21 Mart 2011 Pazartesi

20 Mart 2011 "Gençler, hayat uğraştır" Mustafa Kemal Atatürk


“Gençler, hayat uğraştır”
Mustafa Kemal Atatürk

17 Mart 1923’te Mersin’i ziyaret ettikten sonra akşamüzeri Tarsus7a gelen Mustafa Kemal ve eşi Latife Hanım, akşam yemeği için Mehmet Rasim (Dokur) Bey’in evine gitmişlerdi. Mehmet Rasim Bey, kurtuluş Savaşı7nda, TBMM ordusunun tüm bez ihtiyacını kendi fabrikasında dokuyup karşılamıştı. Mustafa Kemal, “Kurtuluş savaşımızda bize fabrikanız ile büyük destek sağladınız. Ordunun bez ihtiyacının büyük bir kısmını temin ettiniz. Size borcumuz oldukça çoğalmıştır. Size olan borcumuz nedir ve nasıl öderiz?” diye sormuş ve Rasim Bey’den “Paşam, Türk ordusuna fabrikam feda olsun. Hükümetimizin bana hiçbir borcu yok” yanıtını almıştı.
18 Mart’ta, Tarsus Türk Ocağı’na geçen Mustafa Kemal, burada gençlere seslendi: “yeni Türkiye Devleti bütün Türklük karakterini, yani onun dinç, kararlı, erdemli dünyalarını kendisinde toplamıştır. Gençler, biz size geçmişten, geçmişin boş inançlarından geçmişin kalıntılarından arınmış bir yeniden doğuş getirdik.
Olaylardan, olayların gerekliliğinden beliren bu doğuş, sizin pek değerli katılımınızla, aydın çabalarınızla çıktı. Bu doğuşu büyütüp geliştirmek bizlerden sizlere yönelir. Bu görevde başarı kazanacağınıza, gördüğüm kanıtlar ışığında pek çok güçle inananlardanım." 
“Saygıdeğer gençler, hayat uğraştır. Bundan ötürü hayatta yalnız iki şey vardır; yenmek, yenilmek. Size, Türk gençliğine bıraktığım ve verdiğimiz vicdan armağanı yalnız ve her zaman yenmektir ve inançlıyım, her zaman yeneceksiniz.”

Kaynaklar
           -  Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK
                -   Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
                -   S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
               -   Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
               -  Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder