12 Haziran 2012 Salı

502 yıldır Kutlanan Ayvaz Dede Şenlikleri

Ayvaz Dede Kimdir
ve
Ayvaz Dede Şenlikleri
Nasıl Yapılır?
Ayvaz Dede Şenlikleri Yazan Fatma Gülkan
Bu yıl 502.senesi kutlanacak olan Ayvazdede Şenlikleri ne için yapılıyor? ve Ayvaz Dede kimdir?
Ayvaz Dede , 502 yıl evvel yaşamıştır . Hacı Bayram Veliinin talebesi olan Akşemseddin’in halfesi İbrahim Tennurinin oğlu , Şeyh Kamil’in yetiştirmiş olduğu Şeyh İsa Hazretlerinin talebelerindendir. Akhisar’lıdır.
Ayvaz Dede; Fatih Sultan Mehmet’in emri ile Akhisar’dan Balkanlara doğru yola çıkar. Amacı; bir çok müridi, öğrencisi ile Müslümanlığı yaşayarak anlatmaktır. Sonunda konakladıkları yer Bosna’dır. Bosna’da yıllarca kalarak Bogomillerle sohbetlerle din ve eğitimleri üzerine görüş ve bilgilerini sunar. Aynı zamanda değirmencilikle uğraşır.
O yıllarda Bosna kuraklık çekmektedir. Ayvaz Dede ve talebeleri kendi yaşadıkları bölgenin ismini de Akhisar olarak belirlemişler. Bu kuraklığı gören Ayvaz Dede yine yollara koyulur ve dağlarda su yatakları aramaya başlar. Suyu bulur ve bulduğu bu suyu şehre ve köylere ağaç olukları ile indirmeye başlar. Ancak önüne metrelerce yüksek dağ gibi bir kaya çıkar. Suyun geçmesine engel olur. Ayvaz Dede çaresizdir. Çare ise Şeyh İsa Hazretlerinden aldığı ders sabır ve terbiye ile okumaya, dua etmeye başlar. Tam 40 gün sonra gece rüyasında kayanın yarıldığını görür ve uyandığında kaya gerçekten ortadan ikiye yarılmış ve suyun geçmesine izin vermiştir. Ayvaz Dede’nin sohbet ve dini eğitimlerini içtenlikle dinleyen ve kabullenen Bogomillerin bu olaydan sonra da topluca Müslüman oldukları bilinir.
Müslüman olan Boşnaklar o tarihten sonra Ayvaz Dede adına şenlikler düzenler.
Orta Bosna da Kraula, Prusac kasabaları ve Ajvatovica dağında her Haziran ayının son pazar günü düzenledikleri şenliklerdir. Ajvatovica Dağı; Bugojno ve Kladanj ( Donji Vakuf kasabası ) yakınında bir dağdır. Ayvaz dede, Akhisar’dan gelip Bogomiller`in yaşadığı bu dağda yaşamıştır.
Ayvaz Dede adına şenlikleri bayram havası şeklinde geçer; genci yaşlısı, kadını erkeği ile çok görkemli ve muhteşem bir gün yaşanır.
Her yıl onbinlerce kişinin katılımıyla Bosna Hersek’te yapılan bu etkinlik geçen yılda görkemli kutlanmıştı.
Şenlikler kapsamında ülkenin çeşitli yerlerinden ellerinde Osmanlı’yı temsil eden sancaklar, başlarında kırmızı fesleriyle gelerek , Karaula kasabasından yola çıkan yaklaşık 300 atlı, sabah saatlerinde Prusaç kasabasında toplanmıştı.
Etkinliklere katılmak için, Prusaç kasabasına, yurt dışından da çok sayıda kişi geldi. Etkinliklere katılanlar, atlı birlikler öncülüğünde, 500 yıl önce yaşanan kuraklık sırasında Ayvaz Dede’nin 40 gün boyunca dua ettiği ve daha sonra suyun çıktığı dağa doğru Yaklaşık 8 kilometrelik gittikleri yolun ardından on binlerce kişi, ilk olarak, kayanın yarılıp suyun çıktığına inanılan alanda dua etmişti.
Buradan etkinliklerin yapılacağı alana gidenler için, Türkiye’de 1959′da sivil mehter takımı olarak kurulan, İnegöl Mehteri Folkloru Araştırma ve Yaşatma Derneği’nden 39 kişi de Mehteran Takımı olarak konser vermişti.
Bu yıl yapılacak olak 502.AJVATOVİCA ETKİNLİKLERİ kapsamında tur programları belirlendi. 22–26 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlenen geziye katılanlar; Haziran ayının son pazarı olan 24′ünde Prusac ‘daki törende olacaklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder