23 Mart 2012 Cuma

Türkiye'den Yunanistan'a Yardım Eli


Yunanistan Krizden Çıkmak İçin Türkiye’de
Yunanistan, ekonomik krizle mücadele kapsamında başlattığı Özelleştirme programını tanıtmak için Türkiye'nin kapısını da çaldı.
Krizin yaralarını sarmak için Avrupa Birliği'nden 130 milyar Euro, IMF'ten de 28 milyar Euro ek kaynak alan Yunanistan, bu çerçevede verdiği Özelleştirme taahhütlerini yerine getirmek için düğmeye bastı.
Atina yönetiminin satışa ve kiralığa çıkardığı varlıklarını tanıtmak için Türkiye'de de bir toplantı düzenlendi. Türkiye’nin Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Yunan İş Konseyi ve Yunanistan Girişimciler Federasyonu (SEV) organizasyonunda yapılan 'Yunanistan'da Özelleştirme, Satın Alma ve İş Fırsatları' adlı toplantı TOBB Plaza'da yapıldı. GYİAD Başkanı Burcu Akdarı ve Türk-Yunan İş Konseyi Eş Başkanı Selim Egeli'nin yer aldığı toplantıya Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İşbirliği Genel Sekreteri Constantine Papadopulos, Yunanistan Özelleştirme Ajansı Özelleştirme Koordinatörü Panos Porotopsaltis ile Yunanistan Yatırım Ajansı İcra Kurulu Başkan Aris Syngros katıldı.
Yunanistan'ın 50 milyar Euro değerli Özelleştirme programı içinde sayıları 6 bine varan adalar da bulunuyor. Atina, 2015'te tamamlanacak programdan 16 milyar Euro’luk nakdi değer oluşmasını bekliyor. Türk yatırımcılara satışa çıkarılan havaalanları, adaların bir bölümü, özel araziler, fabrikalar ve oteller hakkında bilgi veren Yunanistan Yatırım Ajansı İcra Kurulu Başkan Aris Singros, "Türkiye'yi dünyanın önde gelen bir aktörü olarak görüyoruz. Bu sebeple ülkenin önemli girişimcilerini Yunanistan'da davet etme kararı aldık." dedi. Syngros, kiralanması düşünülen adalarla ilgili, "Yunanistan'ın kaç adasını kiralaması söz konusu?" sorusuna, "6 bin adamız var. Hepsi de birbirinden güzel." şeklinde cevap verdi. GYİAD Başkanı Burcu Akdarı da aynı soruya, "Yunanistan'ın Rodos ve Korfu varlıkları özelleştirmeye çıkacak." karşılığını verdi.
Toplantıda söz alan Kostas Papadopulos ise Türkiye ile ekonomi alanında bağları artırmayı öngördüklerini bildirdi. Devlete bağlı alanların önemli bir bölümünü özelleştireceklerini anlatan Papadopulos, özel sektörün ekonomide ağırlığını artıracaklarını vurguladı. Yunanistan'da Türkiye'den girişimcilerin ilgileneceği alanlar olduğunu belirten Papadopulos, bunların içinde limanların, marinaların, yolcu gemilerinin, tur operasyonlarının bulunduğunu ifade etti. Enerjiye de önemli yatırımlar yapılabileceğini dile getirdi.
Yunanistan Özelleştirme Ajansı Özelleştirme Koordinatörü Panos Porotopsaltis, "Temelinde enerji, altyapı, emlak ve gayrimenkul sektörlerinde uygulayacağımız özelleştirmeler Türkiye'den firmalar için önemli." dedi. Kısa vadeli para akışı temenni etmediklerini anlatan Porotopsaltis, tercihlerinin uzun vadeli yatırımlar olduğunu belirtti. Özelleştirmeler adına liman, marina ve havaalanlarına önem verdiklerini duyurdu.
Gazetecilerin özelleştirmelerin başlayıp başlamadığını sorması üzerine Panos Porotopsaltis, "Program şu an başladı, 1-2 sene içinde büyük aşama alacağız. 2015'te buradan 16 milyar Euro nakdi değer bekliyoruz. Ama totalde 50 milyar Euro’luk Özelleştirme söz konusu." açıklamalarını yaptı.
Özelleştirmelerde Atina Eski Havaalanı Revaçta
Özelleştirmelerin detayları ile ilgili sorulara Protopsaltis, "Şu an 7 projeye odaklandık ama Atina eski havaalanının revaçtı olduğu ortada." cevabını verdi.
"Türkiye'ye gelme sebebiniz nedir? Bunun yanında hangi ülkelerde tanıtım faaliyetleri yürüteceksiniz?" soruları üzerine Yunanistan Özelleştirme Ajansı Özelleştirme Koordinatörü, şunları kaydetti:
"DEİK ile SEV arasında o kadar iyi bir network var ki, Türkiye'ye gelip yatırımcılara tanıtım yapmak için bundan daha iyi bir sebep yoktur. Türkiye ile Yunanistan arasında iyi bir görevdeşlik var. Bu projeye pek çok yatırımcı icabet etti. Temelinde buradan iyi sonuçlar elde edeceğimizi umuyorum."
DEİK Türk-Yunan İş Konseyi Eş Başkanı Selim Egeli de "Yunanistan, şu an dünyanın en büyükÖzelleştirme programını uyguluyor. Arazilerden otellere, havalimanlarına kadar, piyango şirketlerine kadar ilerletilecek bir süreç görüyoruz. Ülkeler arası sinerji var, bu Özelleştirme paketi büyük. Muhakkak firmalarımız uzun vadeli gelir adına yatırım yapacaktır. Bu adaları ve otelleri satın alma yolu ile de olabilir." ifadelerini kullandı. Ekonomik bunalımın ardından Yunan'ın önemli bir Özelleştirme paketi ortaya koyduğunu dile getiren Egeli, şöyle devam etti:
"Yatırımcılarımız bize geldi; enerji, turizm ve emlak sektörlerinde Yunan varlıklarından yararlanma talebini iletti. GYİAD, TÜSİAD ve Yunan muhatabımız SEV ile iki ülke ekonomisine katkıda bulunacak bu toplantıyı hayata geçirdik. Türkiye'den girişimcileri Yunan ekonomi kurmayları ile bir araya getirdik. Neler özelleşecek, ne zaman özelleşecek onları öğrendik. En önemlisi usulleri öğrendik. Tabii Yunan muhataplarımız her zaman kapılarının açık olduğunu dillendirdi."
Selanik Ve Pire Limanları Türk Yatırımcıların İlgisinde
Yunanistan'ın Özelleştirme programı Türkiye'den firmaların da ilgisini çekti. Bunlardan Global Liman İşletmeleri Genel Müdürü Saygın Narin, "Burada 2 liman var, Selanik ve Pire. Onunla ilgiliyiz. Ayrıca 12-16 irili ufaklı limanın özelleştirmesi var, onları mercek altına alıyoruz. Ortağımız Royal Carabean ile bu özelleştirmeleri izliyoruz." dedi.
Kaynak Cengiz Ömer 22 Mart 2012 http://www.milletgazetesi.gr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder