20 Ağustos 2012 Pazartesi

Balkanlar'da Ramazan Bayramı

Balkanlar´da Ramazan Bayramı

Ramazan Bayramı, milyonlarca Müslüman´ın yaşadığı Batı Balkan ülkelerinde de coşkuyla kutlanıyor.
Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Kosova ve Hırvatistan'da Bayram namazının ardından bayramlaşma merasimleri düzenlendi.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna´da, Bosna Hersek İslam Birliği,Yunus Emre Bosna Türk Kültür Merkezi ve Bosna Sema Eğitim Kurumları’nda bayramlaşma programı gerçekleştirildi.
Bosna Hersek Reis-ul Uleması Mustafa Ceriç bayramlaşma için gelen misafirleri makamında kabul etti. Buradaki bayramlaşmaya, çok sayıda yetkili ile vatandaş katıldı. Reis-ul Ulema Ceriç ve yardımcısı hafız İsmet Spahiç, bayramlaşma gelenlerle baklava ikram etti.
Bosna Hersek'te yaşayan Türkler ise Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile Bosna Sema Eğitim Kurumları’nda biraya gelerek Bayram  sevincini paylaştı.
Yunus Emre Türk Kültür Merkezindeki bayramlaşmaya, Bosna Hersek Türk Temsil Heyeti Başkanı Kurmay Albay Celalettin Çoban, Bosna  Ziraat Bank Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Özer Çınar, Türk-Boşnak Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Bilal Can Balcı ile Türkiye Bosna Hersek  Büyükelçiliği temsilcileri ve Bosna Hersek'te   yaşayan Türkler katıldı.
Hayırsever Türk işadamlarınca kurulan Bosna Sema Okulları’ndaki bayramlaşma merasiminde, Ramazan´da oruç tutan çocuklar harçlıkla ödüllendirildi, etkinliğe katılan bütün çocuklara da oyuncak hediye edildi.
Kosova´da bayram
Kosova'da  başkent Priştine'nin Fatih Sultan Mehmet Camisi’nde kılınan Bayram namazının ardından, Müslümanlar birbirleriyle bayramlaştı. Bayram heyecanı,Prizren, Mamuşa, Gilan, Ferizay, Yanova ve İpek’te de aynı coşkuyla yaşandı.
Dualarla sona eren Bayram  namazının ardından müminler arasında bayramlaşma başladı. Kardeşlik ve sevgi duyguları karşılıklı olarak ifade edildiği bayramlaşmaya, davul sesleri ayrı bir renk kattı.
Kosova'daki Müslümanlar, bayramlaşmanın ardından da kabir ziyareti için mezarlıklara giderek vefat eden yakınları için dua etti.
Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ve diğer liderler de Bayram dolayısıyla Kosova Başmüftüsü Naim Tırnava’yı makamında ziyaret ederek Ramazan Bayramını kutladı.
Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan Haşim Taci, Meclis BaşkanıYakup Krasniçi ve diğer parti liderleri, Ramazan Bayramı  dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Mesajlarda, bayramın, hoşgörü, dayanışma ve yardımlaşma anlayışının pekişmesine vesile olduğuna vurgu yapıldı.
Kaynak http://www.rubasam.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder