28 Şubat 2012 Salı

Yunanistan İskeçe Kentinde Geleneksel Patras Karnavalı


Krize Rağmen Karnaval

Yunanistan’da geleneksel Patras Karnavalı, bu yıl ülkede yaşanan ekonomik krize rağmen kutlandı.

Yunanistan’da 1829 yılından bu yana düzenlenen geleneksel Patra Karnavalı’na bu yıl, ülkede yaşanan ekonomik kriz damgasını vurdu.
Bu yıl konusu “Yunanistan’da ekonomik kriz ve siyasi durum” olan karnavala katılım ekonomik kriz nedeniyle geçen yıla göre yüzde 15 oranında düştü.
Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı karnavalın son gününde akın akın Patra’ya gelen halk, renkli kostümleri ve dansları ile Patra sokaklarını canlandırdı.
Geçit töreninde Başbakan Lukas Papadimos, eski başbakan Yorgo Papandreu’nun yanı sıra Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile diğer politikacıların komik kuklaları büyük ilgi gördü.
Geçit töreni başlamadan önce yaklaşık 100 kişilik bir grup da, AB ve IMF tarafından kredi karşılığı istenen tasarruf önlemleri ile hükümet politikalarını protesto etti.
İzleyen halktan büyük alkış alan grubun sözcüsü son iki yıldır Yunanistan’da bir trajedi yaşandığını, Yunan halkının büyük kısmının neredeyse işgal sonrası dönemin koşullarında yaşadığını belirterek, “Böyle bir etkinliğin de sesimizi duyurmak için iyi bir fırsat olduğuna inanıyorum. Sesimizi duyan siyasetçilerin yaptıklarından utanmaları gerekiyor” diye konuştu.
Yüzlerce gösteri grubunun dansları ile izleyenleri eğlendirdiği karnavalın merkezi Patra’daki dükkan sahipleri ise alışverişlerde düşüş olduğuna işaret etti.
Karnavala 35 yıldır sürekli geldiğini söyleyen Kolias Hristos, “Ekonomik kriz olsa da biz mutluluğumuzu kaybetmek istemiyoruz. Böyle faaliyetler yüzümüzü güldürüyor. Şimdi gülümseme zamanı. Her ne olursa olsun karnavalı sürdürmeye çalışacağız” diye konuştu.
Bağdat’tan geldiğini, yaklaşık 30 yıldır Yunanistan’da yaşadığını ve karnavala ikinci kez katıldığını belirten Mesara Vasso da “Karnaval önemli çünkü eğleniyoruz, yalnız bu yıl ekonomik kriz nedeniyle katılımcı sayısı az gibi görünüyor” dedi.
Ekonomik darboğazdaki ülkede karnaval eğlenceleri ile dertlerini biraz olsun unutan Yunan halkı, yarından itibaren Paskalya bayramına kadar yaklaşık 40 gün kırmızı et yemeyerek oruç tutmaya başlayacak.
Batı Trakya İskeçe şehrinde de kutlanan geleneksel karnaval yürüyüşüne yaklaşık 10.000′in üzerinde katılım oldu. Saat 13.30 da başlayan karnaval yürüyüşü 17.30 a kadar devam etti. İskeçe karnavalının da bu yılki konusu Yunanistan’daki ekonomik kriz oldu.
Kaynak http://www.batitrakyahaber.net/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder