23 Aralık 2010 Perşembe

Tarih 24 Aralık 2010


Fevzi Çakmak 
Genelkurmay Başkanı

Kurtuluş Savaşı yıllarının en önemli figürlerinden ve Mustafa Kemal’in en yakın silah arkadaşlarından Mustafa Fevzi Çakmak 24 Aralık 1923’te Genelkurmay Başkanlığı’na atandı. 12 Ocak 1876’da İstanbul’da doğan Fevzi çakmak, Çakmak Oğulları’ndan doğan Topçu Albayı Ali Bey’in oğludur. 1898de kurmay yüzbaşı olarak orduya katıldı. 10 Aralık 1915’te Mustafa Kemal’in yerine Anafartalar Grubu Komutanlığı’na vekâleten atandı.

Ankara’ya geçtikten bir süre sonra, 1920 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından, Milli Savunma Bakanlığı’na ve Vekiller Heyeti Başkanlığı’na ve Vekiller Heyeti Başkanlığı’na seçildi. Aynı yıl İstanbul Hükümeti tarafından askerlikten çıkarıldı ve hakkında idam kararı verildi.

İkinci İnönü Zaferi’nden sonra orgeneral oldu. Genelkurmay Başkanı Vekili olarak görev yaptığı Sakarya Savaşı’nın zaferle sonuçlanması üstüne Büyük Millet Meclisi tarafından rütbesi mareşalliğe yükseltilen, 24 Aralık 1923’te Genelkurmay Başkanlığı’na atanan Mareşal Fevzi Çakmak, 1925’ yılı sonuna kadar, Kozan Milletvekili olarak meclis üyeliği görevini de sürdürdü.

Emekli olduktan sonra siyasete atılan Fevzi Çakmak, 1946 yılında bağımsız aday olarak girdiği Demokrat Parti listesinden İstanbul Milletvekili seçildi.

Mareşal Fevzi çakmak’ın 1927 ve 1936 yıllarında yazdığı iki askeri eseri vardır; Garbi Rumeli’nin Suret-i Zıya-ı ve Balkan Harbi’nde Garp Cephesi Hakkında Konferanslar ve Büyük Harpte Şark cephesi Hareketleri.
Fevzi Çakmak 10 Nisan 1954’te öldü.

Kaynaklar
                        - Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
                        - E. Behnan Şapolyo, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1950, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi
                        - E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.
                        - Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
                        - S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder