22 Ağustos 2012 Çarşamba

Bosna-Hersek'te Savaş Kurbanları Anıldı

Bosna´da Savaş Kurbanları Anıldı
Bosna Hersek´in batısındaki Priyedor kentinden başka yere nakledilirken Vlaşiç Dağı’nda ki kayalık alanda katledilen 200 Boşnak kurban, öldürüldükleri yerde düzenlenen törenle anıldı.
Koriçanske Stiyene adlı dağlık alanında toplanan yüzlerce kurban yakını, burada öldürülen ve dehlizlere atılan yakınlarını, yaşanan trajedinin 20. yıldönümünde, okunan dualar ve acı günleri hatırlatan konuşmaların yapıldığı törenle andı.
Anma törenlerinin organize komitesi başkanı Sudbin Musiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayalık alanda öldürülen yaklaşık 200 Boşnak´ın dehlize atıldığını, bu yüzden cesetlerinin çıkarılmasında büyük zorlukların yaşandığını hatırlattı.
Musiç, "Buradaki katliamdan sadece 12 kişi sağ kurtuldu. Burada işlenen korkunç suçlardan dolayı ise sadece 14 kişi yargılandı, yani bu katliamı işleyen kişilerin sadece ufak bir kısmı yargılandı" dedi.
Musiç ayrıca, Bosna-Hersek  Savcılığı’ndan, Koriçanske Stiyene´de idam edilen kurbanların cesetlerinin bulunması için daha yoğun çalışmaların yürütülmesini istediklerini ifade ederek, "Burada yaşayan Sırp halk, bu idam yerine çöp atarak burayı koca bir çöplüğe dönüştürüyor. Hâlbuki burası kurban yakınları için kutsal bir yerdir" diye konuştu.
Eşinin öldürüldüğü yere ilk kez geldi
Priyedor kentinde 21 Ağustos 1992´de esir alındıktan sonra Koriçanske Stiyene´de öldürülen eşinin katledildiği yere ilk kez gelen Munira Fazliç de
"Eşim Mirsad´ı son kez 16 Haziran 1992´de Priyedor´da ki Trnopolye toplama kampında gördüm. 5 yaşındaki oğlumla Travnik´e kaçtık ve eşimi orada bekledik. Onu orada bekledik ama bir daha gelmedi. Biz deBosna-Hersek'ten ABD'ye taşındık. Eşimin öldürüldüğü yere ilk kez gelmeye cesaret edebildim" diye konuştu.
Eşi Mirsad Fazliç´in öldürüldüğü sırada 29 yaşında olduğunu belirten Fazliç, eşin kemiklerini bulmak ve ziyaret edebileceği bir mezarının olmasını istediğini kaydetti.
Priyedor’da ki Trnopolye toplama kampından Travnik kentine götürülen yüzlerce Boşnak, Koriçanske Stiyene´de Sırp birliklerince öldürülmüştü. Temmuz 1992 sonunda Priyedor´dan yola çıkarılan ve 200´den fazla Boşnak´tan oluşan grup, Koriçanske Stiye´de kurşuna dizilmişti. Bu katliamdan 12 kişi kurtulmuş, daha sonraki dönemlerde Lahey´deki mahkemece yargılanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç´in davasında tanıklık yapmıştı.
Kaynak 22.08.2012 http://www.rubasam.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder