18 Haziran 2012 Pazartesi

Yunanistan Seçimleri

Tebrikler Milletvekilleri,
Teşekkürler Batı Trakya!
Yunanistan’da dün yapılan milletvekilliği erken genel seçimlerinden çıkan sonuçlara göre Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK’un birlikte koalisyon hükümeti kurması beklenirken, Batı Trakya’da yaşayan Türk azınlığı, 300 sandalyeli parlamentoya 3 Batı Trakyalı Türk vekil göndermenin mutluluğunu yaşıyor.
Yunanistan, 6 Mayıs’ta yapılan erken genel seçimlerin ardından hükümet kurulamayınca dün yeniden sandığa gitti. Yaklaşık 10 milyon seçmen, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunun 300 yeni üyesine belirledi. Seçimi Yeni Demokrasi Partisi birinci, Radikal Sol SİRİZA ikinci ve PASOK üçüncü sırada tamamladı. Ülkede hiçbir parti tek başına iktidar için yeterli çoğunluğa ulaşamadı. Komşuda ülkeyi koalisyon hükümetinin yönetmesi bekleniyor. Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK’un birlikte koalisyon hükümeti kurması beklenirken, PASOK’un hükümette yer almasının yanı sıra dışarıdan da Yeni Demokrasi Partisi’ni destekleme ihtimali konuşuluyor.
3 Batı Trakyalı Türk Meclise
Geçen 6 Mayıs tarihinde yapılan seçimlerini de kazanan İskeçe’de Hüseyin Zeybek SİRİZA’dan, Gümülcine’de Ayhan Karayusuf SRİZA’dan, PASOK’tan Ahmet Hacıosman, bir kez daha milletvekili seçildi.
Batı Trakya’da 3 soydaşın milletvekili olarak parlamentoya gitmesi, Türk azınlığını mutlu etti. Soydaş adayları destekleyenler, dün gece geç saatlere kadar seçim galibiyetlerini kutladılar.
Vekiller Mutlu
Milletvekili seçildiği için mutlu olduğunu belirten SİRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, “Seçmenime teşekkür ederim. Şahsıma tekrar güvendi ve ilde birinci sırayı aldık. Bu çok sevindirici. Ancak Yunanistan genelinde beklediğimiz birincilik gelmedi, ikinci olduk. Biliyorsunuz seçim sisteminin eksikliği nedeniyle birinci partiye 50 bonus dediğimiz ekstradan 50 milletvekili veriliyor. Bu büyük avantajdı. Bunu Yeni Demokrasi Partisi elde etti. Tabi ki hükümet kurulabilir. Seçimlerden önce partiler ikiye ayrılmıştı. Memorandumu savunanlar ve savunmayanlar diye. Memorandumu savunanlar hükümeti kurabilir. Yeni Demokrasi ve PASOK’un oyları hükümet kurmaya yetiyor. İşimiz çok zor. Biz memorandumla işlerin çözülemeyeceği kanısındaydık. Avrupa’nın da yumuşadığını gösteren sinyaller var. Tabi ki ilk önce hükümet kurulması lazım. Çünkü halkımız yeni bir seçimi kaldıramaz. Mutlaka hükümet kurulması gerektiğine inanıyorum ve kurulacağına da inanıyorum. Toplumumuza, azınlığımıza ve memleketimize hayırlı olsun” dedi. Zeybek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz azınlıklar olarak aynı başarıyı yakaladık. 3 azınlık milletvekili tekrar meclise gidiyor. Bunu azınlık 1996 yılında yakalamıştı. 6 Mayısta tekrar bu başarıyı göstermişti. Şimdi de hedefimiz olan 3 milletvekilini seçtik. Azınlık açısından başarılı bence. Azınlık içinden gelen evlatlarına güvendi. Bizde mecliste azınlığın ve çoğunluğun sesi olarak hem ilimize hemde azınlığımıza var gücümüzle çalışacağız.”
Hedeflerinin tek başına hükümet kurmak olduğunu, ancak bunun gerçekleşmediğini belirten SİRİZA Gümülcine Milletvekili Ayhan Karayusuf ise “Bizim hedefimiz birinci parti olup, tek başımıza hükümet kurmaktı. Maalesef Yunan halkı göndermiş olduğumuz mesajı alamadı ve Yeni Demokrasi Partisi birinci olarak bitirdi bu yarışı. Biz SİRİZA olarak, Yeni Demokrasinin hükümet kurma çalışmalarının sonuçsuz kaldığı takdirde ve hükümet kurma yetkisi bize verildiğinde buradaki diğer sol güçlerle sistemi değiştirecek bir hükümet kurmayı planlıyoruz. O da mümkün olmazsa Ana Muhalefet olarak burada halk hareketini başlatmak istiyoruz. Halkın uyanmasıyla bir şeyler çözülecek. Avrupa’nın bize yaptırımları ve dayatmalarıyla bu ülkenin krizden kurulacağına inanmıyoruz.”dedi.
Batı Trakya için sonuçların sevindirici olduğunu belirten Karayusuf, “Burada hak ettiğimiz temsil gücünü kazandığımıza inanıyorum. Gümülcine’de 2, İskeçe’de bir soydaşımız meclise gidiyor. Bu hakikaten sevindirici ve nüfus oranına göre orantılı bir sonuç oldu. Temsil hakkı kazandık. Azınlık ve çoğunluk milletvekillerinin işbirliği içerisinde Türk-Yunan dostluğunun daha da derine gitmesi yolunda adımlar atılacağına inanıyorum” diye konuştu.
PASOK partisinden 4′üncü kez Gümülcine Milletvekili seçilen Ahmet Hacıosman ise şunları söyledi:
“17 Haziran seçimlerini büyük coşkuyla yaşıyoruz. Milletvekili tekrar seçilmek bu toplumun sorunlarını Atina’da dile getirmek, orada çözüm çareleri aramak ebetteki bizlere büyük bir mutluluk yaratmıştır. 4′üncü kez milletvekili seçilmem tecrübem ve birikimim önümüzdeki dönem bölge insanlarım için faydalı olacak. Görünen o ki Yeni Demokratis ile PASOK arasında koalisyon kurulacak sinyalini aldık. İnşallah hükümet kurulur ve ülkemiz ayağa kalkar.”
Kaynak http://www.batitrakyahaber.net/
Halkın Güvensizliği Sürüyor

Yunanistan’da 42 gün içerisinde ikinci defa yapılan seçim sonuçları da Yunan halkının kafasındaki sorunlara çare olmadı.
Yunanistan’da 42 gün içerisinde ikinci defa yapılan seçim sonuçları da Yunan halkının kafasındaki sorunlara çare olmadı. Her şeye rağmen ülkenin ayağa kalkması gerektiğine inan halk, kurulacak hükümetin uzun ömürlü olamayabileceği görüşünü dile getirdi. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Yunanlılar, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e olan öfkelerini de dile getirdi.
SYRİZA, AB İle Yeniden Müzakere Yolunu Açtı
37 yıllık memur olan Vidakis Yorgos, SYRİZA’nın büyük oy patlaması yaşadığını söyledi. Yorgos, SYRİZA’nın AB ve IMF programını yeniden müzakere edeceğini ve daha fazla kemer sıkma önlemine hayır diyeceğini açıkladıktan sonra Yeni Demokrasi ve PASOK’un da bu yönde politika belirlediklerine dikkat çekti. Vidakis, şöyle konuştu: “YDP, hükümet kuracak. Umarım halkın yararına olacak sert ekonomi politikaları konusunda yeniden AB ile müzakereye girişirler. Öyle de olmalı. Ancak bu hükümet 4 yıl iktidarda kalamaz. Zira memoranduma imza koyan hükümet bu acı reçeteyi uygulayacak. Bunu hayata geçirmek istediğinde ise halkın tepkisi sonrası yeniden seçimlere gidilmesine neden olacak.” Vidakis, “Hükümet kurulacak. Seçim süreçleri, halkın öfkesinin azaltılması üzerine kuruldu. Maalesef işler daha kötüye gidecek. Halk için işler berbat olacak.” şeklinde görüş bildirdi.
Öte yandan genç Bayan Olga ise “Seçimden kim çıkarsa çıksın aynı berbat durum olacak. Umutsuzluk, öfke ve kriz.” ifadelerini kullandı.
Hükümet AB İle Acı Reçeteyi Yeniden Müzakere Etmeli
Özel sektörde çalışan gençlerden Pavlakis Yannis ise hükümetin bu kez kurulacağına inanıyor. Pavlakis, şunları söyledi: “Daha fazla bu kötü durum devam edemez. Onun için istikrarın yeniden hâkim olması adına hükümet 4 yılı tamamlamalı. Yunanistan bütçe açığını bitirmeli ve bütçede fazla verecek önlemleri hayata geçirmeli.”
SYRİZA’nın oylarını iki seçimde de arttırmasına ilişkin ise Yannis, “PASOK’a bütün bu yıllar boyunca oy veren memurlar, SYRİZA’nın oylarını arttırmasında ana belirleyici unsuru oldu. Maaşlarının daha fazla kesilmesinden korktukları için memorandum karşıtı bu partiye yöneldiler. Kamu ile irtibatı olan insanlar bunlar.” ifadelerini kullandı.
“Tanrı Bizi Merkel’in Elinden Kurtarsın”
Öğretmen Eleni Luka ise YDP lideri Antonis Samaras’ın çıkmasından ötürü halkın üzgün olduğunu iddia etti. Samaras, PASOK lideri Evangelos Venizelos ve Yorgo Papandreu’nun satılık olduğunu ileri süren Bayan Luka, “Liderler ve halk uyuyor. Uyanmalılar. Almanya Başbakanı Angela Merkel kadın bir Hitler’dir. Hep birlikte ülkeyi mahvettiler.” dedi. Merkel’e de seslenmeyi ihmal etmeyen Luka, şöyle devam etti: “Beni duyuyor musun? Sana hayır diyoruz. Tanrı ülkemize el atsın da bizi senden kurtarsın.”
Son olarak özel sektörde çalışan bir diğer genç Hristoforos Dimitris de “Bu sonuç ülkemize işbirliği içerisinde olmamız gerektiğini hatırlatıyor. Güçlerimizi birleştirerek Avrupa ile kemer sıkma önlemlerini yeniden müzakere edebiliriz. Halk zor durumda. Bu defa daha iyi bir sürece girme fırsatını kaçırmamalıyız.” dedi.
“Bu sonuçtan sonra Avrupa inadından vazgeçerek hükümetle daha iyi çalışacaktır.” diyen Hristoforos, “Ekonomi konusunda daha esnek olacaklarına şüphe yok. Böylece ülkemiz ayakları üzerine doğrulabilecektir.” değerlendirmesinde bulundu. Genç seçmen, Yunanistan’ın en önemli ilk 3 sorununu ise “işsizlik, suç oranlarının artması ve turizmin kötü gidişi” şeklinde sıraladı
Kaynak http://www.batitrakyahaber.net/
Samaras, Geniş Tabanlı Hükümet İstiyor
Yunanistan’da dün yapılan seçimlerin galibi Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras, radikal sol SYRİZA’nın da yer aldığı geniş tabanlı bir hükümet için çalışacağını söyledi.
Yunanistan’da dün yapılan seçimlerin galibi Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras, radikal sol SYRİZA’nın da yer aldığı geniş tabanlı bir hükümet için çalışacağını söyledi.
SYRİZA lideri Aleksis Çipras’la görüşmesinin ardından konuşan Samaras, mümkün olduğu kadar çok partiyi hükümete dâhil etmek istediğini dile getirdi. Antonis Samaras, borç krizindeki ülkenin acilen hükümete ihtiyacı olduğunu vurguladı. Çipras ise Samaras hükümetinde yer almaya sıcak bakmadıklarını belirtti.
Kaynak http://www.batitrakyahaber.net/
Hükümeti Kurma Krizi Başladı
Mayıs ayındaki seçimler sonrası hükümet kurulamaması nedeniyle tekrar sandık başına giden Yunan halkı, bir kez daha AB’nin kurtarma planını savunan Yeni Demokrasi’yi birinci yaptı. Samaras, PASOK’la hükümet kurmayı deneyecek.
Avrupa’nın da dört gözle beklediği Yunan genel seçimlerinde dün de istikrarı sağlayabilecek bir tek parti iktidarı çıkmadı. Ülke siyasetinin demirbaşlarından merkez sağ partisi Yeni Demokrasi (YD) yüzde 29,5 oy oranıyla, Brüksel kaynaklı bütçe kesintilerini şiddetle reddeden radikal sol koalisyon SİRİZA’yı az farkla geçerek sandıktan birinci çıktı. Yüzde 27,1 oy alan SİRİZA’nın ardından sosyalist PASOK partisi yüzde 12’yle üçüncü oldu. Birinci partiye fazladan verilen 50 sandalyenin de eklenmesiyle 128 vekile ulaşan YD’nin, 33 vekile sahip PASOK’la hükümeti oluşturması kâğıt üzerinde mümkün gözükse de koalisyon kurulup kurulmayacağı yine belirsiz kaldı. Seçim sonrası ilk açıklamasında YD lideri Andonis Samaras uluslararası kamuoyu ve para piyasalarını yatıştırma amacıyla “Yeni bir macera olmayacak, Yunanistan olarak şimdiye kadar imzaladığımız anlaşmalara saygılıyız, üstlendiğimiz yükümlülükleri uygulayacağız” ifadesini kullandı.
PASOK’un Hükümette SİRİZA Israrı
Samaras’ın açıklamaları, uluslararası ekonomik dengeleri dahi sarsabileceği tahmin edilen Yunan seçimlerinin sonuçlarından sonra Atina’nın Euro’ya sadık kalması ve IMF-AB kurtarma planında öngörülen acı reçeteyi uygulayacağını beyan ederek durumu sakinleştirme amaçlı ifadeler olarak yorumlandı.
Samaras, YD olarak ülkede bir “milli kurtuluş hükümeti” kurulmasını hedeflediklerini de açıkladı. Ancak, seçim sonuçlarından hemen sonra Atina’da yine bilinen “Bizans Entrikaları” başladı. Siyasi gözlemciler YD’nin, AB’ye sadık güçlerden PASOK ile 300 sandalyelik Yunan parlamentosunda 161 sandalyelik, PASOK ve Demokratik Sol Parti ile 168 sandalyelik bir çoğunluk sağlayan koalisyon kurulabileceğine dikkati çekiyorlar. Ancak, dün gece aniden PASOK, kurulacak hükümete 2. parti SİRİZA’nın da katılmasını da şart koşunca Atina’da bugünden itibaren başlayacak koalisyon kurma çabalarının yine siyasi oyunlara sahne olacağını gösterdi. PASOK lideri Evangelos Venizelos ‘ilk dört partinin katılımıyla bir ulusal birlik hükümetinin kurulması’ için çağrıda bulunsa da SİRİZA lideri Aleksis Çipras “Artık anamuhalefet partisiyiz” açıklaması yaptı.
Çipras: Anamuhalefet olacağız
Yunanistan ekonomik kriz çıkmazına düşmeden önce 2009 yılında yapılan seçimlerde SİRİZA oyların sadece yüzde 4,6’sını almıştı. Fakat AB ve kemer sıkma politikaları ile zor günler yaşamaya başlayan Yunanlar, SİRİZA lideri Aleksis Çipras’ın Avrupa’ya meydan okuyan tavırlarını sevdi. Seçim programında, ‘IMF-AB ikilisinin Yunanistan’da kredi yardımı karşılığı dayattığı kemer sıkma politikasının iptalini’, ‘ülkenin dış borcunun en önemli kısmının tamamen iptalini’ ve ‘mayıs ve haziran ayları için öngörülen borçların ödenmemesini’ öngören SİRİZA’nın hükümet kurması ihtimali Avrupa’yı tedirgin ediyor. Dünkü seçimlerde yüzde 27,1 oy alan Çipras, Sosyalist PASOK’un hükümete bütün sol partilerin katılması çağrısını elinin tersiyle iterek “Samaras’ı telefonla aradım ve tebrik ettim. Hükümeti kurabilecek durumda. Biz muhalefet olacağız. Biz, kurtarma planına karşı olan insanların çoğunluğunu temsil ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Sandıktan partisi Yeni Demokrasi birinci çıksa da; hükümet kurmak için sol partilerin hükümete katılmasını isteyen sosyalist PASOK’la müzakere etmek zorunda kalan Antonis Samaras basın açıklamasında “Bugün Yunan halkı Euro’da kalma isteğini ortaya koydu. Ülkeyi Euro’da tutmak isteyen bütün siyasi güçlere birlik hükümetine katılmaları için çağrıda bulunuyoruz. Ülkenin kaybedecek bir dakika bile zamanı yok” dedi.
Şimdi ne olacak?
SİRİZA’nın anamuhalefet olmak istediğini beyan etmesiyle komşuda 2 siyasi senaryo öne çıkıyor:
İyimser senaryo: YD liderliğinde PASOK ve Demokratik Sol katılımı ile orta vadeli (6 ay–1 yıl) bir koalisyon hükümeti kurulacak. Böylece Euro dışına çıkması olasılığı devre dışı bırakılacak. IMF ve AB’nin kurtarma planı çerçevesinde ülkeye gerekli kredi vadeleri tahsil edilecek ve acı reçetenin hafifletilmesi için müzakerelere başlanacak. kaos senaryosu: YD liderliğinde bir koalisyon kurulması mümkün olmazsa yeniden seçim gündeme gelecek. Bu durumda Yunanistan’ın apar topar iflas etme ve Euro bölgesi dışına atılması riski kuvvet kazanacak.
İzlenim
Bir ay sonra yeniden görüşmek üzere’
Yunanistan güneşli bir Atina sabahında, 40 gün sonra yeniden ülkenin içine düştüğü darboğazdan aranan çıkış yolunu seçmek için sandık başına gitti. Ekonomik krizin ardından 6 Mayıs’taki seçimler sonrasında hükümet kurulamaması ile içine düşülen kaostan çıkılabilmesi için adeta mucize bekleyen Yunanlar, seçimlerden bir gün önce milli takımın Euro 2012’deki zaferi ile biraz olsun mutlu oldu. Yunanistan’ın, Rusya’nın ezici üstünlüğüne rağmen yarattığı tek fırsatla maçı 1-0 galip bitirmesi ve çeyrek finale yükselmesi ülkede coşkuyla kutlanırken TV ve radyolara yağan mesajlarda “Mucize yarattık, aynı şekilde sorunlarımızı da aşacağız” şeklinde ifadeler kullanıldı. Yunan medyası da seçimler, kriz ve futbolu bağdaştırarak “İşte borcumuzu böyle öderiz” manşetleri attı.
Parasızlıktan oy kullanamadılar
Fakat seçim sabahı, geceki coşkudan adeta eser kalmamıştı. Seçimlere katılım 6 Mayıs’ta olduğu gibi düşüktü. Sandıkların kapanmasına yakın katılımın bu defa yüzde 65’in de altına indiği tahmin ediliyordu. Özellikle Atina’da seçim merkezleri son derece tenhayken kısa mesafede sahil kenarındaki yerleşim noktalarındaki seçim merkezleri ise doldu taştı. Atinalıların birçoğu ise seçim bölgelerine gitmeye gerek duymadı. Arka arkaya seçimlerin yarattığı yorgunluğa ek olarak, ekonomik darboğaz çoğu Atinalının “memleketine” oy vermeye gitmeyi iptal etmesine neden oldu. Özellikle seçim bölgesi adalar olanlar, vapur bilet fiyatlarının yüzlerce Euro’ya mal olması nedeniyle, yol parası vermek yerine oy kullanmamayı tercih etti.
Mayoyla sandığa gittiler
Sandık başına gidenler ise umutsuzdu. Sandık çıkışı görüştüğümüz Yunanlar kötümser ifadeler kullandı ve “Yenilik beklemiyoruz”, “Sandıktan yine bunalım çıkacak”, “Tarihimiz benzer örneklerle dolu, gidişatımız kötü”, “Bir ay sonra yeniden buluşmak üzere”, “Perde arkasında 5–6 dakika oturup düşündüm, dışarı çıktığımda midem bulanıyordu” dediler. Sandık çıkışı her şeye rağmen neşesini kaybetmeyen ve güzel havanın tadını çıkartanlar ise son derece espriliydi. Bir Yunanlı oyunu kullandıktan sonra, “Mayo ve parmak arası terlikle, elimde güneş yağıyla oy vermeye gelirken çekiniyordum ancak bir de baktım ki başkaları da aynen benim gibi” diye konuştu.
Kaynak http://www.batitrakyahaber.net/
Yunanistan seçimleri dünya basınında

Yunanistan’daki seçimler uluslararası yayın kuruluşlarının da gündemindeydi.
Amerikan yayın kuruluşu CNN, haberi “Yeni demokrasi, zaferi tüm Avrupa için selamladı” başlığını kullandı.
Haberde şu ifadelere yer verildi:
“Yunanistan’da merkez sağın Yeni Demokrasi Partisi pazar günkü parlamento seçimlerinde zaferi tüm Avrupa için kazandı. Seçim ülkenin para biriminin hayatta kalması üzerine yapılan bir referandum olarak görülüyor. Parti lideri Samaras önceki seçimlerden 6 hafta sonra yine kendini koalisyon görüşmelerinin içinde buldu.”
Amerikan New York Times gazetesinde, “Yunanistan seçimlerinde kurtarma paketi yanlıları galibiyet kazandı” başlığı kullanıldı.
Haberde, “Yunan seçmen parlamento seçimlerinde ülkenin çöken ekonomisi için kurtarma paketini destekleyen partiye sönük bir zafer yaşattı. Seçimler, Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalması için son şans olarak görülüyordu” denildi.
İngiliz yayın kuruluşu BBC‘nin başlığı ise “Kurtarma paketi yanlısı parti, koalisyon girişiminde bulunacak” oldu.
Haberde şu ifadeler yer aldı:
“PASOK lideri Evangelos Venizelos; Yeni Demokrasi, PASOK, Demokratik Sol ve Syriza Partisi’nin de içinde bulunduğu 4 partiyle koalisyon oluşturulmasını önerdi. Ancak 6 hafta önce yapılan sonuçsuz görüşmelerin ardından, koalisyon görüşmeleri kolay olmayabilir.”
İngiliz Financial Times Gazetesi’nde ise “Yeni Demokrasi Yunan seçimlerinde kazanmayı başardı” başlığı yer aldı.
Haberde, “Yunanistan’ın merkez sağındaki Yeni Demokrasi Partisi, Syriza karşısında zafer kazandı. Seçimler Avrupalı liderlerin Euro bölgesini bir arada tutmak için sarf ettiği çabalar açısından oldukça önemli. Asya piyasaları seçimlerin sonucunu olumlu karşıladı” ifadeleri kullanıldı.
Kaynak http://www.batitrakyahaber.net/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder