31 Mayıs 2011 Salı

31 Mayıs 2011 Mustafa Kemal'e Armağan



Mustafa Kemal’e 
Armağan

Bugün Çankaya Köşkü alanında Müze Köşk olarak bilinen yapı, 30 Mayıs 1921’de Ankara halkı tarafından satın alınıp, Mustafa Kemal’e armağan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, bu armağanı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağışlamış ve tapu tescilini yaptırmıştır. Atatürk, Ulusal Kurtuluş Savaşı döneminde Ankara’ya geldiğinde önce bugün Devlet Meteoroloji İşler Genel Müdürlüğü olarak kullanılan Ziraat Okulu’nda kalmış, okulun savaş karargâhına dönüştürülmesinin ardından, Direksiyon Binasıolarak anılan taş binaya geçerek burayı hem konut hem çalışma mekânı olarak kullanmıştır. Ruşen Eşref’in önerisiyle Cumhurbaşkanlığı Konutu için Ankara’nın bağlar bölgesi olan Çankaya’da bir yer aranmıştır. 1921 yılında satın alınan ve o dönem “Kasapoğlu Köşkü” olarak bilinen köşk Ankaralılar tarafında Mustafa Kemal’e armağan edilmiştir.
O dönem bağevi olarak bilinen Köşk’ün alt katının girişindeki taşlığın her iki yanında birer oda taşlığın ortasında üç çanaklı fıskiyeli, sekizgen mermer bir havuz bulunmaktaydı. Köşk’ün alt katında bulunan ve sonradan kaldırılan fıskiyeli havuzun kurnasına eski harflerle kazınmış 1876 tarihi, binanın yapıldığı yılı göstermekteydi.
Köşk, Atatürk tarafından 1932 yılına kadar, hem ikametgâh hem de çalışma mekânı olarak kullanılır. Mustafa Kemal, Nutuk’u burada yazar. 1926’da köşk, kaloriferli hale getirilir. 1986’da ise müzeye dönüştürülür.

Kaynaklar
                 -   Mazhar Müfit Kansu, Atatürk’le Beraber, Türk Tarih Kurumu.
                 -   Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
                 -   S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
                 -   Falih Rıfkı Atay, Çankaya, Dünya Yayınları.
                -    Salih Bozok, Hep Atatürk ile Beraber, Cumhuriyet Yayınevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder