26 Şubat 2012 Pazar

Bulgaristan ve Yunanistan'ın Ekonomisi


Yunanistan bu yıl yüzde 4,4 küçülecek
Avrupa Komisyonu, 2008 yılından bu yana küçülen Yunanistan ekonomisinin bu yıl da yüzde 4,4 küçüleceği ve deflasyon dönemine gireceği tahmininde bulundu.
Böylece Yunanistan beş yılda yüzde 15'ten fazla küçülmüş olacak. Avrupa Komisyonu, AB ekonomik görünümüne dair ara raporunda, Yunanistan'da ekonomik durgunluğun 2011 sonbaharında yapılan yüzde 2,8 küçülme tahminlerine göre daha da derinleşeceğini kaydetti.
Ekonominin tüketici ve işletmelerin düşük güven riski ile karşı karşıya kalacağını bildiren Komisyon, işgücü piyasasının yeniden yapılandırılması ve özel sektördeki maaş kesintilerinin sonucu olarak iç ve dış talepte düşüş olacağı tahmininde bulundu. İhracatın daha az dinamik olacağını kaydeden Komisyon, ithalatın da düşeceğini öngördü.
Yunanistan'ın bu yıl yüzde 0,5 deflasyon yaşayacağını kaydeden Avrupa Komisyonu işgücü pazarının 'acı dolu' bir düzeltme periyoduna girdiğini, işsizliğin 2012'de de artmaya devam edeceğini bildirdi.
Kaynak Cengiz Ömer 25 Şubat 2012 http://www.milletgazetesi.gr/

 
Krizde Bankalardan 65 Milyar Euro Çekildi
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, parlamentoda yaptığı konuşmada, krizin başlangıcından beri ülkedeki bankalarından çekilen 65 milyar Euro'nun 16 milyarının yasal yollardan yabancı bankalara aktarıldığını söyledi.
Venizelos, geri kalanın ülke içinde tahvil ve sanat eserlerine yatırıldığını, bankalarda kiralanan küçük kasalarda veya 'yastık altında' saklandığını ya da yasa dışı yollardan ülke dışına çıkarıldığını belirtti.
Yetkililer, yurt dışındaki bankalara aktarılan 16 milyar Euro'nun yüzde 9'unun İsviçre bankalarına gittiğini dile getirirken yurtdışındaki bankalara para aktaranların arasında eski milletvekillerinin yanı sıra şu an parlamentodaki bir milletvekilinin de olduğu kaydedildi.
Birkaç gün içinde, kendileri ya da yakınları bu bankalara büyük miktarda para transferleri yapan siyasilerden açıklama isteneceği, bu kapsamda 100 bin Euro'dan fazla hesapların inceleme altına alınacağı ve ilgili araştırma komitesinin yakın zamanda siyasileri dinleyeceği ifade edildi.
Yunan Parlamentosu Başkanı Filippos Peçalnikos ise geçen yıl mayıs ayında 1 milyon Euro tutarındaki parayı yabancı bankalara kaydırdığı belirlenen milletvekiline işaret ederek, yasal yollardan para aktardığı için milletvekilinin isminin savcı tarafından saklı tutulmasının istendiğini kaydetti.
Radikal Sol Koalisyon'un Parlamento Grubu Başkanı Aleksis Çipras ise kamu yararı söz konusu olduğunda gerçeği saklamak için kişisel bilgilerin verilmemesi duvarının arkasına sığınılamayacağını söyledi.
Kaynak Cengiz Ömer 25 Şubat 2012 http://www.milletgazetesi.gr/

 
Mali krizin etkisiyle 
Bulgaristan’da fakirlilik oranı 
%2 artış gösteriyor
Dünya Bankası ve Açık Toplum Enstitüsünün yaptığı bir araştırmanın Şubat 2010 tarihinden 2011 yılına kadar Bulgaristan’da fakirliğin %2 oranında arttığını görünüyor. Mali ve ekonomik krizden dolayı yükselen işsizliğin ve azalan gelirlerin daha çok şehirlerdeki nufusun üzerinde etki gösterdiği belirtilmektedir.
2009-2010 yılında baş gösteren küresel ekonomik kriz Bulgaristan’da aileler genel olarak iş piyasası, yükselen işsizlik seviyesi ve azaltılan iş saatleri ile etkilenmiştir.
Dünya Bankasının raporunda, krizin gayri safi yurtiçi hâsılasının oldukça düşmesine sebep olmasına rağmen Bulgaristan’ın insanların yaşam standardına vuracağı en ağır sonuçları azaltmayı başardığı yazmaktadır. Bunun hükümet tarafından yürütülen sosyal güvenliğe yönelik uyumlu politika sayesinde mümkün olduğu belirtilmektedir.
2 400 hanenin katıldığı araştırmadan elde edilen veriler, insanların krizin etkisini başlıca istihdam ve gelir bakımından hissettiklerini ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda aileler, yiyecek, önlem alıcı bakım, bakım ve eğitim harçlarını azaltmışlardır.
Bulgaristan vatandaşları düşen gelirleri daha fazla çalışarak telafie etme stratejisi uygulamaya başlamışlardır. Fakat bunu yapmayı ancak yüksek eğitimli kişiler başarabilmiştir. Raporda, krizin Bulgaristan’da fakirlilik profilini kim ne değiştirmediği belirtilmiştir.
Fakirlilik riski en büyük boyutta erkeğin işsiz olduğu hanelerde, eğitimsiz kişilerin bulunduğu hanelerde, tek başına çocuğunu büyüten annelerin ailelerinde ve çok çocuklu ailelerde görülüyor.
Kaynak 24 Şubat 2012 http://www.kircaalihaber.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder