2012 Perşembe

Ay Takvimine Göre Çalışan Saat

Dünyanın Ay Takvimine Göre Çalışan Tek Saati
Bosna Hersek’in Başkenti Saraybosna’nın En Eski Yapılarından, Kentin Sembollerinden Tarihi Saat Kulesi, Geçmişte Olduğu Gibi Ramazanda İftar Vaktini Bildirmeye Devam Ediyor Ay Takvimine Göre Çalışan Tek Saat Olmasıyla Dikkati Çeken “sahat Kula”, Güneş Tam Battığında Saat 12.00′yi Gösteriyor.
Saatin 12′Yİ göstermesiyle kandillerin yandığı camiler, günün bittiğini ve iftar vaktinin geldiğini haber veriyor
Saraybosna, 1 Ağustos 12 (T.A.K): Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın en eski yapılarından olan ve kentin sembolleri arasında yer alan tarihi saat kulesi, geçmişte olduğu gibi ramazanda iftar vaktini bildirmeye devam ediyor.
Ay takvimine göre çalışan tek saat olmasıyla dikkati çeken ve Boşnakların “Sahat Kula” veya “A la Turca” dedikleri saat kulesi, güneş tam battığında saat 12.00′yi gösteriyor. Saatin 12′yi göstermesiyle kandillerin yandığı camiler, günün bittiğini ve iftar vaktinin geldiğini haber veriyor.
Osmanlı döneminin en büyük Boşnak hayırseverlerinden biri olan Gazi Hüsrev Bey’in (1480–1541) talimatıyla yaptırılan kulenin tam olarak kaç yılında inşa edildiği bilinmiyor.
Yapıldıktan sonra birçok kez tadilat gören kuleye, 1762 yılında Saraybosnalı tüccarlar Haşimaga Gloco ve Mehaga Hacikapetanoviç’in Londra’dan getirdikleri, akrep, yelkovan ve rakamları altın kaplama olan saat takıldı. Eski “Türk saati” ise önce merkezdeki Vratnik’teki tahta saat kulesine, daha sonra da Vratnik Camisi’ne verildi.
Saat kulesi, ay takvimine göre çalışıyor ve namaz vakitlerini bildiriyor. Ay takvimine göre gün, akşam namazı vaktinde bitiyor. Kuledeki saat 12.00′yi gösterdiği zaman, Gazi Hüsrev Bey Camisi’nin kandilleri yanıyor. Ramazan ayında kandillerin yanması ve Vratnik Tabyası’ndaki topun patlaması, iftar vaktinin geldiğini haber veriyor.
45 yıldır muvakkitlik yapıyor
Kurulduğu günden bu yana kuledeki saati ayarlayan muvakkitler, saatin kusursuz çalışması ve zamanı tam olarak göstermesi için bugün de titizlikte çalışıyor.
Saraybosna’daki tarihi saat kulesinde 45 yıldır muvakkitlik yapan Mensur Zlatar, görevi Saraybosna’nın emektar muvakkati Salin Efendi Hacıhuseynoviç’ten 1967 yılında devraldığını söyledi.
Saati haftada bir kez kurduğunu belirten Zlatar, “Bu saati 1967 yılından beri kuruyorum. 1967′e kadar ise muvakkit yardımcısı olarak çalıştım. Bu saat güneş tam battığı zaman 12.00′yi gösteriyor. Güneş her gün farklı zamanda batıyor. Eğer her gün bir dakika önce batıyorsa saati bir haftalığına kuruyorum. Yani bir hafta boyunca bir daha kurmama gerek yok. Ama eğer vakit değişmesi ikişer dakikaysa o zaman saatin doğru olması için daha sık çıkmam gerekiyor” diye konuştu.
Saat kulesinin geçmişte önemli bir hizmet yaptığını, modern saatlerin çoğalması ve teknolojinin hızla gelişmesiyle artık eski işlevini yitirdiğini söyleyen Zlatar, kendi yaptığı işin de “sembolik” olduğunu söyledi.
Eskiden muvakkitlik görevinin çok önemli olduğunu ifade eden Zlatar, şunları kaydetti:
“Önceden ramazan ayında saat kulesinin akşam namazı vaktini göstermesi en önemli şeydi. O zaman Gazi Hüsrev Bey Camisi’ndeki kandiller yakılır, diğer camiler de bu kandilleri görüp kandillerini yakardı. Son birkaç senedir iftar topu da atılıyor. Artık camiler Saat Kula’yı beklemiyorlar bile. Önceden çok fazla saat yoktu. Şimdi özel uçak sahibi kişilerin sayısı, o zaman saati olanların sayısından fazla.”
Saraybosna’nın tarihi saat kulesi, her ne kadar eski işlevini kaybetse de yine kente gelenlerin ziyaret ettiği gözde mekânlar arasında yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder