19 Eylül 2012 Çarşamba

Saraybosna'da Sufilik Geleneği

Bosna´da Sufilik Geleneği
Saraybosna´da fethin 550. yılı etkinlikleri kapsamında ´Saraybosna´da 550 yıllık Sufilik geleneği´ sergisi açıldı
Bosna Hersek´in başkenti Saraybosna´nın fethinin 550. yıl dönümü dolayısıyla, şehrin ruhunu yansıtan eserlerin yer aldığı sergi düzenlendi. ´Saraybosna´da 550 yıllık Sufilik geleneği´ adını taşıyan sergide, Osmanlı zamanında bölgede etkili tarikatlara dair kayıtlar, eski tespihler, derviş külah ve elbiseleri sergileniyor.
Bosna´nın en eski ailelerinden Hacımeyliç ailesine ait eserlerin yer aldığı sergi, Saraybosna´nın kurucusu olarak kabul edilen İsa Bey İshakoviç´e ithaf edildi.
Sergiyi düzenleyen Bosna-Hersek´in önemli hat sanatçısı Dr. Kazım Hacımeyliç, hazırladıkları serginin Saraybosna´ya "tarih süzgecinden, belgeler ve tarihi eserlerle bir bakış" olduğunu söyledi.
Serginin, Saraybosna´nın Osmanlılar tarafından fethinin 550. yılında düzenlendiğini belirten Hacımeyliç, Saraybosna´nın fatihi olarak bilinen İsa Bey İshakoviç, onun kurduğu vakıf ve bu topraklardaki ilk Mevlevi tekkesine de sergi aracılığıyla dikkati çekmek istediklerini ifade etti. İsa Bey İshakoviç´in Bosna için çok önemli bir isim olduğunu kaydeden Hacımeyliç, Saraybosna şehrinin bu tekkenin misafirhanesinden başlayıp genişlediğine dikkati çekti.
Serginin ana temasının "unutulmayan tarih" olduğunu ifade eden Hacımeyliç, sergiyi düzenlemedeki amaçlarının ise "insanları Saraybosna tarihi, tasavvuf ve dervişlerle tanıştırmak" olduğunu söyledi.
Dervişlerin giydikleri elbise ve başlıklardan kaligrafi eserlerine, el yazması tarihi kitaplardan el sanatları eserlerine rastlamanın mümkün olduğu sergide, İsa Bey İshakoviç´in tekkesinden de günümüze kadar ulaşana iki eser yer alıyor. Sergide, ülkenin değişik bölgelerine ait farklı eserlerin yanı sıra, Rufailik, Nakşibendîlik, Kadirilik ve daha birçok tarikata dair kayıtlar da bulunuyor.
Kazım Hacımeyliç, sergilenen eserlerin tümünün Hacımeyliç aile müzesinde saklanarak günümüze kadar ulaştırıldığını belirterek, "Buradaki en eski eser 1448 yılına ait bir el yazması. Diğer eserler de ortalama 300 ila 400 yıllık bir geçmişe sahip. Bunların dışında 70 yıllık bir geçmişi olan Bosna-Hersek tarihine ait eserler de var" dedi.
Serginin sponsoru olan ASA Grup´un Kurumsal İletişim Müdürü Vedran Perşiç de Saraybosna´nın fethinin 550. yıl dönümü dolayısıyla "kültür, gelenek ve din" çerçeveli sergiye ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Serginin iki ay boyunca açık kalacağını belirten Perşiç, bu süre içerisinde birçok öğrencinin şehrin tarihini bugünkünden farklı bir açıdan görme şansı bulacağını kaydetti.
Alıntı 19.09.2012 http://www.rubasam.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder