21 Ağustos 2012 Salı

Bulgaristan'da Bayram Kutlamaları

Bulgaristan'da Açık Havada Namaz!
 
Burgaz şehrinde yaşayan yaklaşık 10 000 Müslüman’ın son birkaç yıldır karşılaştığı cami ve minare sorunu geçmişte uygulanan baskı yöntemlerini anımsatmaktadır. Bazı siyasetçiler ve siyasi partilerin bu konuda düşmanlık ve nefret içeren duyguları Bulgaristan vatandaşı olan Müslümanların kutsal dini inancına karşı bir saldırı ve hakarettir. Bu gelişmelerin Bulgaristan’da en güzel yaşanabilen şehri seçilen Burgaz’da olması son derece üzücüdür. Söz konusu minarenin belediye tarafından onaylanmış teknik projede mevcut olmasına rağmen, inşaat hukukunda kanunsuz sayılmıştır. Minare camiye bağlı bir yapı olmasına rağmen, müftülük yapımı ile ilgili belediyeye bir kaç defa müracaat etmiş, fakat hiç bir talepleri kabul edilmemiştir. Yaklaşık 4 senedir devam eden bu olay yerli Müslüman halkını çileden çıkarmıştır. Bardağı taşıran son damla ise bir kısım inşaatı yapılmış minarenin yıkım kararı olmuştur. Bu yapılan haksızlıkları kınamak, seslerini duyurmak için ve başka bir caminin bulunmaması sebebiyle Burgaz Müslümanları Bölge müftülüğünün yazılı onayını alarak Ramazan Bayram namazını caminin yasaklanan inşaat alanında yoğun bir katılımla kılmışlardır.
Aydos (Aytos) Bölge Müftüsü Selahattin Muharrem bizlere durumu: “Dinler yasasının 12 maddesine göre Dini yapılar mimari tasarıma dikkat edilerek kendine özgü dini simgelere uygun ve mekânsal planlama yasası ile ilgili yönetmeliklere uygun olarak inşa edilir. Bu nedenle, bizler, Müslüman Dini temsilcileri olarak bu yasalara uygun hareket ettik ve 2007 yılında cami ve minare projemiz onaylandı ve belediye tarafından inşaat izni verildi. Cami inşaatımız 2009 Ocak ayında başlandı aynı yıl Nisan ayında belediye tarafından durduruldu. Bizden projenin yenilenmesi istendi. Biz gerekeni yaptık. Gözden geçirilmiş ve yenilenmiş bir proje sunmamıza rağmen, bu gerçek idari yetkililer tarafından göz ardı edildi. Aynı zamanda, cami inşaatımıza 30 metre uzaklıkta bir kilise inşa edilmektedir, fakat orada her şeyin yasaya uygun olduğundan, biz şüphe ediyoruz! Bizleri, Burgaz şehrinde yaşayan gayrı Müslümanlarla aynı Avrupa değerlerini paylaştığımızı hiç kimse ikna edemez. Çünkü bu olayda her yerde hoşgörülü olduğunu vurgulayan, diğer etnik gruplarla uyum içinde yaşadığımızı söyleyen belediye ve diğer devlet kurumları bizim cami yapma hakkımızı kısıtlamakta. Oysa aynı zamanda etkin bir şekilde şehirdeki kiliselere maddi yardım yapmaktadır. Şu anda Burgaz’da yaşayan yaklaşık on bin Müslüman’ın ibadet edecek bir camisi bile bulunmamaktadır. Aynı zamanda bizim eskiden şehir içinde üç camimiz vardı bunlar nerede kaldı, bunu da sorgulamamız gerekiyor. Bunların tamamı o dönem devlet tarafından bilinçli olarak yıkılmıştır. Bugün bir avuç Ermeni vatandaşının ve diğer azınlık dini grupların şehir merkezinde ibadet haneleri bulunmaktadır, fakat iş Müslümanlara gelince, camileri olamaz! Bu durum, bizleri yönetenler açısından Avrupa ve dünya önünde bir utançtır, demokrasi adına bir kara lekedir. Bir kaç yıldır Burgaz Camisi olayı ABD’nin yıllık raporunda da yansıtılıyor ve şu ifade kullanılıyor: “Bir süre önce Burgaz belediyesi cami yapımı için arsa tahsis etti, fakat daha sonra şehirde yükselen milliyetçi dalganın sakinleşmesi için tek taraflı bu kararını iptal etti. Aynı zamanda inşaatı onaylanarak devam eden bir cami inşaatını da belirsiz teknik nedenlerden dolayı durdurmuştur.”
Bizler, bir an önce minaremizin yıkımı durdurulmasını ve camimizin inşaatına izin verilmesini bekliyoruz. Yasalara uygun olarak yapılan bu minarenin yıkımı birçok Burgaz ve Bulgaristan vatandaşı, hatta yurt dışındaki birçok insan dikkatli bir şekilde izlemektedir. Ülkemizin ve şehrimizin saygınlığının daha fazla zarar görmemesi açısından Burgaz belediyesini bir an önce Müslümanların ihtiyacı olan bu camiye kavuşmalarında yapıcı bir rol oynamasını bekliyoruz” diyerek gerçeği gözler önüne serdi.
Kırcaali Haber http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=9178

Bulgaristan Mestanlı’da
Coşkulu Bayram
 
Orucun sonunu bildiren ve Yüce Allah tarafından Müslümanlara bir hediye olarak gönderilen Ramazan (Şeker) Bayramı Mestanlı’da (Momçilgrat) coşkulu kutlandı. Sabah namazından sonra camiye akın eden Müslümanlar, önce hep beraber Bayram (Fıtır) Namazı kıldılar ve ardından da birbirleriyle bayramlaştır.
Camiler doldu taştı
Kentte mevcut olan iki cami de bayram namazı kılmaya gelen Müslümanlara yetersiz kaldı! Hem Merkez Cuma Cami hem de Yeni Cami doldu taştı. Her iki camideki İslam Dernekleri üyeleri önceden hazırlık yapıp camiler etrafında mevcut olan oda, yemekhane, misafirhane, imaret ve cami avlusu içerisine hasır, halı, kilim ve döşek döşediler. Ancak onlar da yetersiz kaldı!
Çocuklar da büyüklerle bayramlıklarını giymiş namaza gelmişlerdi.
Merkez Cuma Cami’sinde her yıl olduğunun aksine cami çıkış kapısında açılan yardım sergisi bu yıl cami içerisinde üç ayrı şeffaf kutu ile görevliler tarafından açıldı ve teker teker müminler gezilerek yardımlar toplandı. Bu yardımlar caminin giderleri ve Kuran kursu eğitim masrafları için kullanılacak.
Cami imamı Güner Macırbayramın özellikleri, kardeşlik ve dayanışma hakkında vaaz verdikten sonra, inananların gerek vakit namazlarına gerekse de Cuma namazlarına gelmeleri çağrısını defalarca yaptı. Doktorlardan tut belediye yönetimine kadar farklı meslek sahibi kişileri doğru yola, namaza, gerçek İslama davet eden imam, çocuklara haram yedirmekten sakınılmasını ve de Türk gelenekleri ile İslam ahlakı ve dininin erkenden büyüyenlere aşılanması gerektiğini söyledi.
Kaynak İsmail Köseömer http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=9177

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder