23 Temmuz 2012 Pazartesi

24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşmasının 89, Yıldönümü

Lozan Antlaşmasının 89. Yılı
 
Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu
24 Temmuz 1923 yani Lozan anlaşmasının 89.yıl yıldönümü sıradan bir gün değildir. Sevr’i tanımayarak, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşımızın zaferle sonuçlanıp Dünya önünde bağımsızlığımızı ilan ettiğimiz bir gündür. Ama o günkü koşulları anlamak da gerekir. Bugün buna benzer koşulları yaşıyoruz. O gün Lozan anlaşmasını tanımayıp, halen onaylamayanlar ve içerideki işbirlikçileri bugün Laik Cumhuriyetimizin temellerini oyduklarını sanmaktadırlar. Kendilerine göre, oldukça ilerlemişlerdir. Türkiye Cumhuriyetinin birçok kazanımlarını yıktıklarını sanmaktadırlar. Eğitim sistemini çökerttiklerini, yargıyı kendilerine göre şekillendirdiklerini, üniversiteleri susturduklarını, askeri kışladan çıkamaz duruma getirdiklerini, basını ele geçirdiklerini düşünerek, ortalarda gezinmektedirler. Biat ettirdikleri birçok insanla, Devlet olanaklarını kullanarak iftar çadırlarında yoksul halkla adeta alay etmektedirler.
Ancak bir laf vardır. “Son gülen iyi güler”. Yeter ki mücadeleyi bırakmayalım. Unutmayalım ki İkinci adam büyük devlet adamı İsmet İnönü tarafından imzalanan Lozan ve sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyeti emperyalizmle savaşta Dünya tarihine geçmiş, mazlum devletlere örnek olmuşlardır. Bugün ise aynı emperyalizm, bizdeki işbirlikçileri kullanarak adeta savaş taşeronluğu yaptırmak istemektedir. Kişisel kazanımları bırakarak toplumsal kazanımların peşine düşelim, önce ülkemizi kurtaralım, sonra isteyen yine kişisel mücadelesine devam etsin. Bu dönemde kimsenin küsmeye lüksü yoktur. Adreste bellidir.
Atatürk’ün partisi yani CHP.
Önemli Not: 24 Temmuz 2012 Tarihinde Trakya Üniversitesi'nin Edirne Karaağaç Semtindeki Lozan Anıtınınönünde saat 17.30 da kutlama yapılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder