14 Mart 2012 Çarşamba

Akarsularımıza Sahip Çıkalım


Merhaba,
Nehirlerin de kökleri vardır. Bir nehrin kökleri, dağların zirvelerinden süzülen küçük derelerdir. Kar ve yağmur suları, eğimin etkisiyle, dağlardan süzülür ve küçük dereleri oluşturur, dereler buluşur, büyür. İçindeki su ve çevresindeki hayat artar. Derken, dereler birleşerek nehri oluşturur. Nehir, dağlardan topladığı suyu ve tortuları denize taşır. Tatlı su ve tortularla, nehrin döküldüğü deniz ya da gölde de hayat yeşerir. Nihayetinde, denizdeki ya da göldeki su buharlaşır, kar ve yağmur şeklinde dağlara düşer. Ve nehir, yeniden doğmuş olur. 
Nehirler, bu varoluşları nedeniyle kusursuzdur. Yarattıkları şey, yaşamın ta kendisidir. Derelerin akmadığı dünyada yaşam da durur. Bugün Türkiye’de nehirlerle ilgili yaşananlar dünyada nehirlere yönelik katliamın en dramatik örneklerini teşkil ediyor… Biyolojik çeşitlilik ve zenginlik bakımından en şanslı coğrafyalardan olan Anadolu, nehirler üzerindeki baskı ve şirketlere para kazandırmaktan başka amacı olmayan politikalar yüzünden bu zenginliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.
14 Mart Dünya Akarsular Eylem Günü ve bu yıl "Nehirler özgür aksın" sloganı ile dünyada 30 ülkede 50den fazla etkinlik olacak. Bu nedenle Ergene Platformu Bileşenleri olarak "Nehirler temiz akmayı özledi" diyerek Edirne de saat 18.00da Meriç nehri kıyısında DSİ sosyal tesislerinin önünde yani yapılan sedde üzerinde bir basın açıklaması yapacağız. Tüm Edirne halkını ve Edirne basınını buraya davet ediyoruz.
Akarsularımıza sahip çıkalım!
 
Tarih: 14 Mart 2012
Saat: 18.00
Yer: Meriç Nehri Kenarı
İsmail METİN
Ergene Platformu YK Üyesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder