29 Haziran 2012 Cuma

Balkanlardan Haberler

100.Yılında Balkan Savaşları ve Srebrenica
Balkan Savaşları, Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki 4 devlete karşı yaptığı savaşlardır. ( 8 Ekim 1912- 2 Eylül 1913). Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan ve Sırbistan’ın Balkanlardaki genişleme faaliyetleridir.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki varlığının sona erdiren ve bölge ülkelerinin kendi aralarında savaşmasına neden olan Balkan Savaşları 100 yıldönümündeyiz. 1912-1913 Balkan Savaşları ile başlayan soykırım 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı süregelip devam etmiştir.
Osmanlı Devleti Balkanlarda sadece ağır topraklar kaybetmedi. Balkan Savaşları bölgede yaşayan Türk ve diğer Müslümanlar üzerinde büyük bir kıyımın gerçekleşmesine de neden oldu. İttifak güçlerinin bağımsız mücadelesi, Müslüman nüfusun katledilmesi ve mallarının talan edilmesi ve göçe zorlanmaları ile sonuçlanmıştır. Osmanlının Avrupa bölümünde 2- 3 milyon Müslüman toplum yaşarken Balkan Savaşları sonrasında bu oran % 61 oranında azalarak 1,4 milyona gerilemiştir. Balkan savaşlarında katledilen Müslümanların tek suçunun Allah’a farklı bir şekilde ibadet etmek ve farklı bir dil konuşmaktı. Balkan Savaşlarında Müslümanlar üzerinde işlenen soykırım, ittifak ülkelerinin milli politikaları olmuştur. Bu politika 1992–1995 yılları arasında Bosna Savaşlarında Srebrenitsa da aynen uygulanmaya devam edilmiştir. 1912 sonlarında Kievskaya Myls isimli gazetede muhabir Lev Troçki, Balkanlar da Müslümanlara karşı uygulanan zulümlere dair bulgularla karşılaşmıştır.
Osmanlı Devleti’nin Avrupa’ya ilk adım atmasıyla birlikte, Türk olmayanları İslamlaştırma ve Türkleştirme gibi bir politika gütmemiştir. Osmanlı hoşgörüsü, bilimde, sanatta, dinde yani her alanda kendini hissettirmiştir. Tüm bu “Osmanlı hoşgörüsü” kavramı karşısında Balkan ülkeleri önce Balkan Savaşları arkasından Bosna Savaşı ile Türk ve Müslüman halkları soykırıma tabii tutmak, topraklarında zorla göç ettirmek zorunda bırakmışlardır.
1912–1913 ile başlayan soykırım 1992–1995 ile süregelip devam etmiştir. Müslüman Boşnaklar bu mezalim karşısında yıkılmadan ayakta durmayı başarmışlarıdır. Süregelen bu soykırım ne ilk ne de son olacaktır. Müslüman Boşnaklar birlik ve beraberliklerini koruyarak Srebrenitsa da yaşanan mezalimi asla unutmayacaktır.
Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Mergen
Kaynak http://www.bosnakmedya.com/

 Şahin Çocuk Kulübü’nden
Başarılı Yılsonu Gösterisi
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği çatısı altında faaliyet gösteren çocuk kulüplerinin yılsonu gösterileri devam ediyor. BTAYTD’nin en aktif çocuk kulüplerinden biri olan Şahin çocuk kulübü de yılsonu gösterisini 18 Haziran Pazartesi günü Şahin Türk İlkokulu bahçesinde gerçekleştirdi. Çocuk kulübü görevlileri Sevkan Tahsinoğlu, Gülcan Mümin ve Sevcan Hacıali gözetimindeki çocuklar gösteride başarılı bir performans sergileyerek izleyicilerden büyük alkış aldılar.
Pazartesi günü öğleden sonra yapılan gösteriye Şahin halkı büyük ilgi gösterdi. Çocukların anne-baba ve akrabalarının yanısıra Şahin köylüleri de gösteriyi izlemek için okul bahçesine akın etti. Gösteriyi izleyenler arasında ayrıca T.C. Gümülcine Başkonsolosluğunu temsilen Muavin Konsolos F. Berin Okur, milletvekilimiz Hüseyin Zeybek, Mustafçova Belediye Başkanımız Mustafa Cukal, BTAYTD Başkanı Erkan Ruşen ve İskeçe Müftü Yardımcısı Fatma İmam yer aldı.
Etkinlikte selamlama konuşmaları da yapıldı. İlk olarak konuşan BTAYTD Başkanı Erkan Ruşen dernek olarak çocukların eğitimine verdikleri öneme değinerek bu tür çalışmaları sonuna kadar yürüteceklerini belirtti. Daha sonra konuşan Belediye Başkanı Mustafa Cukal da eğitimin önemine değinerek çocuklarımızın geleceğimiz olduğu söyledi ve belediye olarak da bu tür etkinliklere her zaman katkı sağlamaya özen gösterdiklerini ifade etti. Ardından söz alan milletvekili Hüseyin Zeybek, öncelikle seçimlerde bir kez daha kendisine gösterilen güvene teşekkür etti. Zeybek azınlık eğitimindeki problemlerin halen devam ettiğini belirtti ve derneklerimizin bu tür çalışmalarının çocuklarımıza büyük katkı sağladığını ifade etti. Etkinlikte konuşan İskeçe Müftü Yardımcısı Fatma İmam da çocuk kulüplerinin çok önemli bir eksikliği giderdiğini belirterek Şahin köyünün bu konuda şanslı olduğunu zira birçok köyümüzde bu konuda eksiklikler olduğunu söyledi. Etkinlikte söz alan Muavin Konsolos Berin Okur da burada görev yapanların büyük fedakârlıklara bu işi yaptıklarını ifade ederek çocuk kulübü görevlilerini, çocukları ve ailelerini tebrik etti.
Yapılan konuşmaların ardından çocukların gösterisine geçildi. Çocuklar birbirinden güzel oyunlar ve gösteriler sergileyerek kendilerini izlemeye gelenlerden büyük alkış aldılar. Çocuk kulübüne çocuklarını gönderen aileler de kulübün çalışmalarından duydukları memnuniyeti ifade ettiler ve yıl boyunca evlâtlarına büyük katkı sağlayan çocuk kulübü görevlilerine olan şükranlarını ifade ettiler. Çocuk kulübü görevlileri de okul bahçesini yıl sonu gösterisi için kendilerine tahsis eden okul müdürü Hasan Kurak ve encümen heyetine teşekkür ettiler.
Kaynak Bilal Budur http://www.milletgazetesi.gr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder