28 Ağustos 2012 Salı

Tosçalı'da Balkan Savaşı Şehitleri Anıldı

Tosçalı’da Balkan Savaşı Şehitlerini Andılar
1989 yılında Zorunlu Göç sürecinde köyünden İzmir’e göç eden ve yepyeni ve bir o kadar da bilinmez bir yaşama atılan Emin Vatansever ilk defa bu törene katılıyor.
Eğridere belediyesi Tosçalı köyü Nasuflarsırtı alanındaki çeşme yanında yapılan geleneksel sağlık ve bereket mevlidine Türkiye, Belçika, Hollanda, Makedonya ve çevre köylerden 500’den fazla kişi katıldı. Kuran’ı Kerim’den ayetler okunulan Mevlitte 100 yıl önce, Balkan Savaşı esnasında öldürülen yerli şehitler Celil Hoca, Mümün Esat, Kadir Sali, Hüseyin Şumlu, Mehmetali Şumlu, Mehmet Bobali, Mehmet Boyacı ve Hacı Mehmet Ali’nin ruhları şad olsun diye dualar okundu. Başlangıcı 1996 yılına dayanan mevlit ve anma töreni rahmetli Niyazi Emin Efendi ve eski köy muhtarı Mümün Emin – Reis girişimiyle başlamıştır.
1989 yılında Zorunlu Göç sürecinde köyünden İzmir’e göç eden ve yepyeni ve bir o kadar da bilinmez bir yaşama atılan Emin Vatansever ilk defa bu törene katılıyor. Kendisiyle beraber Makedonya Türklerinden olan eşi Şehnaz ve on yaşındaki Eda ile dokuz aylık Ela da kendisiyle beraberdirler. İzlenimlerini söze döken Emin Vatansever: “Bu çok güzel bir geleneğe dönüşmüş. Hep beraber bu kadar çok insan bir araya gelip Balkan Savaşı şehitlerini anıyor. Bu tür törenler unutulmamalı, yetişen nesillere miras bırakılmalıdır” diye konuştu.
Belediye başkanı Resmi Murad ile Yerel Meclis Başkanı Sezgin Bayram da törene katılanlar arasındaydı. Tören, Tosçalılılar Kültürel Dayanışma Derneği ile köy muhtarlığı ve yerel cami encümendi tarafından düzenlenmektedir.
Usta aşçı Sabri Mustafa törene katılanlara 15 kazan keşkek hazırladı. Arda kalanı paket yapılıp evlere gönderildi. Keşkek bu bölgenin geleneksel yiyeceğidir. Giderler Belçika’nın Anvers (Antverpen) kentinde oturan iş adamı Metin Murat ve Tosçalılı Nazmi Hasan, Hacı Mehmet Murat ve Ramiz Kasım tarafından karşılandı.
Töreni düzenleyenler hem armağan olarak hem de güneşten korunmak için erkeklere şapka, kadınlara ise başörtü hediye ettiler.
Köy muhtarı İbrahim Murat emeği geçen herkese şükranlarını sundu.
Kaynak Alıntı haber (Güner Şükrü) http://www.rubasam.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder