24 Mayıs 2011 Salı

18 Mayıs 2011 Cumhuriyet'in İlk Resmi Konukları



Cumhuriyet’in İlk Resmî Konukları

Ankara’nın başkent oluşunun üzerinden beş yıl geçtiği halde, bazı yabancı büyükelçilikler bunu, kabullenmemiş ve Ankara’ya taşınmamışlardı. “Türkiye, Batı dünyasında yerini alamıyor” yorumları yapılıyordu.
İşte ‘sevindirici haber’ tam da o günlerde geldi. Afganistan’da bazı dönüşümler gerçekleştirmeyi hedefleyen Afgan Kralı Amanullah Han Türkiye’ye gelmek istiyordu. Kral, eşi Kraliçe Süreyya ve maiyeti, Sivastopol’dan gemiyle alınıp İstanbul’a oradan da trenle Ankara’ya getirilecekti.
Ankara’da da kenti güzelleştirme çalışmaları hızlandırılmıştı. “Başkent bir gecede yeşillendirilmişti”. Ankara Palas’ın devam eden inşaatı hızlandırılıp tamamlandı. Mustafa Kemal, Etnografya Müzesi’nin açılışının da, Kral’ın geleceği güne yetiştirilmesi talimatını vermişti. Kalabalık bir heyet barındıran İzmir Vapuru 17 Mayıs günü Sivastopol limanına girdi Kral Amanullah Han ve Kraliçe Süreyya, mahiyetiyle, 18 Mayıs günü İzmir Vapuru’na çıktılar. İzmir Vapuru, 19 Mayıs’ta, Boğaz’a girdiğinde, beş savaş gemisi tarafından, 21 pare top atışıyla karşılandı. Haydarpaşa’da yapılan törenden sonra trenle Ankara’ya hareket edildi.
20 Mayıs akşamı, Ankara Palas’ta verilen ziyafette, Mustafa Kemal, şunları söyledi: “İstikbalin yüksek ufuklarından doğmaya başlayan güneş, asırlardan beri ıstırap çeken milletlerin talihidir. Bu talih bir daha artık siyah bulutlara bürünmesin, milletinizin ve onların hükümdarının ve pek muhterem kraliçe hazretlerinin talihi ve tealisi (ilerlemesi) parlak olsun.”
Kaynaklar
                -   E. Behnan Şapolyo, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1950, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi
                -   Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
                -   Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder