4 Mayıs 2011 Çarşamba

2 Mayıs 2011 Atatürk'ün Süvarileri

  
Süvarileri

1930’lu yıllar tüm dünyada binicilik sporunun büyük ilgi gördüğü yıllardı. Asker sivil sporcuların bindiği safkan, iyi eğitilmiş konkur atları, Avrupa aristokrasisi ile sosyetenin ve halkın bir arada doldurduğu tribünlerde hayranlıkla izleniyordu.
1928 yılında bir Avrupa turnesine çıkan Türk ekibi, unutulmaz başarılar elde etti.
Türk ekibi, Fransa’daki Enternasyonal Nice Konkurhipikleri’nde 1 birincilik, 1 üçüncülük, 1 dördüncülük elde etmişlerdi. Gözler şimdi 2 Mayıs 1938’deki Roma Enternasyonal Konkurhipikleri’ndeydi. 1927 yılından beri İtalya’nın faşist diktatörü Binito Mussolini adına konan saf altından “Mussolini Kupası” konkurhipiklerin en önemli ödülü kabul ediliyordu. İtalyanlar, kendi liderlerinin elinden kupayı almak için olağanüstü iddialı bir hazırlık dönemi geçirmişlerdi. Almanya adına da, Hitler’in özel emriyle, 1936 Berlin Olimpiyatları şampiyonu Hasse, ‘Tora’ adlı atıyla Roma’ya gelmişti.
Dörder kişilik ekiplerin katıldığı Mussolini Kupası’nda Türk ekibi şöyle oluştu: Yüzbaşı Cevat Kula (Güçlü), Yüzbaşı Cevat Gürkan (Yıldız), Yüzbaşı Eyüp Öncü (Ünal), Teğmen Saim Polatkan (Çakal). Yarışlar sonunda kimsenin inanamadığı bir başarıyı gerçekleştirdiler. 35,3/4 fena puanla, Mussolini Kupası Türkiye’nindi! Bu başarıdan sonra, Türk Binicilik ekibi, Avrupa basınında ve binicilik çevrelerinde “Atatürk’ün Süvarileri” adıyla alınmaya başlandı.

Kaynaklar
                 -   Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
                 -   S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
                 -  N. Ahmet Banoğlu, Atatürk’ün İstanbul’daki Hayatı, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder