30 Eylül 2012 Pazar

TRT Gezelim Görelim Ekibi Bulgaristan'ın Semerci Köyünde

TRT Gezelim Görelim Ekibi
Semerciköyün'de
 
TRT – Gezelim Görelim programı Ankara’dan taaaaaa Bulgaristan, Rusçuk ili Semerciköyüne geldi ve... gördü!
Mayıs ayında T.C. Sofya Büyükelçisi sayın İsmail Aramaz köyümüzde Hıdrellez ve Gergövden kutlamalarına katıldı. Belki de o dostluk havası gözardı edilemedi. TRT – Gezelim Görelim programı Bulgaristan’da 3 köyde gerçekleşecek olan çekimlerden birine Semerciköyünü seçti.
Semerci köy kadınları yöresel yemekler hazırladı – geleneksel Türk baklavası ve yahi / Nevariye/, börekler / Viktoriya ve Remziye/, pasta ve sebzeli tavuk / İvelina/, tatlılar /Meral/, sarmalar/Seniha/, aşure ve helva/Zeliha/, süt çorbası /Şermiye/, tatar mahalesinin hazırladığı ve Reyhane’den tanıtıldığı şilbörek ve köbete, hiç şüphesiz ustalık örneği oldu.
Nikola Vılçev / köyün eski 30 yıllık muhtarı/ ve eşi Lübka Vılçeva eski günleri hatırlayarak, sağlık, ekonomi ve kültür alanında Türkler ve Bulgarlar nasıl el ele verip, hep beraber nasıl çalıştıklarını anlattılar.
Müzik programı Güneş’in davul grubundan bir kısmı gümbürtüsünle başladı. Viktoriya Hristova yönetiminde ki çocuklar Lazarki geleneğini canlandırdı. Nadka teyzemizin güzel sesi ve elişlemeli folklor kıyafeti, Ankara’dan gelen misafirlerimizi büyüledi.
Günün yıldızları Türk folklor kadın grubu Tuna Kızları oldu. Saz ve darbuka eşliğinde yıllar önce söylenen ve biraz unutulan türkülerle bol bol alkış topladılar. 2003de açılan Etnografya müzesinde genç kızlarımız geleneksel milli kıyafetler gösterisi yaptı. TRT ekibi kilise, camii ve köy manzaraları çekimlerinden sonra Semerciköyünden ayrıldı.
Köy halkına ve TRT ekibine candan teşekkürler. Din ve ırk ayrımı yapmadan, birarada bir bayram günü bize yaşattılar, köylümüze değer verdiklerini ıspat ettiler. Bu küçücük dünyada hayat çok kısa ve ayrımcılıktan kimse kazanmaz olduğunu hissettirdiler bize. Arkalarından havada dolaşarak bir dostluk ruhu kaldı. İYİ ki varsınız, iyi ki geldiniz... Gördünüz ve bize pozitif enerji yükleyip gittiniz! Allah sizden rağzı olsun!
Mecbure Efraimova, TİKİD Güneş Başkanı 28.09.2012
Alıntı http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=9391

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder