8 Eylül 2012 Cumartesi

Bulgaristan Mleçino'nada ki kaynak suyu Böbrek rahatsızlığına iyi geliyor.

Bulgaristan Mleçino Yakınında
Bulunan Kaynak Suyu
Böbrek Rahatsızlıklarına İyi Geliyor
Ardino (Eğridere) bölgesinde insanlar, Mleçino (Sütkesiği) köyünün yakınında bulunan bir çeşme suyunun böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiğini söylüyorlar. Yerli halk, artık 30 yıldan beri bu suyun tedavi edici özellikleri olduğuna inanarak ondan içiyor. Şifalı su, çeşmeden 600 metre mesafede bulunan bir dağ kaynağından getirilmiş.
Köylüler, bu sudan almak için Türkiye’den bile insanların geldiğini paylaşıyorlar. Yakından ve uzaktan gelen insanların yakınları ve tanıdıkları için damacanalara su doldurduklarını anlatıyorlar. Suyun böbrek taşlarını düşürmek için yardımcı olduğu iddia ediliyor.
Çeşme 1978 yılında 1977 yılında Sofya’da yaptığı askerlik görevi sırasında başına gelen bir talihsiz olay sırasında hayatını kaybeden 20 yaşındaki Mülâzim Kâzim’in anısına inşa edilmiştir. Çeşme, şu anda Manisa’da yaşayan askerin babası Kâzim Kasim tarafından inşa edilmiştir.
Türkçe yazılı bir yazı anne babanın acısını açıklıyor ve yolcuların oğullarını anımsayıp, ruhu için bir Fatiha duası okumalarına davet ediyor. Yazı şöyledir: “Her insan bu dünyadan öbür dünyaya göçecek ve sadece izi kalacak. Bu çeşmeden su içen biri, mutlaka beni aklına getirecek”.
Bu kelimeler çeşmede 30 yıldan fazla bulunuyor. Sadece Bulgarlaştırma Süreci sırasında 1985 yılında yazının Türkçe olduğu ve Türk adı içerdiği için yerel iktidar anıt taşını ortadan kaldırmak istedi. Fakat daha sonra yazının okunmaması için üstü sıvanmış halde anıt taşının kalmasına razı olundu.
Mülâzim’in kardeşi İsmet Kâzim, demokratik değişimlerden sonra 1989 yılında eskiden kalma Türkçe yazıların restore edildiğini hatırlıyor. O, çeşmenin eski su borularının birkaç yıl önce daha geniş çaplı yüksek kaliteli asbest borularla değiştirildiğini belirtti. Su deposu da yapılmıştır.
Kaynak Güner Şükrü http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=9247

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder