2 Aralık 2011 Cuma

2 Aralık 2011 1/15 Binlik Plan Tarihe Karışabilir


1/ 25 Binlik Plan Tarihe Karışabilir
İl Genel Meclis'lerinde büyük oranda "Evet" denilerek kabul edilen 1/25 binlik plan için şok edici bir karar gündeme oturdu. Planın onaylanmasından sonra hukuki süreç başlatanlardan Edirne Barosu'nun açtığı davadaki bilirkişi heyeti, plan politikasının hukuka uygun olmadığı yönünde karar verdi ve 200 sayfayı geçen bir rapor hazırladı. Şimdi gözler Danıştay'da. Tahminlere göre Danıştay planı iptal edecek ve Trakya için tartışmalı başka bir süreç daha başlayacak. Çünkü planı isteyenler ile karşı çıkanlar Trakya'nın gelişimi konusunda hiç mutabık olamadı. Yorumlara göre şimdi herkes Trakya için bir adım öne çıkmalı.
Edirne Barosu'nun Danıştay 6. Dairesine açtığı 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Reviz-yon Çevre Düzeni Planı iptal davasında çok çarpıcı bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz aylarda dava çerçevesinde 2,5 saatlik bir helikopter gezisiyle de Trakya'da kuşbakışı inceleme yapan bilirkişi heyeti, hazırladığı 213 sayfalık raporda planın birçok açıdan hukuka uygun olmadığına kanaat getirdi.
Edirne Barosu adına davayı açan ve çevreci kimliğiyle tanınan Avukat Bülent Kaçar, gazetemize yaptığı açıklamada, alınan kararın bir zincirin halkaları gibi süreci de etkileyeceğini söyledi. Kaçar şunları kaydetti:
Plan politikası hukuka uygun görülmedi
"Bölge planında genel olarak birçok açıdan eksikler tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler ve çalışmalar neticesinde; Ergene kirliliğine dair hükümler olmaması, Havsa'daki 1. sınıf tarım arazilerine yönelik olumsuz yapılaşmaların önünün açılması, plan notlarının daha önceki Danıştay kararlarına aykırı olması, bağlayıcı hükümler içermemesi, Saros Körfezi'yle ilgili maddelerin oranın doğal niteliği ile örtüşmemesi, su havzalarının yaşayacağı risklerin dikkate alınmaması vb. birçok sebepten dolayı, plan politikalarının, plan hükümlerinin hukuka uygun olmadığı kanaatine varılmıştır."
Bu kararın Edirne Barosu'nun 52 sayfalık  dilekçesinde belirttiği hususların genel olarak bilirkişilerce kabul gördüğü anlamını taşıdığını ifade eden Bülent Kaçar, "Danıştay'ın planın yürütmesini durdurulmasına dair talebimize olumlu bir karar vermesini bekliyoruz. Daha sonra da planın esastan iptali yönünde kararını bekleyeceğiz. Gelinen noktada bilirkişi heyetinin bu ayrıntılı ve kapsamlı raporu, biz Trakya'lı yaşam savunucuları için son derece sevindiricidir. Bu olumlu aşama ile Trakya'da baroların, meslek odalarının ve doğal yaşamı savunanların planlama çalışmalarına müdahil olmasının, kendi kaderine sahip çıkmasının ne kadar önemli olduğu, bir kez daha ortaya çıkmıştır" şeklinde konuştu. Kaçar, açıklamasının sonunda "Trakya için herkes bir adım öne çıkmalıdır" dedi. Bilirkişi heyetinde 2 profesör, 1 doçent ve 2 hâkim bulunuyordu.
Şimdi ne olacak?
Geçmişi uzun yıllara dayanan Trakya Çevre Düzeni Planı için birçok tartışmalar yaşanmış, çeşitli toplantılar düzenlenmiş, konu aylar boyunca Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'ın gündeminde olmuştu. 3 ilin de İl Genel Meclislerinde defalarca görüşülen plan, geçtiğimiz aylarda ilk olarak Edirne'de, ardından ilimiz Kırklareli'nde, son olarakta Tekirdağ'da kabul edilerek Trakya için yeni bir dönemin başlangıcına imza atılmıştı. Planın meclislerde büyük oy oranları ile kabul edilmesi STK'larca büyük tepki toplamıştı. Hatırlanacağı üzere Kırklareli İl Genel Meclisi'nde de planın oylamasında Aydın Karakoç ve Hüseyin Taşkın haricindeki herkes 'Evet' demeyi tercih etmişti. Bilirkişi heyetinin bu kararının ardından takriben 4-5 aylık bir süre sonunda Danıştay'ın plan için yürütmeyi durdurma kararı vermesi, ardından da kamuoyunda halen tartışılan 1/100 bin ve 1/25 binlik planları iptal etmesi bekleniyor.
Kamuoyu yine bölünecek
1/25 binlik plan konusunda ikiye bölünmüş olan kamuoyunun, bilirkişinin bu kararı ve yakın sürecin doğuracağı sonuç için yine görüş ayrılığına düşeceği tahmin ediliyor. Zira bazı kesimler, planın orta ve uzun vadede Trakya'yı desantralize edeceği ve parselleyeceğini savunurken, diğer bir kesim planın bu kadar geç kabul edilmesinin bölgenin gelişimini baltaladığını dile getiriyordu. Şimdi aynı tartışmalar yeniden alevlenecek gibi gözüküyor.
Kaynak Kırklar Haber  
Kategori Bölgesel  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder