29 Mayıs 2011 Pazar

29 Mayıs 2011 Bulgaristan'da Olaysız Cuma...


Bulgaristan'da
Olaysız Cuma…

İsmail İbrahimoğlu [2011-05-27]
Başkent Sofya Kadı Seyfullah Efendi Camisinde kılınan Cuma namazı olaysız geçti. Cami, avlusu ve sokak Müslümanlarla taşarken etraf polis ve gazetecilerle doldu. Ancak Bayramlarda bu kadar büyük bir kalabalığa sahne olan camide kılınan Cuma namazı Bulgaristan Müslümanlarının Dini Önderi Başmüftü Dr. Mustafa Hacı tarafından bizzat kıldırıldı. Arapça, Türkçe ve Bulgarca olmak üzere üç ayrı dilde hutbe okundu, İslam dininin hoşgörü, karşılıklı sevgi ve anlayış üzere kurulduğu vurgulandı.
Son dönemde çirkin sahnelere tanıklık eden Müslümanlar rahatlıkla dini ibadetini yerine getirdiler, polislerin, gazetecilerin ve seyircilerin çok fazla olması, acaba sorusunu da yanında getirdi. Hatırlayacak olursak 29 Nisan günü aşırı sağıcı, ırkçı ve yabancı düşmanlığı yapan Ataka partisinin resmi bir seçim aracı caminin yanına park edip hoparlörlerini sonuna kadar açıp Cuma namazı kılanları çan sesi, Hıristiyan şarkıları ve kilise ilahileriyle kışkırttılar. Geçen hafta ise bizzat ırkçı Volen Siderov tarafından kışkırtılan parti yandaşları dini ibadetini yerine getirmeye gelen Müslümanlara saldırdılar, namazla olarak kullanılan hasırları yakmışlardı.
Ülkedeki tüm siyasi partiler cami saldırısını kınadılar, akabinde üç milletvekili de Ataka partisini terk ettiler. Avrupa’dan en sert tepki Hak ve Özgürlükler Hareketinin de üyesi olduğu liberallerden gelmişti. Avrupa Parlamentosu (AP) Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, olayı şiddetle kınadığını ve uygar toplumlarda aşırılıkları körükleyenlerin yeri olmadığını vurgulamıştı.
Sıkça ülkedeki Müslüman Türkleri hedef alan ırkçı Siderov, aynı şekilde bölgenin en güçlü ekonomisi olan Türkiye Cumhuriyetinin Avrupa Birliği sürecine karşı da birçok eylem gerçekleştirdi.

Bulgaristan Parlamentosunun Türklerle ilgili aldığı olumlu karar
Bulgaristan Parlamentosu, 
ATAKA partisinin 
Sofya camisine saldırılarını kınadı

Kırcaali Haber [2011-05-27]
Bulgaristan Parlamentosu, geçen cuma günü “Banya Başı” Camisi önünde çıkan olayları kınayan bir deklarasyon kabul etti. Belge salonda bulunan tüm 127 milletvekilinin oy birliğiyle kabul edildi.
Deklarasyonda, ”Milletvekilleri ATAKA siyasi partisinin 20 Mayıs 2011 tarihinde başkentin merkezinde müminlere karşı yaptığı saldırıları kesinlikle kınıyorlar. Bu olayın Müslümanlar için kutsal cuma gününde farz olan namaz sırasında gerçekleştirilmesi özellikle skandal yaratıyor. Bu hareketleriyle bu parti, Bulgaristan demokrasi toplumundan kendini ayırıyor.
Bu tutum Bulgar halkının dini tahammülüne ve etnik hoşgörüsüne derinlikte çok yabancıdır.
Etnik barışı zayıflatma ve Bulgaristan vatandaşları arasında dini temele dayanan gerilim yaratma denemelerinden derin endişe duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bulgaristan Cumhuriyetinin milli güvenliğine tehlike oluşturan etnik barışa karşı saldırısından sonra ATAKA siyasi partisi devlet yönetimi için tehlikelidir” deniliyor.
Milletvekilleri, yetkili devlet kurumlarının, savcılığın ve mahkemenin dahi, gereken önlemleri alarak, Anayasa ve ülkenin kanunlarının gözetilmesini sağlamalarını ısrar ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder