20 Haziran 2012 Çarşamba

Bulgaristan Haberleri

Bulgaristan
HÖH Gençlik Kolları
Momçilgrad /Mestanlı/
İlçe Teşkilatı Başkanı tekrar Ömer Hüseyin seçildi
Hak ve Özgürlükler Hareketi Gençlik Kolları /HÖH/ 6. Olağan Momçilgrad İlçe Teşkilatı Konferansında gençler oy birliğiyle şu ana kadar teşkilat başkanı olan Ömer Hüseyin’i tekrar Başkan seçtiler. Konferansta genç liderin geçen dönem için sunduğu rapora vurgu yapıldı.
Raporla son 3 yılın bilânçosu yapılırken siyasette ahlak konusu gündeme getirildi. Gençleri ilgilendiren bir sürü acı sorunlar varken genç HÖH’çüler, “İnsanda satılmaması gereken nitelik ve değerler var, çünkü iktidar geçici ve kendimizi kaybetmemeliyiz!” mesajını verdiler. Tekrar seçilen teşkilat başkanı, Hristo Smirnenski’nin Merdiven Masalı öyküsünden öğüt vererek, gençlerle birlikte konferansa katılan resmi konukları da düşündürmeye sevk etti.
Forumda Momçilgrad Belediye Başkanı Akif Akif, HÖH Momçilgrad İlçe Teşkilatı Başkanı Birol Köseömer, HÖH Gençlik Kolları Kırcaali İl Teşkilatı Başkanı Ahmet Habib, Momçilgrad Yerel Meclis Başkanı Müh. Sunay Hasan, köy muhtarları ve HÖH Momçilgrad İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyeleri resmi konuk olarak hazır bulundular.
17 Haziran’da gençler Harman Kaya’ya organizeli yürüyüş yaptılar. Grubun başından bulunan Momçilgrad Belediye Başkan Yardımcısı Erol Mehmet, bu yerin tarihî önemini anlattı ve Harman Kaya’nın tam olarak varoluş tarihine ilişkin çeşitli varsayımları açıkladı.
Yeni seçilen HÖH Gençlik Kolları Momçilgrad İlçe Teşkilatı Başkanı Ömer Hüseyin ile birlikte gençler yeni restore edilen Elmalı Baba Tekke Külliyesini de ziyaret ettiler. Burada gençlerin gelecekte hayata geçirecekleri birçok fikirler doğdu.
Kaynak Kırcaali Haber http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=8930

 STK’lar Arasında Tarihi Protokol
Bulgaristan Adalet Federasyonu ile Rumeli Balkan Federasyonu 18 Haziran 2012 tarihinde İstanbul’da düzenlenen törenle aşağıda yazılı bulunan protokole imzalarını koyarak, Bulgaristan Türkleri ile Bulgaristan Müslümanlarının haklarının arayıcısı olacaklarını Türk ve Dünya Kamuoyuna ilan ettiler.
Bulgaristan Adalet Federasyonu Genel Başkanı Sezgin Mümün ile Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı arasında imzalanan protokol törenine Bulgaristan’dan ve Türkiye’de Rumeli Balkan Trakya camiasının önde gelen isimleri katıldı.
Tören öncesinde söz alan her iki genel başkan, çok önemli bir işbirliğinin ilk adımını attıklarını ve bunların hayata geçirilmesi için başta Bulgaristan ve Türkiye devletlerinin yardımını beklediklerini ve de herkesi Bulgaristan Türkleri ile Bulgaristan Müslümanlarının kaybettikleri hakların iadesi ve huzurlu bir gelecek için desteklemeye davet ettiklerini belirttiler.
Törene aynı zamanda Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu üyesi olan Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Mesut Başkır, önceki dönem Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Süheyl Çobanoğlu, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (RUBASAM) Başkanı Av. Özcan Pehlivanoğlu, Yunanistan Türkleri Derneği Başkanı Ferruh Özkan ile Rumeli Balkan Kadınlar Derneği Genel Sekreteri Şenay Yılmazlar, Kosova Priştineliler Derneği Başkanı Sedat Akbay, Eyüp Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Ayhan Uygur ve Federasyon Yönetim Kurulundan Av. Hüseyin Baskın, Av. Cemal Vatansever, Ahmet Aydın, Recep Sevinç, Vedat Mol, Hüsnü Berse, Şani Serbest, Hasan Yeniciler, İbrahim Derici, Adile Bilal, Cemile Çetin, Melek Tabak, Mustafa Tekin, Dr. Gökalp Küçük, Birol Yılmazlar, Zakir Tete Uzay ve BG Ajans’tan gazeteci Nahit Doğu katıldılar.
İşbirliği Protokolü
Bir taraftan Bulgaristan Cumhuriyeti/Sofya’da yerleşik Sivil Toplum Kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) ile diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti/İstanbul’da yerleşik Rumeli Balkan Federasyonu arasında;
Aşağıdaki İşbirliği Protokolü imzalanmıştır.
İşbu Protokol’ün tarafları Evrensel Hukuk Kuralları ve Avrupa Hukuk normlarına, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti ve üyelerinin bulunduğu diğer ülkelerin hukuk normlarına uygun hareketle, işbu normların korunmasına ilişkin çaba ve faaliyetlerinde işbirliği yapmaya, üyelerinin hak ve çıkarlarını koruma yönünde yukarıda belirtilen hukuk normlarının hayata geçirilmesi için faaliyetlerinde işbirliğinde bulunan niyet ve iradelerini beyan ederler.
Bu amaçla somut olarak da;
1. 11 Ocak 2012 tarihinde Bulgaristan Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından kabul ve ilan edilen “Bulgaristan Müslümanlarına Karşı Uygulanan Zorla Asimilasyon Sürecinin Kınanmasına İlişkin Bildiri”nin 2. ve 3. Maddesine dayanarak sorumlular hakkında açılan davalarla ilgili soruşturma prosedürlerinin tamamlanması ve sorumluların cezalandırılması, bu yönde somut adımlar atılması için resmi ve ilgili makamlar nezdinde ısrarlı ve kararlı girişimlerde bulunmak üzere mutabık kalınmıştır.
2. Taraflar Asimilasyon kampanyası sırasında Bulgaristan’da Türk asıllı Bulgaristan Vatandaşlarına ve Müslümanlara zorla verilen isimlerin nüfus kayıtlarından silinmesi, zorla verilen bu isimlerin Bulgaristan Türkleri ve Müslümanların Temel Hak ve Özgürlüklerinin ihlali olduğu mutlak olup, bu isimlerin hiçbir idare yada hukuki müracaata gerek olmaksızın ilgili kişilere iadesi ve isimlerin eski hale getirilmesi için çalışmalar yapmakta kararlıdırlar.
3. Protokol tarafı her iki Sivil Toplum Kuruluşu, Bulgaristan’da özellikle Bulgaristan vatandaşı Türklerin yaşadığı bölgelerdeki okullarda, ana dilleri olan Türkçenin eskiden olduğu gibi zorunlu olarak okunmasını talep etmektedirler.
4. Taraflar Bulgaristan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk asıllı Bulgaristan Vatandaşlarının Bulgaristan’dan zorla kovulmasına kadarki süreyi kapsayacak şekilde çalışma süreleri ile ilgili bir Tanıma ve Tazminat Anlaşması tanzim ve imza edilmesinin doğru olacağını, bu suretle geçmişte yaşanmış acı ve zararların bir nebze giderilebileceğinde hemfikir bulunmaktadır.
Bu suretle mevcut Bulgaristan Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından “Antidemokratik, baskıcı ve insan haklarını çiğneyen” bir rejim olarak kabul ve ilan edilen Todor Jivkov dönemi ve rejimin onaylanmadığı bir defa daha doğrulanmış olacaktır.
Bu nedenle taraf Sivil Toplum Kuruluşları her iki ülke ilgili makamları nezdinde çalışmalar yapacak ve işbu taleplerini her alan ve ortamda dile getireceklerdir.
5. Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ve ülkenin ekonomik olarak geri kalmış bölgelerinde, Avrupa Fonlarından kaynak sağlayabilmek amacıyla oluşturulacak projelerin hayata geçirilmesi ve karar aşamasında işbu tercih ve taleplerin dikkate alınması gerektiği ve bu hususun etkin olarak hayata geçirilmesinin zorunlu olduğu düşünülmektedir.
6. Taraflar, Bulgaristan Cumhuriyeti’nde geçmiş “Komünist Totaliter Rejim” sırasında, Temel İnsan Haklarına ve bu yöndeki Evrensel Hukuk normlarına aykırı olarak yapılmış bulunan uygulamaların, çekilen acıların unutulmaması, hafızalarda canlı tutulması, tekrarlanmaması için bu konuyu her ortam ve fırsatta tekraren ifade etmeyi ve hatırlamayı kabul ve taahhüt ederler.
7. Yine taraflar, Bulgaristan’da doğmuş, hayatlarının bir kısmını bu ülkede yaşamış, daha sonra çeşitli tarihlerde başka ülkede ve özellikle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış ve bu suretle vatandaşlıkları kaybettirilmiş azınlıkların “O ülkede doğmuş olmanın” doğal sonucu olan vatandaşlık haklarının tekrar iadesi ve Bulgaristan’da dünyaya gelmiş kişilere “Vizesiz Seyahat” imkanı sağlanması için Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti ve kurumları nezdinde etkin talep ve faaliyetlerde bulunmak, bu yönde kamuoyu oluşturmak üzere birlikte çalışmakta kararlıdırlar.
8. Taraflar işbu İşbirliği Protokolünün tanzim ve imza edildiğini, ilgili Bulgaristan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin dahi bu faaliyet ve çalışmalarda ilgi ve desteklerini umduklarını beyan ederler.
İşbu “İşbirliği Protokolü” 18.Haziran.2012 tarihinde İstanbul’da tanzim ve imza olunmuştur.
Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Genel Başkanı Sezgin Mümün Rumeli Balkan Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=8927
Bulgaristan Kırcaali
Belediye Başkanı Hasan Azis
“Şu anda 6 AB projesi gerçekleştiriyoruz”
Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, şu anda Belediyede altı Avrupa Birliği /AB/ projesi gerçekleştirildiğini bildirdi. Başkan, Kırcaali Kuzey Arpezos Parkı ve Her Çocuğa Ev projeleri üzere yapılan faaliyetlerin bu altı proje içerisinde olmadığını söyledi.
Başkan Azis, Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı ile okul, kreş ve anaokullarda ısı yalıtımı yapılması üzere enerji tasarrufuna ilişkin proje sözleşmesi imzalanması beklendiğini açıkladı. Projenin 3 milyon leva tutarında olduğu anlaşıldı. Proje kapsamında Belediye içerisindeki tüm eğitim ve çocuk kurumlarında doğramalarının değiştirilmesi öngörülmektedir.
Belediye Başkanı, “Bizim için Kırcaali Kuzey Arpezos Park projesinin bitirilmesi çok önemli bir meseledir.
Muhtemelen Temmuz ayı sonunda proje sona erecek ve o zaman da parkın resmi açılışı yapılacak” diye duyurdu.
Hasan Azis, bu ay sonuna kadar Kırcaali’de atık su arıtma tesisi kurulması projesinin onaylanıp onaylanmadığına dair bir cevap verilmesini bekliyor.
Projenin yaklaşık 65–70 milyon leva maliyeti olacağı belli oldu.
Başkan Azis, “Yaptığımız hesaplara göre önümüzdeki iki yıl içerisinde Kırcaali Belediyesinin gerçekleştireceği projelerin maliyeti yaklaşık 100 milyon levaya ulaşacak. Bu projelerin büyük bir bölümü il merkezinde yaşam standardını iyileştirmeyi amaçlıyor” diye kaydetti.
Kaynak Resmiye Mümün http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=8929
Müzik Şenliği yüzlerce kişiyi bir araya topladı
Momçilgrad’a /Mestanlı bağlı Tatul köyü yakınında Traklar dönemine ait rasathane yanında geleneksel olarak düzenlenen Orfeyus Gecesi Müzik Şenliği bu yıl da yüzlerce vatandaşı ve misafiri bir araya topladı. Açıkta kurulan sahneye Plovdiv /Filibe Presto Nefesli Çalgılar Beşlisi, Burgaz F4 Ateş Şovu, pop müzik sanatçıları Vanya Kostova ve oğlu Boyan Mihaylov çıktılar.
Kaynak Kırcaali Haber
Kırcaali Türk Folklor Ekibi
Tekirdağ Kiraz Festivalinden
En İyi Halkoyunu Sunumu Ödülü İle Döndü
Ömer Lütfi Kültür Derneği Müdürü Müzekki Ahmet, Kırcaali Türk Folklor Ekibinin 48. Tekirdağ Uluslararası Kiraz Festivalinden önemli bir ödülle döndüğünü bildirdi.
Geçen yıldan itibaren Kiraz Festivali çerçevesinde Altın Kiraz Uluslararası Halk Oyunları Yarışması düzenleniyor. Bu yılki yarışmaya 5 ülkeden 7 folklor ekibi katılmıştır.
Kırcaali Türk Folklor Ekibi 12 kişilik jüri önünde sunduğu Bahar halkoyunu ile en iyi halkoyunu sunumu ödülünü almıştır.
Bu sebepten dolayı Sayın Ahmet, “Bu ödül bizim için çok önemli. Bahar halkoyununun koreografisi Kırcaali Türk Folklor Ekibinin Genel Yönetmeni Yüksel Esen’e ait.
13-18 Haziran tarihleri arasında düzenlenen festival çerçevesinde Kırcaali Türk Folklor Ekibi, Tekirdağ’ın çeşitli semtlerinde gösteriler sundu. Gösterilerimiz seyircilerin büyük beğenisini kazandı, ayakta alkışlandık” diye paylaştı.
17 Haziran akşamı Tekirdağ Amfi Tiyatroda düzenlenen yarışma programına Polonya, Kuzey Kıbris Türk Cumhuriyeti /KKTC, Bulgaristan, Türkiye, Makedonya’dan ekipler katılmıştır.
Onların arasında Kırcaali Türk Folklor Ekibi en iyi halkoyunu sunumu ödülüne layık görülmüştür.
Müzekki Ahmet, “Bu ödülü alınca Kırcaali’ye kardeş Belediye olan Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Âdem Dalgıç tarafından tebrik edildik. Sayın Dalgıç, gelecek yılki Kiraz Festivalinde de bizi Tekirdağ’da görmek istediğini dile getirdi” diye kaydetti.
Kırcaali Folklor Ekibi Kiraz Festivaline 35 kişilik bir ekiple katılmıştır. Kırcaali Belediyesini temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Elisaveta Kehayova’nın da ekipte yer aldığı belirtildi.
Müzekki Ahmet, “Tekirdağ Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Sadi Esenkal bizim ekibi Millî Eğitim Bakanlığının İl Müdürlüğüne bağlı Arzum otelinde çok iyi ağırladı.
Bundan dolayı Kırcaali Haber gazetesi aracılığıyla kendisine özel teşekkürlerimi sunmak istiyorum” diye ifade etti.
Kaynak Resmiye Mümün http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=8926

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder