15 Mayıs 2011 Pazar

15 Mayıs 2011 İsmir'de İşgalcilere Sıkılan İlk Kurşun Hasan Tahsin

İzmir'de İşgalçilere
Sıkılan İlk Kurşun
Hasan Tahsin
 
İşgalci Yunan ordusuna ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, 1888’de Selanik’te doğdu. Gerçek adı Osman Nevres’ti 1909-1914 yılları arasında Paris’e giderek Sorbonne’da “siyaset bilimleri görmeye başladı.
İstanbul’a dönünce İttihat ve Terakki hükümeti ile çalıştı. Teşkilat-ı Mahsusa’da görev aldı. Balkan ülkelerini, Türkiye aleyhine kışkırttığı öne sürülen Buxton kardeşlere suikast işini üstlendi. Hasan Tahsin adını ilk kez bu görevlendirmede kullanacaktı. 2 Ekim 1914’teki suikast girişiminde başarılı olmayacak ve Bükreş’te atıldığı hapishaneden, ittifak kuvvetlerinin Bükreş’i ele geçirmesiyle 8 Aralık 1916’da kurtularak İstanbul’a dönecek, 1918’in ortalarında da, gazete çıkarmak için İzmir’e gelecekti.
14 Mayıs’ta, İzmir Valisi İzzet Bey ile 17. Kolordu Kumandanı Ali Nadir Paşa’ya işgal notası vermişti. Bu notadan sonra İzmir’de çeşitli cemiyetlerin ilhak hakkında haklı bilgilendirme ve harekete geçirmek için yaptığı çalışmaların karşılığını bulamayacağı düşüncesiyle, tek başına da olsa direnme kararı almıştı. Hasan Tahsin.
İşgalin başladığı 15 Mayıs sabahı saat 11 civarında, işgal kuvvetleri konak Meydanı’na kadar ulaşmışlardı. Hasan Tahsin’in tabancasından çıkan kurşun, atında, elinde Yunan bayrağı taşıyan teğmeni vurdu. Bunu izleyen, az sayıdaki direnişçinin katıldığı çatışma, çok kısa sürede… Hasan Tahsin, ilk kurşunun sıkıldığı yerden 150 metre uzakta, vurularak şehit edilmişti.

Kaynaklar
      -   E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.
      -   E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
      -   Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
      -   E. Behnan Şapolyo, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1950, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder