19 Aralık 2010 Pazar

Tarih 19 Aralık 2010


Heyet-i Temsiliye 
ile 
Kayseri ziyareti

Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa ve Heyet üyeleri, Kayseri-Kırşehir üzerinden Ankara’ya gitmek üzere, 18 Aralık 1919 Perşembe günü karlı bir havada, Sivaslıların sevgi gösterileri arasında Sivas’tan hareket ettiler ve 19 Aralık 1919 Cuma günü akşamı Kayseri’ye geldiler. Kayseriler hava soğuk ve karlı olmasına rağmen, yaya atlı,s arabalı olmak üzere, Çifte Kumbetler, Kumalı ve Kayırhan’a kadar yolun iki tarafını doldurarak, “millî kahramana lâyık” bir şekilde Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını karşıladılar.

Mustafa Kemal’in Heyet-i Temsiliye Reisi olarak Kayseri’ye gelişini, ve ““İrâde-i Milliye”Adana’ya Doğu” gazeteler halka duyurmuşlardı. Mustafa Kemal’in yol arkadaşları arasında Rauf Orbay ve Mazhar Müfid Kansu’dan başka, Hakkı Behiç Bey, Binbaşı Hüsrev Gerede, Dr. Refik Saydam ve Yaver Cevat Abbas Beyler’in bulundukları bilinmektedir.

Ertesi gün 20 Aralık 1919 Cumartesi sabahından itibaren Mustafa Kemal, Belediye’yi ve Hükümet’i ziyaret etmiş, Kayseri Halkı ile ve din adamlarıyla Raşid Efendi Kütüphanesi’nde toplantı yapmıştır. Mustafa Kemal ve arkadaşları, 21 Aralık 1919 Pazar sabahı Ankara’ya gitmek üzere Mucur’a hareket ettiler.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder