5 Haziran 2012 Salı

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye Geçişinin 658. Yıl Dönümü

Türklerin
Anadolu’dan Rumeli’ye Geçişinin
658. Yıl Dönümü...

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin 658. yıl dönümü dolayısıyla, Çanakkale'nin Lâpseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde tören düzenlendi.
Gazi Yakup Bey Türbesi'nde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, türbeye bir buket çiçek bıraktı.
Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Boğazı'nın kuzeyinde yer alan, yeşil ile mavinin iç içe geçtiği, Asya ile Avrupa'nın ''göz göze geldiği'' Çardak'ın, Türk ve Osmanlı tarihi açısından önemli yere sahip olduğunu söyledi.
Ulaş, 658 yıl önce Rumeli olarak anılan Trakya topraklarını fethetme görevinin Gazi Süleyman Paşa'ya verildiğini belirterek, yaşananlarla ilgili şu bilgileri aktardı: “O dönemin gözü pek ve savaşçı komutanı Süleyman Paşa 80 kişilik bir kuvvet oluşturarak yola çıkar. Yaya olarak 4 günde Bursa'dan şu anda bulunduğumuz noktaya ulaşan bu yiğitler, 'Âlem Sultan Otağı'nı kurarak Çardak'a konuşlanırlar. Gözlerini karşı kıyıda uzanan Bizans topraklarından ayıramayan Süleyman Paşa, askerlerini birkaç gün dinlendirdikten sonra hazırlık yapmaları için emir verir. Askerler de ilk önce bir mescit oluşturup, su kuyusu açar. Tarihimizin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen bu olayla günler ayları, aylar yılları kovalar. Ve bir gün gelir ki önce İstanbul'u fetheden Osmanlı İmparatorluğu 3 kıtada hüküm sürer. Her gittiği yere adaleti, doğruluğu, hakkaniyeti, barışı ve huzuru götürür. Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları Viyana kapılarına dayanır. Mazisi şan ve şerefle dolu olan imparatorluk, bu güce sahip olmak için ilk adımı beldemizden atarak, 1354 yılından günümüze kadar 658 yıllık gururu da bizlere miras bırakmıştır.”
Konuşmanın ardından, Mehteran Takımı konser verdi. Daha sonra törene katılanlar, Gelibolu ilçesinde sürecek törenler için feribotla Gelibolu'ya geçti.
Bolayır’daki tören
Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin 658. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu'nun Bolayır beldesinde tören düzenlendi. Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Vatan Şairi Namık Kemal'in mezarına çelenk konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Gazi Süleyman Paşa'nın biyografisinin okunduğu törende, Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin tarihteki önemi anlatıldı.
Bolayır Belediye Başkanı Cavit Sezer, törende yaptığı konuşmada bu günün, Türklere Avrupa kapılarının açıldığı gün olduğunu söyledi. Sezer, 658 yıl önce Gazi Süleyman Paşa komutasındaki askerlerin canları ve kanları pahasına Avrupa'ya ayak bastığını belirterek, ''Rumeli'nin fethi, İstanbul'un fethine vesile olmuştur. Türk tarihinde ulusumuzun geleceğini belirleyen ve önünde yeni ufuklar açan önemli, tarihi olaylar vardır. Bu olaylardan birisi de Türklerin Rumeli'yi fethidir'' dedi.
Konuşmanın ardından, Mehter Takımı konser verdi, öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları gösterisi sunuldu. Törene, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Lâpseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gökhan Gökay, belediye başkanları ile davetliler katıldı.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder