6 Aralık 2011 Salı

6 Aralık 2011 Hicri Yılınız Kutlu, Aşureniz Hayırlı Mübarek Olsun


Hicri Yılınız Kutlu, 
Aşureniz Hayırlı Mübarek Olsun

Değerli Din kardeşlerim.
Yüce Allah’tan hakkıyla ittika edenler ( günah işlemekten korkanlar) için çıkış yolları vardır.
Muharrem ayının 10. günü yani aşure günü, tarihte olağan büyük olaylar vuku bulmuştur. Hastalar şifa bulurken, sıkıntılı olanlar huzura gark olmuştur. Zulüm edenler helak olurken, zulüm görenler felaha ulaşmışlar. Bu olayları Peygamberlerin tarihlerinden delilendirelim inşallah.

Aşure gününde vuku bulan bazı önemli olaylar
  1. Âdem (a.s)’ın zelle günahından - sonra tövbesinin kabulü.
  2. Hz. Nuh döneminde inanmayanları cezalandırmak üzere takdir edilen tufanın sona ermesi ve inananların Hz. Nuh’la birlikte geminin cudi dağına ulaşmasıyla kurtulmaları.
  3. Benden büyük Tanrı mı var diyerek, Hz. Musa ile savaşmaya and içen zalim Firavun ve ordusunun Kızıldenizinde boğulması.
  4. Hz. İbrahim’in ateşe atılmasını emreden Nemrud’un burnundan giren sinekle işkenceler görüp yok olurken, Hz. İbrahim’in ateşten Allah’ın lütfu ile kurtulması – Halilüllah makamına ( Allah’ın dostu) yükselmesi.
  5. Kardeşleri tarafından kuyuya atılan Yusuf (a.s)’ın kuyudan kurtulması.
  6. Oğulu Yusuf’u bir başka seven Yakup peygamberin, köle olarak satılan ve daha sonra Mısır maliye bakanı olan ve kendisinden sonra peygamberlik gömleğini giyecek olan oğulu Yusuf ‘a kavuşması
  7. 17 yıl yatağında hasta yatan, öyle ki cesedi kurtlar tarafından yenilen Eyyub Peygamberin şifa bulması.
  8. Üzülerek ve büyük bir hüzünle bir de Peygamber efendimizin(s.a.s) torunu Hz. Hüzeyin’in de bu tarihte Kerbala’da şehid edildiğini ifade etmek durumundayım.
Mevlam cümlemize birlik ve dirlik ihsan etsin.
Aşure gününde Peygamberlerin hayat serüvenlerinde meydana gelen olağan büyük olaylar hürmetine Mevlam bizlerin de “ Hastalarına şifalar, dertlilerine devalar, borçlularına edalar, bekarlarına hayırlı evlilikler...” ihsan etsin.
Muhterem Din kardeşlerim!
26.11.2011 muharrem ayının 1.günü – hicri yılbaşı idi.
Aslında İslam takvimi, 2. halife Hz. Ömer b. Hattab döneminde “ Hz. Peygamber’in Mekke’den Medine’ye 622 yılında hicretiyle” belirlenmiş ve bugün 1432- 1433 yılını bu takvime göre idrak Etmiş bulunuyoruz.
10 muharrem – yani 5 Aralık ise aşure günüdür. Cahiliyye döneminde aşure gününde kabenin örtüsü değiştirilirdi. Medine’de yahudiler oruç tutarlardı. Peygamberimiz oruç tutmak isteyenler için Muharremin 9. 10. ve 11. günlerini tavsiye etmiştir.
Hububatlardan – değişik meyve ve çerezlerden yapılan aşureyle alakalı ise, Hz. Nuh tufandan kurtulduğunda kalan malzemelerle bu yiyeceği yaptı şeklinde yorumlar var. Doğrusunu Allah bilir. Ancak sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı oluşturan olaylardan biri olması hasebiyle bu yemeğin yapılıp dağıtılmasını tavsiye ederiz.
Mevlam böylesi anlamlı günleri – toplumun dostluk ve huzuruna vesile eylesin.
Hürmet ve Muhabbetlerle
Beyhan Mehmed / Müftü
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=7937

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder