17 Ocak 2012 Salı

Bulgaristan'da Ajan Din Adamı Skandal

              Bulgaristan'da Ajan Din Adamı Skandalı
Başmüftü Mustafa Aliş Haci ve Ortodoks Kilisesi Yönetim Kurulu üyelerinin büyük bir bölümünün komünizm döneminde ajanlık yaptıkları ortaya çıktı.
Bulgaristan'da komünizm dönemi istihbarat servisinde (siyasi polis-DS) çalışmış ajanların dosyalarını araştırarak kamuoyuna duyurmak için kurulan Devlet Araştırma Komisyonu, ülkedeki komünist ajan din adamlarının listesini açıkladı.
Aralarında Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci'nin de bulunduğu listede, Bulgaristan Ortodoks Kilisesi üst yönetimi olarak bilinen Yüksek Senod üyelerinin büyük bölümünün ismi yer alıyor.
Devlet Araştırma Komisyonu'nun resmi internet sitesinde yayımlanan rapora göre Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, komünizm dönemi başmüftüsü Nedim Gencev ile Yüksek İslam Şurası üyeleri İskren Dobrucaliev, Nasuf Nasuf, Osman İsmailov, Rıdvan Kadıov ve Şefket Hacı komünizm döneminde istihbarat servisi için ajan olarak çalışmışlar.
Başmüftü Mustafa Aliş Haci'nin "Andre" kod adı ile 11 Aralık 1989 tarihinde, yani Bulgaristan'dan Türkiye'ye doğru yaşanan zorunlu göçün hemen ardından İstihbarat Servisi'ne ajan olarak girdiği ortaya çıktı. Kayıtlara göre Mustafa Aliş Haci ülkedeki rejim değişikliğinden sonra 1992 yılında ise ajanlık görevinden ayrılmış.
Başmüftü Mustafa Aliş Haci;nin komünist ajan çıkması ülkede yaşayan Müslümanlar arasında adeta şok etkisi yarattı.
Başmüftü Mustafa Aliş Haci herhangi bir açıklama yapmazken, başmüftülükten konu ile ilgili yarın resmi bir değerlendirme gelmesi bekleniyor.
-Kilisedeki komünist ajanlar-
Devlet Araştırma Komisyonu'nun yayınladığı liste Bulgaristan'daki Hristiyanlar arasında da bomba etkisi yarattı. Bulgaristan Ortodoks Kilisesi'nin üst yönetimi olarak bilinen ve Patrik dahil olmak üzere 15 üyeden oluşan Yüksek Senod'un 11 üyesinin de komünist ajan olduğu belirlendi.
Yüksek Senod'un komünist ajan üyeleri arasında Varna Mitropoliti Kiril, Eski Zağara Mitropoliti Galaktion, Veliko Tırnovo Mitropoliti Grigoriyi, ABD, Kanada ve Avustralya;dan sorumlu Mitropolit Yosif de bulunuyor.
Bulgaristan Ortodoks Kilisesi Yüksek Senod'u ve Patrik Maksim komünist ajan din adamların listesinin açıklanmasına daha önce karşı çıkmış, ancak kamuoyundan gelen baskı üzerine araştırmanın yapılmasını kabul etmek zorunda kalmıştı.
Bu arada listede Bulgaristan Katolik Kilisesi'nden Sofya ve Filibe Piskoposu Georgi Yovçev'in isminin de yer alması dikkat çekti.

Kaynak http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=8146

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder