9 Mart 2012 Cuma

Bulgaristan Kırcaali'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Coşkuyla Kutlandı


Kadınlar Gününde Kırcaaliler, 
Sevdiği Kadınlara 
Çiçek Almayı Unutmadılar

 
 Bulgaristan Kırcaali Çiçekçileri

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 1977 yılında aldığı kararla 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması dolayısıyla bugün Kırcaali’nin sokaklarında sık sık elinde çiçek olan insanları görmek mümkündü. Yaşlısı, genci sevdiği ve saydığı kadınlara çiçek almak için çiçekçi dükkânları ve yoğun trafik olan yerlerde açılan sergiler önünde oluşan sıraya diziliyordu. Ucuz olduğu için genellikle karanfiller tercih edilse de, diğer çiçekleri seçenler de vardı. Çoğu insanlar bir çiçek alırken, bazıları da birkaç karanfil veya bir demetle evine yollanıyorlardı. Ara sıra sayısı 10-20 arası değişen çiçek alan erkeklere de rastlanıyordu. Kırcaali’nin Şiroko Pole /Sürmenler/ köyünde yaşayan 34 yaşındaki Cengiz Fahrettin, eşi Güsüm’e aldığı karanfili hediye ederken, “İki yıldır evliyiz. Geçen yıl 8 Martta’a Güsüm’e gül vermiştim. Onu çok seviyorum. Benimle evlenerek, beni mutlu ettiği için ona minnettarım” diye ifade etti. Cengiz, “Hepimizi dünyaya bir kadın getirdi” diyerek, Kadınlar Gününde annesine çiçek almayı hiç unutmadığını belirtti. Annenin en kutsal varlık olduğu için böyle bir günde mutlaka sayılması gerektiğini savundu. Bu yıl bir de yakın komşusu Cemile Hanıma bir çiçek alan Cengiz, “Yılda bir gün hayatımızdaki kadınlara sevgimizi, saygımızı gösteriyoruz. Aslında bunun ille de 8 Mart’ta olması şart değil. Başka günlerde de sevdiklerimize güzel süprizler yapabiliriz. Ben mesela bahçemizde çiçekler açtığı zaman aklıma estikçe demetler yapıp, eşimi mutlu etmesini biliyorum” diye sözlerine ekledi. Dünya Kadınlar Gününü genelde dışarıda bir yerde kutlayan çiftin bu akşam ne yapacaklarına dair karar almadığı anlaşıldı.
Güsüm’e eşinden başka, yakın komşusu 46 yaşındaki Recep Mümün de bugün bir çiçek sundu. Elinde birçok çiçek bulunan adam, diğer yakın komşuların hanımlarını da sevindireceğini paylaştı.
Aynı şekilde eşinin yanı sıra komşusu Cengiz Fahrettin’den de çiçek alan Cemile Mümün, bugün Şiroko Pole’ye vardıklarında her yıl olduğu gibi oğlu Altınay ve diğer yakın komşuları tarafından da sürpriz olmasını beklediğini paylaştı. “Hisarska” sokağında yaşayan komşuların 8 Mart’ta birbirlerinin hanımlarına çiçek vererek saygı göstermelerinin gelenek haline geldiği ortaya çıktı. Cemile Hanım, Kadınlar Gününü genelde bir komşuda toplanarak kutladıklarını açıkladı. Bu akşam Şiroko Pole kadınlarının 8 Mart gününü Halk Kültür Merkezi ve Okumaevinin salonunda bir araya gelerek hep beraber kutlayacakları belli oldu.
Kırcaali “Dr. Atanas Dafovski” Çok profilli Aktif Tedavi Hastanesinin Anesteziyoloji ve Reanimasyon Tedavi Bölümü Başkanı Dr. Petar Bahçeciev bugün beraber çalıştığı hemşirelerin ve meslektaşlarının Kadınlar Gününü kutlamak için 20 beyaz karanfil aldı. Dr. Bahçeciev, “Bence her kadın anne olmalı, dünyaya bir insan getirmeli. Bu yüzden rengârenk değil, beyaz çiçek aldım” dedi. Hekimin eşi için ise mavi zümbüller aldığı ortaya çıktı.

HÖH Gençlik Kolları 
Kırcaali İlçe Teşkilatı, 
Huzurevi kadınlarını sevindirdi
Bulgaristan Kırcaali HÖH Gençlik Kolları 
8 Mart Dünya Kadınlar Gününde
Huzurevindeki Yaşlı Bayanlara Çiçek Verdi

8 Mart günü kutlanan Dünya Kadınlar Gününde Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Gençlik Kolları Kırcaali İlçe Teşkilatından bir grup genç Huzurevini ziyaret edip, yaşlı kadınların bayramını kutlayıp, birer karanfille sevindirdiler. Genç HÖH’çüler arasında Kırcaali Meclis Kurulu Üyeleri Hüseyin Ahmed ve Mustafa Ahmed, HÖH Gençlik Kolları Kırcaali İlçe Kurulu Üyeleri, HÖH Gençlik Kolları Yerel Kurul Başkanları bulunuyordu.
Huzurevi yöneticisi Marina Kireva gençlerin bu güzel süprizinden dolayı yaşlılar adına teşekkür sundu. HÖH Gençlik Kolları Kırcaali İlçe Teşkilatı Başkan Yardımcısı Kadir Mustafov yaşlı kadınlara hitaben, “Kadınlar Gününüz kutlu olsun! Siz tüm Kırcaali’nin analarısınız. Özellikle böyle günlerde ilgi görmeye en çok ihtiyaç duyuyorsunuz. Kadınlar Günü, daha çok Anneler Günü olarak bilindiği için diğer bayramlara kıyasla aile içinde kutlanan, kutsal bir gündür. Sizleri annelerimiz, ninelerimiz, ablalarımız ve diğer kendimize yakın gördüğümüz kadınlar gibi bildiğimiz için bu özel günde bir aile gibi bir araya gelerek, hep befaber kutlamak istedik. Tabii ki, sadece böyle günlerde değil, her gün ilgi görmeyi hakediyorsunuz. Başka günlerde de beraber olacağımıza inanıyorum” diye açıkladı.
Gençler kadınlara verdikleri karanfillerden başka, Huzurevi sakinleri için aldıkları meyveleri de sundular.
Daha sonra gazeteciler önünde Marina Kireva, Huzurevinde şu anda 29 yaşlı kişinin hizmet gördüğünü bildirdi. Onların yarısın erkek, yarısının kadın olduğu açıklandı. Kireva, “Yaşlı insanlar ilgi odağı olmayı seviyorlar. Bu tür jestlerin sadece bayram münasebetiyle değil, bir manasız da yapılması iyi olur. Kadınlar Gününde bu kadar genç erkek tarafından ziyaret edilip, çiçek almaları yaşlıları çok mutlu etti. Böyle ziyaretlerin devam edeceğini umuyoruz” diye paylaştı.
Kırcaali Haber için Kadir Mustafov, “Huzurevini ilk defa ziraret etsek de, bu tür girişimlerde ilk defa bulunmuyoruz. Geçen sene Yılbaşından önce engelli çocukların eğitim gördüğü ‘Petar Beron’ okulunu, daha sonra ise Çocuk Bakımevini ziyaret ettik. Artık iki yıldır sürdürdüğümüz bu tür inisyatifleri devam ettirip, gelenek haline getirmeyi düşünüyoruz. Spor faaliyetlerimizin yanı sıra, sosyal aktivitelerde bulunmak bizim için çok önemli” diye belirtti.
HÖH partisinin genç etkin üyesi, “Kırcaali Haber aracılığıyla HÖH Gençlik Kolları Kırcaali İlçe Teşkilatı adına tüm kadınların bayramını tebrik etmek istiyorum” diye ifade etti.
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder