27 Aralık 2011 Salı

Bulgaristan Mestanlılar Soykırım Şehitlerini Andı


Mestanlılar 
Soykırım Şehitlerini Andı

Mestanlı Belediye Başkanı Akif Akif
 
Bu yıl da Momçilgrad (Mestanlı) 27 Aralık'ta Bulgarlaştırma süreci esnasında 27 yıl önce verdiği şehitlerini resmi törenle andı. O zaman 26 ve 27 Aralık 1984 tarihinde yöre halkı yoğun olarak Rodop kasabasında protesto yürüyüşleri düzenlemişti. Fakat devletin askeri ve milis kuvvetleri sokağa dökülmüş kalabalığı gaddarca sopa ve silah gücüyle per perişan edip Mestanlı sokaklarını kana boyamışlardı. Bazılarını hiçbir hüküm vermeden sokakta kelepçeleyip ölüm kamplarına ve hapislere tıkmışlardı. Yaşanmış bu trajedi yüzlerce insanı şehitler anıtı önüne topladı. Tören misafirlerin şehitlerin anısına çelenk ve çiçek koymasıyla başladı. Ardından sunulan şiir programı vatana ve Türklerin maruz kaldığı hak ve özgürlerine saldırılardan doğan acı, sitem dolu dizelerle seyircileri göz yaşına boğdu. Beyazlar içinde bir grup genç kızlar özgürlüğün sembolü olarak beyaz güvercinler uçurttular.
Şehit Ravenli Mümün Ahat, Nanovitsalı Yusuf Halilibrahim, Momçilgradlı Mehmet Habil, Austalı Aliosman Ali, Drumçeli İbrahim İbrahim, Svobodalı Mustafa İbrahim, Gorsko Dülevolu Mustafa Osman, Gruevolu Mustafa Ali ve Abdülazis Bekir’in ruhlarına saygı duruşunda bulunuldu, Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şura Başkanı Şabanali Ahmet tarafından dua okundu.
1984 yılı Aralık ayı olaylarına iştirak eden Momçilgrad Mağdurlar Vakfı Başkanı Halil Mehmedali, Orhan Mutlu, Mehmed Sadullah, Ahmed Ahmedov, Halil Rasim, Sadullah Hayrulla, İsmail Daud, Hüsniye Recep ve daha isimleri belirtilmeyen nice mağdur soydaşlarımıza şükran duyguları sunuldu. Kotel’in Yablanovo köyünden mağdurların da törende bulunduğu açıklandı.
Resmi misafirler arasında Hak ve Özgürlükler Hareketi Merkez Kurul Başkan Yardımcıları Lütfi Mestan ve Ruşen Riza, HÖH Merkez Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Karadayı, T.C. Filibe Başkonsolosluğu Konsolos Vekili Elif Kutlu, HÖH Gençlik Kolları Başkanı Ceyhan İbramov, HÖH Kırcaali İl Başkanı ve Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şura Başkanı Şabanali Ahmet, Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, , Bursa Bal-Göç Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan, Bursa Mestanlılar Derneği Başkanı Hasan Öztürk, İzmir BAL-GÖÇ Başkan Yardımcısı Ali Belgin hazır bulundular.
Mestanlı şehitlerini anma törenine ayrıca Kırcaali ilinden belediye başkanları, meclis başkanları, meclis üyeleri ve köy muhtarları da katıldılar.
Ev sahibi konumundaki Mestanlı Belediye Başkanı Akif Akif, misafirleri selamlama konuşmasında, “Biz beraber yaşamaya mahkûmuz, o yüzden atalarımız bize anlaşma ve hoşgörü içinde yaşamamızı öğrettiler. Biz de çocuklarımıza asırlar boyu kazanılan bu uzlaşmayı nasıl korumaları gerektiğini öğretmek zorundayız” diye belirtti. Başkan, “Her insan onur ve hak bakımından diğerlerine eşit olarak dünyaya geliyor. Her yıl buraya toplanmamızın bir başka sebebi de, Bulgaristan’ın demokratik yolda gelişimine devam etmesi isteğimizdir. 26 -27 Aralık 1984 tarihinde gelişen trajedi olayları Bulgaristan’ın en yeni tarih kitabında yer almazsa da, biz onları unutmayacağız, Bulgarlaştırma sürecini ve sonuçlarını unutmayacağız” diye öne sürdü. Akif Akif, Bulgaristan’dan uzak yerde geçim kaynağı arayan vatandaşlara vatanına dönmeleri için seslendi. Başkan, Momçilgrad’ın geleceğini parlak görüyor. Protokol üzere Bulgarca konuşmasından sonra Sayın Akif Anadilinde yaptığı duygusal konuşmasında göçün kalplerde açtığı yaraları ifade etti. Başkan, Bulgaristan Türküne artık göçlerden vazgeçerek, doğduğu topraklarda hayat kavgasına devam etmesi için seslendi. Akif Akif, Türkiye’deki soydaşlarımızın Bulgaristan’a el uzatmaları çağrısında bulundu.
Momçilgrad Mağdurlar Vakfı Başkanı Halil Mehmedali geçmiş günleri anımsayarak, “Jivkov rejimine ilk darbe bu meydanda yapıldı. 20 gün sonra ise Yablanovo’da ikinci darbe yapıldı” dedi. Mağdur, gazilerin ve şehitlerin yakınları adına anma törenini düzenleyen HÖH partisi yönetimine teşekkür etti.
Hasan Öztürk, Bursa’da yaşayan Mestanlılar adına törende bulunanları selamladı. Bulgaristan devletinin kuruluşundan bu yana devam eden göç dramından ülkenin ve burada kalan Türklerin kaybettiğini, kazananın Türkiye olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Yüksel Özkan, “İnsanlar tarihine sahip çıkmalı ki, geleceğine ışık tutsun” dedi. Bursa BAL-GÖÇ Başkanı, “Hak ve Özgürlükler Hareketini sizler kurdunuz, sizler yaşattınız, sizler sahip çıkacaksınız. Değişim olması gerekiyorsa, yapılmalıdır. Fakat bu değişimi de sizler birlik ve beraberlik içinde yapmalısınız” diye seslendi.
Ali Belgin de Momçilgradlıları İzmir göçmenleri adına selamladı. İnsanların sevgi, saygı, kardeşlik ve dostluk duyguları içinde yaşayarak, barışın korunmasını diledi.
Mustafa Karadayı, “ Duygulanmamız mümkün değil. Her yıl bu kahramanlığı sayesinde buraya toplanıyoruz. Onlar bize temel hak ve özgürlüklerin, şeref ve onurun korunması için nasıl direnmemiz gerektiğini gösterdiler.
Ruşen Riza, yaptığı konuşmada, “Maalesef, tarihimizde bu tür anma törenleri düzenlediğimiz günler çok” dedi. Sayın Riza, “HÖH partisi devlet düzeyinde ve Yerel yönetimde sizi temsil ediyor, fakat daha yapılacak birçok şey var. Savcılıkta, askeriyede, Ulusal Güvenlik Devlet Ajansı (DANS) gibi önemli yerlerde yeterince temsilcimiz yok. Bunun için çalışmamız lazım. Biz her zaman tolerans gösterdik ve karşımızdan da aynı şekilde sınırsız tolerans bekliyoruz.” diye vurguladı. Ruşen Riza, Anadili eğitiminin çok önemli olduğunu ve bundan dolayı HÖH partisinin Türkçe’nin okunması için sağladığı imkânların değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Lütfi Mestan, Momçilgrad Belediyesinin Bulgaristan’ın özgürlüğü için en çok kurban verdiğini ve bundan dolayı totaliter rejime karşı ilk kurulan anıtın bu meydanda olduğunu belirtti. Momçilgradlının hür ruhlu olduğunu savundu. Şehitler anıtının karşı durma değil, hoşgörü anıtı olduğunu, Türk Müslümanların yanında Bulgar, Hıristiyanların da isimleri bulunduğuna dikkat çekti.
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=8041

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder