22 Eylül 2012 Cumartesi

İki Bayram Arasında Nikâh Kıydırmanın ve Düğün Yapmanın Hükmü

İki Bayram Arasında Nikâh Kıydırmanın
ve
Düğün Yapmanın Hükmü
Bulgaristan Türklerinin Sesi Kırcaali Haber gazetesi, halkımız tarafından merak edilen ve mütalaası yapılan “İki bayram arasında evlilik” konusunu Kırcaali Böge Müftüsü Beyhan Mehmet’e cevabını almak üzere Arz etti.
Müftümüz Beyhan Mehmet’in Yorumu:
Mübarek gün ve geceleri konu ettiğimiz makalelerde “Kimi zamanların diğerlerine nispetle daha faziletli olduğunu, sebeb-i hikmetini de o gecelerde olağan büyük olaydan vuku bulması olarak açıklamıştık. Ancak bununla beraber, uğursuz ve kutsuz zaman dilimi olmadığını ilave etmiştik.
İki Bayram arası yani Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı dönemleri, İslam takvimine göre Şevval ve Zilkade aylarına tekabül ediyor. Peygamber efendimizin Aişe annemizle evliliği ise Şevval ayındaydı. Dolayısıyla halk arasında merak edilen bu konuyla ilgili, hiç bir sakıncanın olmadığını Peygamber efendimizin hayatından bir kesitte sunarak ifade etmiş oluyoruz.
Şartlar ve imkânlar oluştuğu zaman yılın bütün gün ve saatlerinde nikâh kıyılabilir, düğün yapılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
Evlilik ise Peygamberimizin (s.a.s) en önemli sünnetlerinden biridir. “ Evleniniz çoğalınız, ben kıyamet gününde sizlerin çokluyla iftihar edeceğim”. Çokluktan maksat eğitilmiş, ahlakı kazandırılmış ve özellikle din bilinci verilmiş bir kinayedir.
Alıntı Sebahat Ahmet http://www.kircaalihaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder