18 Eylül 2012 Salı

Bulgaristan Rusya'nın 1 Milyar
Tazminat İsteğinin Dayanağı Yok
Bulgaristan Ekonomi Bakanı Delian Dobrev, Rusya’nın "Atomstroyeksport" (ACE) devlet şirketinin Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde 1 milyar avroluk tazminat davası açması üzerine, Rus şirketinin ülkesinden tazminat istemesine herhangi bir dayanağı olmadığını söyledi.
Rus şirketleri, Bulgaristan'ın Tuna Nehri kıyısında kurmayı planladığı ancak daha sonra vazgeçtiği Belene adlı nükleer santral için sipariş edilen reaktör ve nükleer teknolojinin parasını mahkeme yoluyla almak istemesi üzerine Bulgaristan Ekonomi Bakanı Delian Dobrev bir açıklama yaptı.
Delian Dobrev açıklamasında, "Atomstroyeksport" ve "Rosatom" şirketlerinden Bulgaristan Ulusal Elektrik Kurumu’na (NEK) bu yünde mektup gönderildiğini belirtti. "Rus tarafının tazminat isteği, sözkonusu iki şirketle daha önce yaptığımız prensip anlaşmalarına uymuyor", diyen Dobrev, geçici bir parlamento komisyonu oluşturarak anlaşmayla ilgili ihalenin nasıl gerçekleştirildiğini, Belene Nükleer Elektrik Santral Projesi konusunda anlaşmaların nasıl imzalandıklarını ve kaynakların nasıl harcandığının araştırılmasını önerdi. Rusya ile yaşanan anlaşmazlığın nedenleri konusunda geçmiş hükemetteki siyasetçileri suçlayan Dobrev, "Tüm sorumluluk 2006 yılında Bulgar halkına karşı ihanet eden, başarısızlığa uğramış ve yolsuzluğa bulaşmış siyasetçilere ait" dedi ve ilgili savcılığa çağrıda bulunarak harekete geçmesini istedi. Dobrev, aynı zamanda Rus şirketlerinin tazminat açma girişimine bir anlam veremediğini kaydederek, Kozloduy Nükleer Santrali’nin 7.ünitesinin inşaatında kendilerine sipariş verilen reaktörü kullanmaya hazır olduklarını daha önce Rus tarafına ilettiklerini söyledi.
Başbakan Boyko Borisov’un Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le konuşmasını rica edeceğini belirten Dobrev, "Mart sonu itibarıyla Rus tarafıyla yaptığımız prensip anlaşmalarına riayet edileceği konusunda umutlu değildik ve hâlihazırda yaşananları aylar öncesinden bekliyorduk" dedi. Dobrev ayrıca, Bulgaristan'ın "Atomstroyeksport" şirketine karşı çok sayıda dava kazanmış bir avukatlık bürosuyla tazminat talebi davası için anlaştıklarını açıkladı.
Bulgar basını, Aslında tazminat isteğiyle Rusya'nın amacının Sofya'ya Güney Akım doğalgaz projesi için baskı oluşturmak olduğunu savundu.
Alıntı Nahit DOĞU http://ajansbg.blogspot.com/2012/09/bulgaristan-ile-rusya-arasnda-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder