17 Ağustos 2012 Cuma

Batı Balkanlar'da ki Orman Yangınları

Batı Balkanlar’daki Orman Yangınları
Balkanlar´da son dönemde aşırı sıcaklar yüzünden meydana gelen ve bölgede büyük maddi hasara yol açan orman yangınlarında 5 kişi hayatını kaybetti.
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen ülkelerden Bosna Hersek'te, ülkenin güneyinde yer alan Tomislavgrad, Posuşye, Gruda, Konyic ve tarihi Mostar kentinde çok sayıda ormanı yangını meydana geldi.
Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığı´dan yapılan açıklamaya göre, binlerce hektarlık ormanlık alanı yok eden yangınların ortaya çıkardığı hasarın giderilmesi için 50 milyon avroya ihtiyaç var.
En çok orman yangınının çıktığı şehirlerden Konyits´in Belediye Başkanı Emir Bubalo, sadece Konyits’te 3 bin hektarlık ormanın yandığını söyledi. Hasarın büyüklüğünde Bosna Hersek´in yangın söndürme uçağının olmamasının büyük payı bulunduğunu ifade eden Bubalo, "Belki de 5 yangın söndürme uçağı değerinde olan ormanlarımızı kaybettik" dedi.
Makedonya'da 12 kişinin yaralanmasına ve 4 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yangınlar, Tetovo, Kumanovo ve Strumitsa gibi şehirlerde yaklaşık 15 milyon avroluk hasara neden oldu. Son günlerde 350 civarında yangının çıktığı Makedonya´da 4 bin hektarlık orman alanı yok oldu.
Hırvatistan'da da güçlükle kontrol altına alınan yangınlarda, bir itfaiyeci hayatını kaybederken, 2 kişi yaralandı.
Yetkililer, yangınların milyonlarca avro değerinde hasara sebep olduğunu, Hırvatistan´ın kaybettiği 420–450 hektarlık ormanların yanı sıra, üzüm bağlarının ve zeytinliklerinin de büyük zarar gördüğünü belirtti.
Sırbistan´da ise ülke genelinde 100´den fazla yangın çıkarken, en büyük yangınlar Belgrad, Preşevo, Zayeçar ve Bayina Başta bölgelerinde görüldü. Kontrol altına alınan yangınlarda 14 kişi yaralandı.
Bir diğer Batı Balkan ülkesi Karadağ´da da 15 gün süren yangınlar, 500 hektarlık ormanın yanmasına sebep oldu.
Kaynak http://www.rubasam.com/NewsDetail.Asp?NewsID=1188&Title=Batı-Balkanlar´daki-Orman-Yangınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder