27 Mart 2012 Salı

26 Mart 2012 tarihinde Balkan Şehitleri Anıldı


Balkan Şehitleri 
Edirne’de anıldı
Balkan Savaşları sırasında şehit düşenler, Edirne'deki tarihi Sarayiçi bölgesinde düzenlenen törenle anıldı.
I ve II. Balkan Savaşları’nda Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ devletleriyle yapılan savaşta çok sayıda insan hayatını kaybetti. Yurdun değişik illerinden gelerek bölge savunmasında şehit düşenler. Balkan savaşlarında Bulgarlara esir düşen ve Edirne Sarayiçi'nde aç bırakılarak ölüme mahkûm edilen asker-sivil 20.000 şehidin aziz hâtıralarını yaşatmak amacıyla Edirne Sarayiçi'nde yaptırılmış ve 14 Ocak 1994 tarihinde törenle halkın ziyaretine açılmıştır. Şehitlikte 12 blok üzerine 100 subay ve 400 erin adı yazılıdır.   Her yıl 26 Mart tarihinde anılır. Anma törenleri tarihi Sarayiçi’nde bulunan Balkan Şehitleri Anıtı önünde yapılır.
Balkan Savaşları’nın 100. yılında şehitler için düzenlenen anma etkinliklerine Edirne Valisi Gökhan Sözer, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, çok sayıda sivil ve askeri erkân katıldı.
Şehitliğe çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Edirne Müftü Yardımcısı Mehmet Karahan tarafından şehitler için dua edildi. Askeri manga tarafından yapılan saygı atışından sonra savaşlarda şehit düşenlerin isimlerinin bulunduğu levhalara karanfil bırakıldı.
 
 Osmanlı'ya Karşı Birleştiler
Osmanlı devletinin Balkanlardaki varlığına son vermek amacıyla Rusya ile anlaşan Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ krallıkları, 8 Ekim 1912 yılında saldırıya geçti. Bulgar ordusu, Çatalca’ya kadar ilerleyerek İstanbul yakınlarına ulaştı.
Ancak Bulgaristan'ın daha fazla toprak almasını kabul etmeyen Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve I. Balkan Savaşı'nda yer almayan Romanya Krallığı, Bulgaristan'a karşı savaş açtı. Balkan devletlerinin ortak saldırısı sonucu üst üste yenilgiler alan Bulgaristan, doğudaki birliklerini batı cephesine çekmek zorunda kaldı. Bulgaristan’ın düştüğü durumdan faydalanan Osmanlı ordusu, Edirne ve Kırklareli dâhil olmak üzere, kaybettiği topraklarının bir bölümünü geri almayı başardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder