16 Şubat 2016 Salı

Yağlı Güreş Kurultayı Nedir?

22 Ocak 2016 
Yağlı Güreş Kurultayı Nedir?
 Fethi Satıcı
22-23 Ocak 2016 tarihleri arasında Balıkesir’de başlayacak ve İKİ gün devam edecek olan Türkiye Yağlı Güreş Kurultayına Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Yağlı Güreşten Sorumlu Başkan Yardımcısı Metin Başdemir, Yağlı güreşimize katkı sunan, destek olan başta Edirne belediye Başkanı Recep Gürkan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Kırkpınar ve Yöre Güreş Ağaları, İlçe, Belde belediye başkanları, güreş adamları, Başpehlivanlar ve Güreş Sporu yazarları katılacaklar.
Genel Kurul Değil
Bana Tel açan ve özelden mesaj atan bazı dostlarım, gazeteciler ve arkadaşlarım “Yağlı Güreş Kurultayını” Federasyon Başkanı ve yağlı güreşimizin yan kuruluşlarının seçileceği Genel Kurul sanıyorlar. Bu konuda tabii ki haklılar. “Kurultay” denilince akla siyasi partilerin kurultayı sanıyorlar. Oysa Yağlı Güreş kurultayı Peygamber Sporu olarak bildiğimiz güreşin sorunlarının tartışılacağı, ÖZ eleştirilerin yapılacağı, beklide bazı güreş kurallarının masaya yatırılıp mercek altına alınacağı Bir Güreş Şurası diyebiliriz. Hayırlı olsun…
 Fethi Satıcı, Şükrü Kayabaş
Türkiye Yağlı Güreş Kurultayı
Ata sporumuz Yağlı Güreş'in geleceğine yön vermek için tüm yağlı güreş camiası tek bir yürek halinde toplandı. Yağlı Güreş Kurultayı'ndan ata sporunun parlak geleceği için önemli kararlar çıktı.
Türkiye'de bölgesel ve ulusal çapta yapılan yağlı güreş müsabakalarını organize eden, yöneten ve katılan her kurumun bir araya getiren ve ata sporu yağlı güreşin mevcut durumunu ve geleceğini planlamayı amaçlayan Türkiye Yağlı Güreş Kurultayı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi'nin ortaklaşa ev sahipliğinde Balıkesir'de yapıldı.
Ata sporu yağlı güreşin geleceğinin masaya yatırıldığı toplantıya Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un yanı sıra Karesi Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz, Güreş Federasyonu Başkanı
Musa Aydın, Yağlı Güreş Koordinatörü Metin Başdemir, Federasyon yöneticileri, Belediye başkanları, Güreş Ağaları, eski başpehlivanlar, başpehlivanlar, cazgırlar ve basın mensupları katıldı.
Açılış konuşmasını Yağlı Güreş Koordinatörü Metin Başdemir yaptığı Kurultay, 2015 yılın değerlendirmesi ve yağlı güreş tarihini anlatan bir sunum ile başladı.
Erken turlarda güçlü isimlerin birbirine düşmesinin önüne geçildiğini söyleyen Yağlı Güreş Koordinatörü Metin Başdemir, ''Ünlü isimler çeyrek finale kadar eşleşmeyecek. 115 yağlı güreş organizasyonu yaptık. Şuanda 77 başpehlivanımız var. Kırkpınar'da bu yıl 54 başpehlivan olacak. 77 başpehlivan bizim onur kaynağımız, sonuna kadar sahip çıkacağız. Haftada 3-4 güreş yapanlar var. Hem fiziksel hem de mental olarak sürekli performans beklemek haksızlık olur. Aralarındaki makas giderek daraldı. Altın kemer 3 yıl üst üste alan Ahmet Taşcı'dan sonra alan olmadı. Kora kor bir mücadele sergileniyor'' dedi.
Yağlı Güreş 12 aya yayılmalı
Güreş Federasyonu olarak, en büyük amaçlarının Yağlı Güreş'teki pastayı büyütmek, kalite ve organizasyon sayısını arttırmak olduğunu söyleyen Başdemir, ''Yağlı Güreş, bir yıl içine nasıl yayabiliriz. Yağlı Güreş Ligi’ni yapabilir miyiz? Bunu destekleyen belediyeler var. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Yağlı Güreş'in sorunlarını biliyoruz. Çözümlerini de üreteceğimize de inanıyoruz. Belediyeler, eski ağlar, başpehlivanlar burada katkıları önemli. Mutlaka Yağlı Güreşi uluslararası alana taşımalıyız. Avrupa'daki Türk günlerinde, Türk organizasyonlarına katılarak, hem ülkemizi, hem de ata sporumuzun tanıtımı yapabiliriz. 655. Kırkpınar'ı yapacağız. Kumluca, Kurtdereli, Kağıthane, Elmalı, Ordu Perşembe yaylasında yapılan Yağlı Güreş'lerde seyirci sıkıntımız yok. Basından ricamız, bizleri izlesinler. Oradaki etkinleri izlesinler. Geleneksel Güreşler 3 bin ile 10 bin arası seyirci çekiyor. Basını Yağlı Güreş'e destek olmaya çağırıyoruz. Herkesin desteğine ihtiyacımız var. Tecrübesi, deneyimi, fikri olan herkese ihtiyacımız var. Herkesle Türk güreşinin etrafında buluşalım'' dedi.
Anneler pehlivan yetiştirsin
Seyircisi olan bir sporu nasıl ayağa kaldırılacağının konuşulduğu bir kurultay olmasını temenni ettiğini söyleyen Karesi Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz ''Biz belediyeler olarak desteğimizi, gönlümüzü koyduk. Herkes den de aynısını bekliyoruz. Öyle şeyler yapalım ki, anneler çocuklarını pehlivanım diye yetiştirsin. Dünyaya anlatacak yarım kalmış bir hikâyemiz var. Kuralların değiştiği, teknolojinin geliştiği, bir dönemde kendi öz güvenini sağlayıp kendisiyle özdeşleşmiş bir spor olarak sadece yazın yapılan bir spor olarak değil, sosyal medyayı kullanarak, bir yıla nasıl yaparız. Başpehlivanlarımızı nasıl baş tacı yapabiliriz. Herkes başpehlivanı olamıyor. Bu çalışmayla olan bir şey değil. Onların hakkını vermeliyiz. Bu bir sorumluluktur'' diye konuştu. Ata sporuna sahip çıkmanın her belediyenin sorumluluğu olduğunu belirten Yılmaz, ''Büyükşehir Belediye Başkanımız bizim ufkumuzu açtı. Kurtdereli güreşlerine destek verdi. Balıkesir'in her yerinden güreşçi yetiştirilmiştir. Federasyondan Baş altında boy atlama hakkı istiyoruz'' dedi.
Güreş'e damga vuran bir il
Balıkesir'in Türk minder güreşine ve Yağlı Güreş'e damgasını vurduğunu söyleyen Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın ''Balıkesir'de güreşler yapılamaz duruma gelmişti. Belediyelerimiz Balıkesir'deki güreşi yeniden ayağa kaldırdılar. Belediyeler kendi bölgelerinde güreşe hizmet veriyor. Ata sporumuza hizmet eden tüm belediye başkanlarına ve ağaları kutluyorum. Başpehlivanların üzerinde büyük sorumluluk bulunuyor. Rekabeti oluşturacak, seyirciyi kazandıracak olan sizlersiniz'' dedi. Balıkesir’de son iki yıldır güreş sporunun hareketlenip ve eski günlerine dönüş sinyali verdiğini belirten Aydın, “Balıkesir Türk güreş tarihinde iz bırakmış bir ildir. Ancak daha iki yıl öncesine kadar Kurtdereli güreşleri yapılamıyor duruma gelmişti. Balıkesir’de 1980’li yıllarda haftada üç güreş olurdu. Ama iki yıl öncesine kadar hiç güreş yapılmıyor durumdaydı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz bu işe el attılar ve Balıkesir’deki güreşi yeniden ayağa kaldırdılar. Ben kendilerine şükranlarımı arz ediyorum” dedi.
Kurtdereli ‘yi marka yapacağız
Belediyeler olmasa, Yağlı Güreş'in esamesinin bile okunmayacağını söyleyen Balıkesir BŞ Belediyesi Başkanı Ahmet Edip Uğur, Karesi Yağlı Güreş'e çok önem verdi. Biz onları, onlarda bizi motive ediyor. Kurtdereli güreşlerini marka yapacağız. Kurtdereli güreşleri 9 başpehlivan çıkartmış önemli bir organizasyon. Bizim Yağlı Güreş' i 12 aya yaymamız lazım. Futbol gibi 12 aya yaymalıyız. Balıkesir de Yağlı Güreş' i minder güreşindeki gibi 12 aya yayan çalışmalara, zemini hazırlamaya başladık. Yağlı Güreş'e 12 ay olacak. Öyle bir alan yapacağız ki, 12 ay Yağlı Güreş'e'e hizmet verecek. Başpehlivanlar için imkânlar olması lazım ki, dünyaya duyuralım. Balıkesir de 8-10 organizasyon var. Bu çalışmayı bitirdiğimizde Balıkesir'de 12 ay Yağlı Güreş olacak'' dedi. Balıkesir'in coğrafi olarak Marmara ve Ege iklimlerine ev sahipliği yaptığını söyleyen, Uğur, Marmara ilkimi ve Ege iklimi var. 18 bin kilometre alanda kurulu bir alan.
Balıkesir'i marka yapacağız
Her şeyi ile Balıkesir'i Türkiye'de bir marka yapmak istediklerini belirten Uğur, ''Bir sanayi merkezi yapalım. Lojistik üssü yapalım. Bandırmayı Rotterdam gibi lojistik merkezi yapmak. Bununla ilgili temaslara başladık. Gelecek hızlı trenle, yeni karayollarıyla önemli bir konuma gelecek. Başpehlivanlar için önemli zeytinyağlarının en değerlisi bizim ilimizde. İstihdam lazım. Yatırımcı için her şeyi sunmalıyız. 3 tane organize sanayi bölgemiz var. Sanat, kültür, spor her alanda Balıkesir'i bölgenin parlayan yıldızı yapacağız. Yağlı Güreş'te nasıl Balıkesir'in merkezi yapmak istiyorsak, sanayi de bölgenin merkezi yapmak istiyoruz'' dedi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak yağlı güreşlerin 12 ay boyunca yapılacağı altyapı ve tesisi yapmaya hazır olduklarını dile getiren Uğur, “Futbol 12 ay oynanıyor, karda da oynanıyor çamurda da oynanıyor. Peki bizim pehlivanlarımız futbolculardan daha mı dayanaksız, güreşemez mi? Biz Balıkesir’de yağlı güreşi minder güreşinde olduğu gibi 12 ay boyunca yapılmasını sağlayacak çalışmaları başlatıyoruz. Balıkesir’de inşallah 12 ay boyunca yağlı güreş olacak. Bunun zeminini hazırlayacağız. Nasıl bir salon yapmamız lazım. Yaptığımız alan yalnızca yağlı güreşe tahsis edilecek. Yağlı güreşin merkezi Balıkesir olacak, Kurtdere olacak. Geçen yıl başladığımız tribün çalışmalarına bu yılda devam edeceğiz. Bizim başpehlivanlara yakışır bir tesis olması lazım. Bu sporu dünyaya yaymalıyız. Balıkesir’deki tüm belediye başkanlarımızla birlikte ata sporumuzu ihya edeceğiz” ifadesini kullandı.
Grup toplantıları yapıldı
Yağlı Güreş Kurultayı'nda Federasyon Temsilcileri, Ege Toplantı salonunda Yağlı güreşin tanıtımı ve yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler ve güreş sevenlerin beklentisi için neler yapılması gerektiğini, ikinci Grup’ta yer alan başpehlivanlar, eski başpehlivanlar ve cazgırlar, Akdeniz Salonu'nda 2015 yılının değerlendirilmesi, kalite ve rekabetin nasıl olması, başpehlivanlarımızın Federasyondan talepleri, görselliğin artması için yapılması gerekenleri, üçüncü grupta yer alan Belediye başkanları ve güreş ağaları ise Balık Restorandı salonunda Federasyon Belediye ilişkisi, Organizasyonlarda yaşanan eksiklikler, yağlı güreşte görselliğin ve popülaritenin atması, ağaların tek çatı altında kurumsallaşması konularını konuştular.
Puanlama tepki topluyor
Yağlı Güreşlerde yenişilmeyince yapılan puanlama usulü, Kurultaya katılan birçok kişi tarafından eleştirildi. Domaniç Belediyesi Başkanı Saffet Ertürk ''Yağlı güreşi yeniden canlandırmak için çalışmalara başladık. Eskiye dayanan güreşlerimiz var. Güreşlerin gelişmesi için, en üst seviyeye çıkartmak için, öncelikle maddiyatı düşünmemiz lazım. Organizasyonda hakem parası dahil her şeyi ödüyoruz. Kimin geldiğini bilmiyoruz. Bunun Federasyon tarafından denetlenmesi lazım. En azından başpehlivanın gelmesi gerekiyor. İsim yapmış güreşçiler gelsin ki, seyirciye mahcup olmayalım'' dedi.
Kâğıthane Ağası Yusuf Yoldaş, ''Yağlı güreş ayrılalım dendik, etle tırnağınız dendi. Ben delege miyim bilmiyoruz. Karamürsel gibi bir adın yıllardır kürsüsü yok. Bunun nedenleri araştırılması lazım. 12 yıldır kâğıthane ağalığı yapıyorum. Spor bir kardeşliktir. Önce kendi birlikteliğimizi sağlamalıyız. Her partiden, her görüşten insanları bir araya getirebiliriz. Bölgesel komisyonlar kurulsun. Yeni projeler yapılsın. Ağaların oy hakkı yok, delege değiliz. YG yönetmeliğe ihtiyacı var. Bunu yaparken cazgırından ağasına, yağcısına kadar her kese ihtiyaç var.

Bandırma Güreş İhtisas Kulübü Başkanı Orhan Turaçlı ''Balıkesir 8 başpehlivan çıkarmış. YG in merkezi. 1989'dan bu yana Başpehlivan çıkmıyor. Nasıl yetiştirilecek. Puan esası kaldırılsın, kura sistemi getirilsin. Başpehlivanların devlet sporcusu olması lazım. Cumhuriyet tarihinden 1989 yılına kadar Balıkesir’den 8 adat başpehlivan çıktı. Balıkesirliler olarak 27 yıldan bu yana başpehlivan çıkartamıyoruz'' dedi.
Alıntı:  Fethi Satıcı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder