14 Mayıs 2011 Cumartesi

12 Mayıs 2011 Mustafa Kemal'in Emriyle Kurulan Türk Tarih Heyeti


Türk Tarih Heyeti

Tevfik Bıyıkoğlu’nun ilk başkanlığına seçildiği Türk Tarih Heyeti, Türk Ocakları’nın 27-28 Nisan 1930’daki kurultayına Aksaray delegesi olarak katılan Afet İnan ve arkadaşlarının Mustafa Kemal’in emriyle kurultaya verdikleri önergenin kabulüyle kuruldu. İlk toplantısını 4 Haziran 1930’da, Türk Ocakları Merkez heyeti katılımıyla Hamdullah Suphi Tarıöver başkanlığında yaparak ilke ve amaçlarını belirledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi tarih görüşünü oluşturmaya ve yaymaya yönelik çalışmalar yapacak olan kuruluşun Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Tevfik Bıyıkoğlu’nun seçilmesi, konunun Atatürk’ün himayesinde olduğunun da açıkça ifade edilmesi anlamına gelmekteydi. Nitekim Türk Ocakları’nın kendini feshederek CHP’ye katılmasından sonra Heyet Mustafa Kemal’in emriyle ayrı bir dernek olarak faaliyetlerine devam edecek ve Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti adını alacaktır. “Nizamname”sine göre, “Cemiyetin Maksadı, Türk tarihini tetkik ve elde edilen neticeleri neşir ve tamim etmektir.”
“Toplanıp ilmî müzakerelerde bulunmak; Türk tarihî membalarını araştırıp bastırmak; Türk tarihini aydınlatmaya yarayacak vesaik ve malzemeyi elde etmek için icap eden yerlere taharri, hafir ve keşif heyetleri göndermek; Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti mesaisinin semerelerini her türlü yollarla neşre çalışmak”, “maksada ermek için kullanılacak vasıtalar” olarak tanımlanmıştı.

Kaynaklar
                 -   Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
                 -   Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
                 -   Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
                 -   S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder