29 Eylül 2012 Cumartesi

Edirne Halkı Kazandı

Edirne Halkı Kazandı
Bu İnşaat Mahkeme Kararıyla Durduruldu
Edirne Kent Konseyi, çevre örgütleri, ilgili kurumlar, ilgili kişiler 1. Murat Mahallesindeki yeşil alanda 30 civarında çam ağacının sökülmesi ve yerine 2 katlı betonarme bir inşaatın başlatılması üzerine 02 Temmuz 2012 günü bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantı sonucunda ağaçların sökülüp yerine başlatılan inşaatın, açık bir şekilde imar plan hükümlerine aykırı olduğu, hukuka aykırı olarak başlatılan inşaatın kamuoyu vicdanında kabul edilmesinin mümkün olmadığını, inşaatın durdurulması, ihale ve ruhsatın iptal edilmesi ve alandan sökülen ağaçların yerine dikilmesi için mücadele etme kararını aldık.
Bu toplantıda; basın açıklaması, imza kampanyası, bildiri dağıtımı, valiliğe ve belediye suç duyurusunda bulunmak, bütün bu uyarılarımıza rağmen inşaatın devam etmesi halinde mahkemeye başvurulması kakar altına alınmıştır.
Aldığımız kararlar doğrultusunda bildiri dağıtımı, basın açıklaması, imza kampanyası, toplanan imzaların yetkililere iletilmesi, valiliğe ve belediyeye bu yasadışı inşaatın bir an önce durdurulması, ilgililer hakkında işlem başlatılması içerikli dilekçelerimizi verdir.
Burada üzüntüyle ifade etmek isteriz ki, tüm çağrılarımıza Edirne Valiliği ve Edirne Belediye Başkanlığı kulaklarını tıkamış. Bu hukuksuz inşaatın devam etmesine seyirci kalmışlardır. Yalnız Edirne Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü ilgililer hakkında işlem yapmak üzere dosyayı İçişleri Bakanlığına göndermiştir. İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği müfettiş konuyla ilgili soruşturmayı yürütmektedir.
Yetkililer bu talanı durdurmak bir yana, başka yeşil alanları da talan etmeye devam ettiler. Yaşanan tüm bu gelişmeler çerçevesinde, TMMOB (Türkiye Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği) Edirne İl Koordinasyon Kurulu da konuyu yargıya taşımış inşaat ruhsatının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle 02 Ağustos 2012 tarihinde Edirne İdare Mahkemesine başvurduğunu açıklamıştır. 14 Eylül 2012 günü mahkemenin Edirne Halkı’nı sevindiren kararı bizlere ulaştı. Edirne İdare Mahkemesi, “Hukuka aykırılığı ortaya konulmuş dava konusu yapı ruhsatının yürürlüğünün devam etmesi durumunda yapılacak inşaatın telafisi güç ve imkânsız zararlara sebebiyet vereceği açıktır” gerekçesiyle inşaatın durdurulmasına oy birliği ile karar vermiştir.
Mücadele ettik ve bir kazanım elde ettik, haklılığımızı mahkemede onayladı, Edirne halkı kazandı; Yeşil alanlar parklar, toplumun yararlanması için ayrılan, kentte yaşayanların yeşil bitki örtüsü ve dinlenme ihtiyaçlarına cevap veren ve kamu yararının gözetildiği alanlardır. Ayrıca gelecek kuşaklara aktaracağımız miraslarımızdır.
Buradan seçilmiş ve atanmış tüm yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Yeşil alanları bir kişiye veya bir gruba rant ve çıkar sağlayacak şekilde dağıtmayın. Yeşil alanları fiilen halka kapatmayın.
Bu yeşil alanla ilgili yaptığınız ihale ve ruhsat düzenlemesini iptal edin. Gelin bu alana hep birlikte tekrar çam ağaçları dikelim.
Biz; Edirne Kent Konseyi, çevre örgütleri, ilgili kurumlar, ilgili kişiler ve mahalle halkıyla birlikte yeşil alanlar ve parklarda yapılan hukuksuz uygulamaların tamamına karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Yetkilileri yeşil alanlarda uygulanan tüm hukuksuzlukları gidermeye, yani görevlerini yapmaya davet ediyoruz.
29 Eylül 2012 Çevre Örgütleri, İlgili kurumlar, İlgili Kişiler ve Mahalle Halkı adına; Edirne Kent Konseyi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder